Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

RAU Architecten en partners winnen Gouden Kikker 2020

Tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres op 6 februari 2020 in Assen is de Gouden Kikker (meest duurzame project) uitgereikt aan...

naamloos-1-kopieren

6 februari 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Vierde prijs op rij voor circulair kantoorgebouw Triodos Bank

Tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres op 6 februari 2020 in Assen is de Gouden Kikker (meest duurzame project) uitgereikt aan RAU Architecten en partners voor het remontabele hoofdkantoor van de Triodos Bank. Het nieuwbouwproject in Driebergen is baanbrekend omdat alle aspecten van circulariteit zijn meegenomen. Denk aan materialengebruik, losmaakbaarheid, ecologie, energie en klimaatbestendigheid. De prijs wordt uitgereikt aan projecten die op vernieuwde werkwijze een circulair gedachtegoed uitdragen. Het hoofdkantoor is wereldwijd het eerste grootschalige 100% houten, remontabele kantoorgebouw met materialenpaspoort en een minimale CO2-voetafdruk.

Triodos Bank
In opdracht van Triodos Bank en ontwikkelaar EDGE ontwierpen RAU Architecten en Ex Interiors met partners Arcadis en J.P. van Eesteren het 100% houten hoofdkantoor met maximale circulaire potentie. Het uit Duitsland afkomstige 2.623 kubieke meter hout groeit in 11,36 minuten terug en is in elkaar geschroefd met 165.312 schroeven. Alleen de kelder kent vanwege de waterhuishouding nog een betonconstructie. Hierdoor is een gebouw ontstaan met de laagste CO2-voetafdruk tot nu toe, dat ooit weer volledig uit elkaar te schoreven is zonder waardeverlies van materialen, componenten en producten. Architect Thomas Rau: “Circulair bouwen vraagt om een totaal andere denkwijze. Het winnen van deze award in de Week van Circulaire Economie is een prachtige onderscheiding. Het laat zien dat circulair denken steeds meer voet aan de grond krijgt.

De Gouden Kikker
De jury is onder andere lovend over de werkwijze waarop er door het gebruik van 1.615 m3 gelamineerd hout, ruim 1008 m3 kruislaaghout (CLT) en 5 originele boomstammen meer CO2 in het gebouw zit dan verbruikt is tijdens fabricatie en constructie. De Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards is een initiatief van de Stichting Duurzaam Bouwen Awards, waarin abcnova, W/E adviseurs, FSC Nederland en Duurzaam Gebouwd hun krachten hebben gebundeld en heeft als doel verduurzaming van de gebouwde omgeving te stimuleren.

Jury
De jury prijst de integrale aanpak. Dit betekent dat het ontwerp zich niet alleen onderscheidt met energiemaatregelen, maar ook aandacht heeft voor de milieu-impact van toegepaste bouwmaterialen en gezondheidsaspecten. Bovendien is de betrokkenheid van bewoners, gebruikers of andere betrokkenen bij het project een belangrijk aandachtspunt bij deze awards. Wim Hazeu, Robert Koolen, Jos van Dalen en Lian Merkx nemen dit jaar zitting in de jury van de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020. Andy van den Dobbelsteen is juryvoorzitter.

Wereldwijde aandacht
Het ontwerp van de Triodos Bank heeft zowel nationaal als internationaal aandacht getrokken als kopstuk van circulair bouwen. Eerder werd het kantoorgebouw uitgeroepen tot ‘Kantoorgebouw van het jaar’ 2019 door Architectenweb, ‘Meest duurzame project 2019’ door Cobouw en ‘Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2019’. Internationaal komt het project in aanmerking voor ‘Building of the Year’ van Archdaily, een wereldwijde autoriteit in de architectenwereld. Ook The Guardian publiceerde onlangs over de Triodos Bank in een artikel over circulair bouwen.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%