Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Renovatie en verduurzaming L-flat vereist een nauwgezette planning en afstemming

Renovatie en verduurzaming L-flat vereist een nauwgezette planning en afstemming

In 1968 was de bouw van de L-flat in Zeist een unicum. Met 13 woonlagen, 728 woningen en zo’n 2.000 bewoners mocht dit het grootste appartementengebouw in West-Europa worden genoemd. Nu, meer dan een halve eeuw later, wordt de flat ingrijpend gerenoveerd en verduurzaamd. In opdracht van hoofdaannemer Coen Hagedoorn Bouw verricht Vlasman de asbestsanering en de sloop van de badkamers, keukens en toiletten (BKT). Dit grootschalige project zal ongeveer twee jaar in beslag nemen en vereist een nauwgezette planning en afstemming, ook qua logistiek.

Een ploeg van zes asbestsaneerders van Vlasman gaat de sloop voor. Zij nemen twee woningen per dag onder handen. Hiertoe plaatsen zij eerst een containment met een douche tegen de voordeur. Het asbesthoudende materiaal betreft voornamelijk koord tussen de verwarmingsleidingen, de schacht van de badkamer en de beglazingskit van de bovenlichten. Tegelijkertijd wordt ook een buitenploeg ingezet die asbesthoudende panelen aan de gevel verwijdert. Zodra de woning wordt vrijgegeven middels een eindmeting en een visuele inspectie door het lab, maken de asbestsaneerders plaats voor hun collega’s van de sloop.

De badkamers, keukens en toiletten worden verwijderd inclusief tegel- en stucwerk, sanitair en leidingen.

De badkamers, keukens en toiletten worden verwijderd inclusief tegel- en stucwerk, sanitair en leidingen. Voor het team van Vlasman zijn dit routinewerkzaamheden, maar het onderscheidend vermogen van deze aanpak wordt met name duidelijk in de logistieke operatie. Voor de vuilafvoer maakt Vlasman gebruik van 660 liter containers, die met de goederenlift naar beneden worden gebracht. Omdat deze lift door alle betrokken aannemers wordt ingezet als aan- en afvoerroute, vergt dit een nauwgezette afstemming. Vlasman heeft dit op zich genomen, net als de algehele coördinatie van de gescheiden afvoer en verwerking van de diverse afvalstromen. 

Gedurende de werkzaamheden zijn sommige bewoners elders behuisd, maar voor wie blijft worden een chemotoilet, een noodkeuken en eventueel ook een douchewoning beschikbaar gesteld. Op deze wijze, portiek voor portiek, worden alle woningen in de flat afgewerkt, waarna de aannemer de opbouw kan starten.  

Bouwinfo

Project
Asbestsanering en BKT-sloop van de L-flat in Zeist

Opdrachtgever
Coen Hagedoorn Bouw

Doorlooptijd
februari 2021 – februari 2023

Bijzonderheden
• 13-laagse hoogbouw met 728 woningen 
• Asbestsanering en sloop BKT 
• Afvoer met 660 liter containers 
• Nauwgezette afstemming met (onder)aannemer(s)
• Algehele coördinatie van afvoer diverse afvalstromen
• Werkzaamheden in bewoonde staat

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details