De keuze voor grote verticale raampartijen en een lichte, metalen gevelbekleding veranderde de uitstraling.

01:17
21-04-2020

Rachmaninoff, Utrecht | 132 woningen in een groene omgeving

Van een zestigerjaren-kantooruitstraling naar een vriendelijk woongebouw

Natuurlijk liet de architect zich bij de transformatie van het voormalige Utrechtse stadskantoor naar woningen inspireren door de naam. Als een gebouw is vernoemd naar een beroemd componist, verwerk je dat in het ontwerp.

Opdrachtgever Egeria kocht het oude stadskantoor aan het Rachmaninoff­plantsoen enkele jaren geleden, met de bedoeling om het geschikt te maken voor woningbouw. Hoe zij dit in het vat wilde gieten, was nog onduidelijk. Zij nodigde dan ook meerdere partijen uit om hierover mee te denken. “Toen bleek dat de andere partijen kozen voor sloop en nieuwbouw”, vertelt Sander Flach, projectarchitect van Klunder Architecten. “De visie op transformatie heeft ons de opdracht opgeleverd.”

Uitbreiding van de woonruimte

In het ontwerp van Klunder Architecten werd de oude constructie het vertrekpunt voor 132 woningen, variërend in grootte en luxe. Extra ruimte werd gecreëerd door drie extra woonlagen en de inzet van de halfverdiepte kelder. “Door de kelder aan te sluiten op het maaiveld ontstond ook hier een extra woonlaag”, vertelt Flach. “We hebben de ruimtes ingevuld met maisonnettes, startersappartementen en grote appartementen. Dat maakt het woongebouw geschikt voor uiteenlopende doelgroepen.”

Extra ruimte werd gecreeerd door drie extra woonlagen.

 

Een vriendelijke entree

Een belangrijke beslissing was de aanpassing van het oorspronkelijke trappenhuis, centraal gelegen in het gebouw. Klunder Architecten koos voor sloop van de liften, een verbeterde constructie en nieuwe trappen en liften. Zo ontstond een heldere corridorontsluiting. Imd deed hierbij het onderzoek om de constructie te wijzigen.

Ook de keuze voor grote verticale raampartijen en een lichte, metalen gevelbekleding veranderde de uitstraling. De zestigerjaren-kantooruitstraling maakte plaats voor een vriendelijke woonuitstraling.

Muziekstukken

De vriendelijke uitstraling werd doorgetrokken naar de entree van de parkeergarage. Hier werden de muzieknoten van één van Rachmaninoffs composities verwerkt in het metalen hekwerk. Een andere verwijzing naar Rachmaninoff werd gemaakt in de wand van de entreehal. Hier bevindt zich de print van een piano.

Een groene omgeving

Voor de inrichting van het buitenterrein werkte Klunder Architecten samen met Lodewijk Baljon Tuin- en Landschapsarchitecten. Deze optimaliseerde het parkeerterrein en gaf het een groene uitstraling. Aan de achterzijde werd het parkeerdek voorzien van een sedumdak. “Ik ben trots op het resultaat”, besluit Flach. “Hier is een kantoorgebouw met een stenig parkeerterrein omgetoverd tot een fraai woongebouw, middenin het groen.”

Tekst | Liliane Verwoolde Beeld | Klunder Architecten

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Tijdwinst door stekerbare primeur

Naast de aanleg van de complete E-installatie zet Van den Pol Elektrotechniek bij Rachmaninoff ook haar brede duurzame specialisatie in. “Algemene ruimtes, bergingen en parkeergarage worden voorzien van LED-verlichting met bewegingssensoren”, zegt projectleider Roelf van Wolfswinkel. “Deze brandt op schemerstand en schakelt alleen bij activiteit naar vol vermogen. Dit levert forse besparingen op.”

Op het dak komen 260 zonnepanelen met een hoog rendement. “In de parkeergarage leggen wij laadvoorzieningen aan voor zowel auto’s als fietsen. Op het parkeerterrein buiten wordt rekening gehouden met een toekomstige uitbreiding tot 24 laadpalen.”

Slimmer, veiliger en efficiënter

Van den Pol is continu op zoek naar manieren om slimmer, veiliger en efficiënter te werken. “Goed voorbeeld bij dit project is het stekerbaar installeren van de centraal- en wandcontactdozen”, aldus Van Wolfswinkel. “In de utiliteitsbouw gebeurt dit al regelmatig, voor woningen is het een primeur.” Stekerbare componenten zijn duurder. “En de voorbereiding is tijdrovender. Maar onze monteurs op locatie kunnen veel sneller werken.”

De beoogde tijdwinst blijkt ook in de praktijk haalbaar. “Ik verwacht dat we in de toekomst vaker stekerbaar zullen werken, met name bij renovatieprojecten zoals Rachmaninoff. Voorwaarde is namelijk dat er holle wanden en plafonds zijn om de snoeren en stekkers weg te werken.”


Houtskeletbouwelementen leggen basis
voor nieuwe buitenschil

Een belangrijke partij om het transformatieproces van het Rachmaninoff-gebouw te realiseren, is K&A Houtbouw. Deze firma engineerde en produceerde de houtskeletbouwelementen voor de gevels, in totaal 4.800 m² bruto geveloppervlak. Hierdoor kreeg het Rachmaninoff-gebouw haar nieuwe buitenschil.

“We hebben het gestripte betoncasco rondom voorzien van gevelvullende houtskeletbouwelementen”, vertelt Pascal Vergouwen, directeur van K&A Houtbouw. “Daarbij zijn de aluminium kozijnen ‘af fabriek’ ingebouwd. De HSB-elementen zijn onder geconditioneerde omstandigheden geproduceerd, waardoor een constante kwaliteit is gewaarborgd.”

Vergouwen is blij dat K&A Houtbouw vanaf het eerste moment als partner door Heembouw bij het transformatieproces werd betrokken. Zo kon het project virtueel als BIM-model worden opgebouwd, voordat tot productie werd overgegaan. “We hebben onze kennis tot op detailniveau gedeeld. Zo’n intensieve samenwerking komt het resultaat ten goede.”

Lees meer over: Klunder Architecten

Stedenbouw partners

rvb5491-kopierensanitaire_bureau_electronique_t4delabie-kopieren