Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Raamsystemen uit post-consumed aluminium voor circulair herbestemmingsproject
De site van rijksmonument De Meelfabriek krijgt een nieuwe bestemming met nieuwbouw- en herwaarderingsprojecten. De Singeltoren is een nieuwe slanke woontoren.

Raamsystemen uit post-consumed aluminium voor circulair herbestemmingsproject

Rijksmonument De Meelfabriek in Leiden ondergaat een ware metamorfose, waarbij bestaande gebouwen grondig gerenoveerd en nieuwe volumes toegevoegd worden. Alwiti BV uit Dordrecht kreeg van hoofdaannemer Van der Wiel Bouw de opdracht om de kozijnen en vliesgevelsystemen voor de Singeltoren te vervaardigen en te integreren. Intussen werden ook het Meelpakhuis en de Silotoren aan de gevelbouwer toegewezen. Voor deze projecten worden systemen van SAPA gekozen: Avantis kozijnen, Confort 160 schuifpuien en Elegance 52 ST vliesgevelsystemen. Alle profielen bestaan uit Hydro CIRCAL 75R post-consumed aluminium, wat perfect past binnen het verhaal van dit circulaire herbestemmingsproject. 

Begin 2015 kreeg Studio Akkerhuis de opdracht om de site van de vroegere Meelfabriek te herwaarderen. Bij sommige bestaande gebouwen blijft het unieke historische karakter behouden, terwijl andere met behulp van architecturale ingrepen vernieuwd worden. Daarnaast worden diverse nieuwe volumes met een eigen identiteit geïntegreerd. Op een vloeroppervlak van maar liefst 55.000 m² komen lofts, appartementen, studentenwoningen, een hotel, een restaurant, sport- en wellnessfaciliteiten, winkels, een ruimte voor kunst en cultuur én kantoren. 

De SAPA Avantis serie kozijnen van vloer tot plafond.

Van der Wiel Bouw kreeg de opdracht om dit herbestemmingsproject als hoofdaannemer mee uit te voeren. Zo werd in 2018 gestart met de bouw van de Singeltoren, een ranke nieuwe woontoren van 45 m hoog, goed voor 30 appartementen en 2 penthouses. Dit nieuwbouwvolume werd recent opgeleverd. Intussen werd ook een aantal andere deelprojecten opgestart, zoals de herontwikkeling van het Meelpakhuis met 12 lofts, 8 penthouses en een commercieel en cultureel concept op de begane grond (oplevering in 2023) en de nieuwe Silotoren met 33 appartementen en 2 penthouses verdeeld over 12 woonlagen (oplevering in 2024).

De schuifpuien SAPA Confort 160 zorgen voor veel daglicht binnen en een prachtig zicht op de omgeving.

Veel grote raampartijen

De hoofdaannemer gaf gevelbouwer Alwiti BV de opdracht om de kozijnen, schuifpuien en vliesgevelsystemen te produceren en te installeren. Deze lopen in de meeste wooneenheden van vloer tot hoge plafond, met veel daglicht en een grandioos zicht op de omgeving tot gevolg. “We werden in een vrij vroeg stadium door de gevelbouwer bij de verschillende projecten betrokken. Aangezien het om hoogbouw gaat, moeten de systemen immers aan strenge eisen voldoen. Bovendien is het belangrijk om alles goed te plannen en de ramen just-in-time op de bouwplaats te leveren”, legt Roger Cremer, country manager Benelux voor het merk SAPA, uit. “Voor de Singeltoren en de Silotoren werden kozijnen type Avantis 75 en vliesgevelsystemen type Elegance 52 ST gekozen, terwijl in het Meelpakhuis Avantis Smartline kozijnen, Confort 160 schuifpuien en Elegance 52 ST vliesgevelsystemen voorzien zijn. Alle raamsystemen worden gekenmerkt door hun slanke aluminium profielen en scoren hoog op het vlak van thermische en akoestische isolatie, wind- en waterdichtheid en inbraakwerendheid.”

De systemen van SAPA zullen ook in het Meelpakhuis en de Silotoren voor daglicht en onbelemmerd zicht zorgen.

Post-consumed aluminium

Het belangrijkste kenmerk is echter dat de kozijnen, schuifpuien en vliesgevels gerealiseerd zijn met profielen uit post-consumed aluminium. Voor de productie van de SAPA ramen en deuren, schuiframen en vliesgevelsystemen wordt vanaf 2022 alleen nog Hydro CIRCAL 75R gebruikt; aluminium dat voor minimaal 75% uit post-consumer schroot bestaat en een voetafdruk van slechts 2,3 kg CO2 per kg aluminium heeft. “Tijdens gesprekken met de architect werd het plan geopperd om het thema circulariteit effectief in de praktijk om te zetten en de systemen volledig in CIRCAL 75R te produceren. Aluminium is ideaal als circulair materiaal. Het kan immers eindeloos gebruikt worden, zonder verlies van kwaliteit en eigenschappen”, geeft Cremer aan. “Ons moederbedrijf is één van de grootste producenten van primair en recycled aluminium en een belangrijke Europese leverancier van geëxtrudeerde producten, onder meer aan klanten in de bouwsector. Vandaag is meer dan 200.000.000 ton aluminium in gebouwen overal ter wereld gestockeerd en dat is een ware bron van recyclingmogelijkheden. Wij willen oude ramen en deuren een nieuw leven geven… als raam- of deursysteem. En dus past dit project perfect in ons verhaal. Dat brengt wel de nodige uitdagingen op het vlak van productie met zich mee, maar een project als dit schudt je wakker omdat je dan echt alles perfect moet organiseren. In de toekomst zullen meer en meer projecten gerealiseerd worden, waarbij oude industriële en semi-industriële gebouwen omgetoverd worden en dat met behulp van circulair materiaal.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Meelfabriek C.V., Leiden
  • Architect Studio Akkerhuis, Parijs
  • Bouwbedrijf Van der Wiel Bouw, Noordwijk
  • Gevelbouwer Alwiti B.V., Dordrecht

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details