Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Qua techniek is dit volledig nieuwbouw te noemen’

‘Qua techniek is dit volledig nieuwbouw te noemen’

De voorkeur voor een totaalinstallateur leidde naar Unica, dat met gedelegeerd opdrachtgever Provast en contractpartij J.P. van Eesteren eerder de Rotterdamse Markthal bouwde. “De saamhorigheid en innovatiekracht die nodig is voor een transformatie als deze heeft zich al meermaals bewezen”, vertellen Projectmanager Alireza Akhawani en Lead Engineer Pieter Jongert.

Als integraal technisch dienstverlener is Unica georganiseerd om als team te opereren. Akhawani: “Zaak is om vroeg aan tafel te zitten, voor een optimaal resultaat. Je moet je voorstellen dat een transformatie van twee torens met verschillende bestemmingen, te realiseren op een ‘postzegel’, nogal wat uitdagingen in zich heeft.” De hoteltoren is opgetopt met drie verdiepingen, waarvan de bovenste een skybar met vrije hoogte van 5,5 meter betreft. De kantoortoren wordt uitgebreid en vernieuwbouwd. “Casco- en installatielogistiek vallen praktisch samen. Het voordeel van Engineer & Build is dat je mee kunt denken en schrijven aan een optimaal bestek vanaf DO, op basis van goede werkrelaties met partijen die zich dienstbaar opstellen aan elkaar.”

Slanke leidingschachten

De casco’s van beide torens worden hergebruikt, maar op het gebied van techniek is 2Amsterdam volledig nieuwbouw te noemen. Innovatie en communicatie zijn essentieel. Jongert: “Bij een transformatie van kantoor naar hotel dienen bijvoorbeeld standleidingen te worden gerealiseerd. Constructief gezien bood dat uitdagingen, opgelost met het inpassen van slanke schachten die de wapening van de vloeren ontzien. Ook is een prefab concept bedacht voor het monteren van installatie-onderdelen voorafgaand aan de gevelsluiting. En voor de aanleg van de leidingen naar de WKO-bron moest 300 meter worden overbrugd, in een dichtbebouwde omgeving. Wij zitten met vele stakeholders aan tafel.”

BREEAM ‘Excellent’

Het project krijgt de certificering BREEAM ‘Excellent’. Met slimme oplossingen zoal een WKO ondersteund door stadsverwarming voor warmtapwater, klimaatplafonds en Smart Building-applicaties geeft Unica vorm aan een state-of-the-art transformatie. Engineer & Build met de technisch dienstverlener als co-maker is de gewenste samenwerkingsvorm voor 2Amsterdam, benadrukt Akhawani. “In alles staat het eindresultaat centraal. Dit is zeker geen traditioneel project. Van onze mensen wordt veel gevraagd, geen 9 tot 5-mentaliteit. Wij voelen een saamhorigheid op de bouwplaats die bijzonder is.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details