DENISE
01:56
22-03-2019

Renovatie DENISE | Amsterdam

Van ‘old school’ naar eigentijds en transparant

Een make-over met behoud van de oorspronkelijke sfeer

Voor DENISE (DE Nieuwe Internationale School Esprit) wordt een gedateerd schoolgebouw uit 1957 omgeturnd naar een eigentijdse, transparante leeromgeving. Het pand aan de Piet Mondriaanstraat in Amsterdam werd hiervoor eerst volledig gestript. Vervolgens komt er nu een modern schoolgebouw voor in de plaats, waarin de sfeer van het oude gebouw bewaard is gebleven, maar met de faciliteiten en bouwtechnische eisen die passen in deze tijd. 

Om het renovatieproces te begeleiden, ging Esprit Scholen – het schoolbestuur van DENISE – in Amsterdam in zee met

Tekst: Liliane Verwoolde
Beeld: HEVO
Projectinfo

Lamellenklimaatplafonds verbeteren verwarming en akoestiek
Bij de renovatie van de DENISE school worden de twee gym­zalen voorzien van balvaste lamellenklimaatplafonds, type S-85. Dit systeem geeft warmte af door middel van straling. Comfor­tabel voor leerlingen én leerkrachten.

“Als de warmte uit het plafond komt, kunnen de radiatoren vervallen”, vertelt Richard Brouwer, vestigingsleider van Frenger Systemen B.V.. “Hierdoor ontstaat meer ruimte voor onder andere sportattributen.” Een ander groot voordeel van de lamellenklimaatplafonds is de snelheid waarmee de gymzalen worden verwarmd. De zalen zijn in no-time op temperatuur en dat met een energiebesparing van circa 30% ten opzichte van conventionele systemen. Door toepassing van stralingswarmte ontstaat bovendien geen stofwerveling. Ook voor de akoestiek betekent het systeem een verbetering. De DENISE school heeft gekozen voor de geperforeerde uitvoering, speciaal ontwikkeld voor optimale geluidsabsorptie. “Veel sportleraren kampen met gehoorproblemen vanwege de slechte akoestiek in sportzalen”, weet Brouwer. “Met dit systeem is dat verleden tijd.” 

Frenger Systemen B.V. neemt het hele traject voor haar rekening, van engineering en werktekeningen tot productie en montage. 

Stedenbouw partners

UdeaKloosterboer Delta Terminal 3