Staalmeesterslaan
01:45
12-09-2018

Renovatie en verduurzaming appartementen afgerond

Waardering van een kritisch publiek

Twee appartementencomplexen aan de Staalmeesterslaan in Amsterdam, stammend uit de jaren zeventig, zijn gerenoveerd en verduurzaamd in opdracht van het ASR Dutch Core Residential Fund. Dat geldt eveneens voor de eronder gelegen parkeergarage die is voorzien van een nieuwe vloer. Hoofdaannemer van het project was BAM Wonen.

Het verduurzamen van de 180 woningen was een belangrijk onderdeel van het project, maakt projectleider Peter Aleman van BAM Wonen duidelijk. “Door de ingrepen zijn ze van energielabel E, F of G naar A gegaan. Daarmee is ook het wooncomfort verhoogd.” Tot de werkzaamheden, vertelt hij, behoorden

Tekst: Jac Buchholz
Beeld: BAM Wonen
Projectinfo

Nieuw type kozijnprofiel
Twee appartementencomplexen (180 woningen) uit de jaren zeventig aan de Staalmeesterslaan in Amsterdam hebben een modern jasje gekregen en zijn verduurzaamd. De verduurzaming was vooral gericht op het besparen van energie en het verhogen van het wooncomfort. Alle woningen zijn van energielabel E/F/G naar energielabel A gegaan. Met haar vernieuwde K-vision Trend Profiel-kozijnen leverde Kumij hieraan een belangrijke bijdrage. “Kumij levert en monteert door heel Nederland hoogwaardige kunststof kozijnen, welke voldoen aan alle eisen van duurzaamheid, sterkte, isolatie en veiligheid” vertelt account manager Henk van der Vliet. “Met moderne geautomatiseerde machines worden onze kozijnen geproduceerd voor renovatie- en nieuwbouwprojecten.”

“Als partner van BAM worden wij regelmatig bij dit soort projecten betrokken”, zegt Van der Vliet. “Hier hebben we de bestaande ventilatieroosters en het glas gedemonteerd en afgevoerd. Vervolgens hebben we de nieuwe kozijnen aangebracht in de bestaande houten kozijnen. Daarin is HR++-glas aangebracht. De susroosters en suskasten zijn extra zwaar uitgevoerd, in verband met het beperken van de geluidsoverlast van de nabijgelegen snelweg. We hebben ook de vensterbanken en het aftimmerwerk gedaan.”

Het aanbrengen van de zwaardere susroosters en suskasten was één van de specifieke kenmerken van dit project, geeft hij aan. “Wij hebben ons daarbij gebaseerd op het beschikbare geluidsrapport.” Een ander kenmerk is dat de zonbelaste gevels zijn voorzien van warmtewerend glas. De werkzaamheden duurden voor Kumij van juni 2017 tot maart 2018, zegt Van der Vliet. “Dat waren 30 werkbare weken. Het tempo lag op één verdieping met zes appartementen per week; dat was goed te doen. In het begin moet je er even inkomen, maar daarna wordt het een herhaling en werk je efficiënter.”

Mi OsoTOREN