Project De Rederij in Brielle is nagenoeg afgerond. Het betreft dertig grondgebonden Nul-op-de-Meter-woningen waarvan de eerste inmiddels zijn bewoond. Naast veel oog voor duurzaamheid, werd er bij het nieuwbouwproject eveneens veel aandacht besteed aan de wensen in de markt en aan specifieke bewonerswensen. Ontwikkelaar en bouwer is Gebroeders Blokland.
Op de plek waar nu De Rederij is gerealiseerd, stonden jaren geleden twee scholen. Die werd afgebroken waarna de gemeente Brielle een prijsvraag uitschreef voor een nieuwe invulling van de locatie. Die werd gewonnen door Gebroeders Blokland, vertelt ontwikkelaar Jeroen van der Zwaan. “Het oorspronkelijke plan was de ontwikkeling en bouw van 80 appartementen. Diverse oorzaken leidden tot andere inzichten. We zagen dat er een veranderde behoefte was ontstaan. Daarop hebben we een nieuw plan ontwikkeld en vervolgens een informatieavond georganiseerd. Die trok veel geïnteresseerden, mensen die bovendien aangaven graag mee te willen gaan in onze duurzaamheidsambities.”
In maart 2018 werd met de bouw gestart van wat een gasloze wijk moest worden met NOM-woningen. Ten behoeve van de warmte-koude-opslag werden diverse bronnen geboord. Van der Zwaan: “Dat was wel een bijzonder onderdeel van het project, het tot 150 meter diep boren om de bronnen aan te leggen.” Eveneens conform wensen van de kopers hebben de woningen een specifieke uitstraling gekregen, zegt hij. “Qua stijl is er een knipoog naar de jaren dertig, qua comfort dus naar de toekomst. De jaren dertig-architectuur zie je terug in allerlei details zoals overstekken, kwalitatief metselwerk en keramische dakpannen. De daken zijn voorzien van indak-zonnepanelen.”
Bijzondere wijk
Van der Zwaan noemde het al eerder, de bewoners hadden volop mogelijkheden om de woning op de eigen wensen af te stemmen. “Denk aan volume: een aanbouw, dakkappellen. Maar ook wat de afbouw betreft zoals keuken en badkamer.” Na het opleveren van de woningen gaat Gebroeders Blokland nog de buitenruimte inrichten. “Met veel groen – bomen en hagen – sfeervolle straatjes en een speelvoorziening.” Volgens Van der Zwaan is zo een bijzondere wijk ontstaan. “Omdat hier is gekozen voor verdunning wat woningen betreft, waar je vaak verdichting ziet. Maar vooral ook vanwege het oog voor duurzaamheid, zowel voor ons als de gemeente een belangrijk aspect. Met De Rederij zet de gemeente Brielle een flinke stap in de ambities die ze op duurzaamheidsgebied heeft.”