Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Railkokersystemen borgen een optimale vermogensdekking in NDC Jumbo’
Vier stuks railkokers richting het dak, voor de aansluiting van de omvormers van de zonnepanelen, met op de voorgrond de noodverlichting.

‘Railkokersystemen borgen een optimale vermogensdekking in NDC Jumbo’

Het nieuwe nationaal distributiecentrum (NDC) van Jumbo in Nieuwegein valt op door een zeer hoge kwaliteit en duurzaamheid. Ook als het om de elektrotechnische installaties gaat. In opdracht van Bouwbedrijf van de Ven en conform het Programma van Eisen van BREEAM-experts W4Y en Da Vinci Vastgoed is Kromwijk Elektro verantwoordelijk voor de engineering en uitvoering van alle E-disciplines. Vanaf de transformatoren tot en met de hoofd- en onderverdelers, verlichtings- en geluidsinstallatie en aansluitingen voor het mechanisatiesysteem van Witron, waarbij de Woerdense installateur met diverse uitdagingen werd geconfronteerd.

“In dit project hadden we niet alleen te maken met een hoge BREEAM-NL-ambitie, maar ook met grote vermogens en flinke afstanden die overbrugd moesten worden”, vertelt Adriaan van der Neut, mede-eigenaar van Kromwijk Elektro. “Om een optimale vermogensdekking in het gehele pand te borgen, hebben wij drie separate energieaansluitingen gerealiseerd. Inpandig is gekozen voor railkokersystemen waarmee grote vermogens eenvoudig over grote afstanden verplaatst kunnen worden, zonder risico op spanningsverliezen.”

In het project zijn drie transformatoren geplaatst. Middels railkokers worden de hoofdverdeelkasten als het ware verlengd naar de gebruikers. “Op de railkokertracés zijn meer dan zestig aftakkasten geplaatst, om onder meer het Witron-systeem te kunnen voeden. Om inzicht te krijgen in de energieprestaties wordt elke automaat gemonitord middels een Power Monitoring Expert (PME) systeem van Schneider Electric. Hierdoor kan gerichter onderhoud gepleegd worden, waardoor storingen worden voorkomen.” 

Railkoker met aftakkasten.

Op het dak van het distributiecentrum zijn 13.500 zonnepanelen geïnstalleerd, die jaarlijks 4.000.000 kWh zonnestroom produceren. Kromwijk Elektro heeft middels railkokers (waterdicht/IP68) de distributie naar de verdelers verzorgd. “Bovendien is overal in het pand LED-verlichting gemonteerd”, aldus Van der Neut. “Het grootste deel van het project is uitgevoerd met LED-lichtlijnen. Bijvoorbeeld in de magazijnruimtes, waar we te maken hadden met behoorlijke plafondhoogtes en grote stellingenaantallen. Daarnaast is gekozen voor LED-inlegarmaturen in de kantoren, LED-downlights in de gangen en toepasselijke LED-armaturen in de entree en het restaurant.” In alle armaturen is intelligentie ingebouwd, waardoor Jumbo de verlichting eenvoudig middels DALI kan sturen en uitlezen. “Naast de actieve status van de armaturen, de temperaturen in de driver en de dimstanden wordt bijvoorbeeld het aantal branduren inzichtelijk gemaakt, op basis waarvan het verlichtingsplan nog verder geoptimaliseerd kan worden, de verwachte levensduur van de armaturen bepaald kan worden en 100% voorspelbaar onderhoud mogelijk wordt.”

Dankzij het LiveLink Premium lichtmanagementsysteem van lichtleverancier TRILUX Benelux is de verlichting individueel en/of per zone regelbaar. “Bewegingsmelders en daglichtsturingen zorgen dat nergens onnodig verlichting brandt”, aldus Van der Neut. “In de toekomst kunnen bovendien eenvoudig verlichtingsarmaturen worden toegevoegd of verwijderd, wanneer behoeftes in de ruimtes wijzigen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details