Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Rachmaninoff, Utrecht | 132 woningen in een groene omgeving

Rachmaninoff, Utrecht | 132 woningen in een groene omgeving

Van een zestigerjaren-kantooruitstraling naar een vriendelijk woongebouw

Natuurlijk liet de architect zich bij de transformatie van het voormalige Utrechtse stadskantoor naar woningen inspireren door de naam. Als een gebouw is vernoemd naar een beroemd componist, verwerk je dat in het ontwerp.

Opdrachtgever Egeria kocht het oude stadskantoor aan het Rachmaninoff­plantsoen enkele jaren geleden, met de bedoeling om het geschikt te maken voor woningbouw. Hoe zij dit in het vat wilde gieten, was nog onduidelijk. Zij nodigde dan ook meerdere partijen uit om hierover mee te denken. “Toen bleek dat de andere partijen kozen voor sloop en nieuwbouw”, vertelt Sander Flach, projectarchitect van Klunder Architecten. “De visie op transformatie heeft ons de opdracht opgeleverd.”

Uitbreiding van de woonruimte

In het ontwerp van Klunder Architecten werd de oude constructie het vertrekpunt voor 132 woningen, variërend in grootte en luxe. Extra ruimte werd gecreëerd door drie extra woonlagen en de inzet van de halfverdiepte kelder. “Door de kelder aan te sluiten op het maaiveld ontstond ook hier een extra woonlaag”, vertelt Flach. “We hebben de ruimtes ingevuld met maisonnettes, startersappartementen en grote appartementen. Dat maakt het woongebouw geschikt voor uiteenlopende doelgroepen.”

Extra ruimte werd gecreeerd door drie extra woonlagen.

 

Een vriendelijke entree

Een belangrijke beslissing was de aanpassing van het oorspronkelijke trappenhuis, centraal gelegen in het gebouw. Klunder Architecten koos voor sloop van de liften, een verbeterde constructie en nieuwe trappen en liften. Zo ontstond een heldere corridorontsluiting. Imd deed hierbij het onderzoek om de constructie te wijzigen.

Ook de keuze voor grote verticale raampartijen en een lichte, metalen gevelbekleding veranderde de uitstraling. De zestigerjaren-kantooruitstraling maakte plaats voor een vriendelijke woonuitstraling.

Muziekstukken

De vriendelijke uitstraling werd doorgetrokken naar de entree van de parkeergarage. Hier werden de muzieknoten van één van Rachmaninoffs composities verwerkt in het metalen hekwerk. Een andere verwijzing naar Rachmaninoff werd gemaakt in de wand van de entreehal. Hier bevindt zich de print van een piano.

Een groene omgeving

Voor de inrichting van het buitenterrein werkte Klunder Architecten samen met Lodewijk Baljon Tuin- en Landschapsarchitecten. Deze optimaliseerde het parkeerterrein en gaf het een groene uitstraling. Aan de achterzijde werd het parkeerdek voorzien van een sedumdak. “Ik ben trots op het resultaat”, besluit Flach. “Hier is een kantoorgebouw met een stenig parkeerterrein omgetoverd tot een fraai woongebouw, middenin het groen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details