Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘’Probleemoplossend vermogen is 100% deel van mijn uitdaging als Uitvoerder’’

‘’Probleemoplossend vermogen is 100% deel van mijn uitdaging als Uitvoerder’’

De portefeuilles van bouwbedrijven zijn gelukkig grotendeels vol voor de komende tijd. Zo is er voor zo’n €4 miljard aan projecten gegund die de komende drie maanden van start gaan. Onder andere Uitvoerders hebben dus nog veel projecten uit te voeren. Zo ook Herman van Krimpen, een professional die bij Velox werkt op project RIVM. Wij gingen met hem in gesprek over zijn functie, zijn uitdagingen en wat hij koestert.

Herman van Krimpen kwam al op zijn veertiende in aanraking met de installatiewereld. Toen voerde hij namelijk al klusjes uit voor familieleden. Het werd zijn passie en sindsdien heeft hij zich steeds verder verdiept in de techniek om uiteindelijk op allerlei projecten te werken. Een van die projecten is het RIVM, gelegen langs de A27 in het Utrecht Science Park.

Hoe omschrijf jij jouw functie?

‘’Als Uitvoerder ben je een praktische Projectleider op de werkvloer. Het enige wat je probeert te doen is bemiddelen tussen de jongens op de werkvloer en het management boven je. Je moet ervoor zorgen dat de boel doorloopt. Dat betekent dat je de een moet helpen, de ander moet sturen, de volgende moet duwen, en weer een ander moet tegenhouden. Je moet zorgen dat de werkzaamheden gedaan worden, en dat de tools en de middelen die je nodig hebt beschikbaar zijn om te gebruiken.

Je bent je hét aanspreekpunt. Zaken die financiële gevolgen hebben leg je bij je eigen leidinggevende neer en in praktische dingen wijs je de weg. Bijvoorbeeld, als twee toeleveranciers elkaar in de weg zitten, ben jij er om dat probleem op te lossen.

Om als Uitvoerder te werken moet het je roeping zijn. Je moet liefde voor je vak hebben. Je moet het spel goed snappen om het te spelen en je moet er passie voor hebben.’’

Wat is voor jou belangrijk binnen jouw functie en binnen projecten waar je op werkt?

‘’Er moet uitdaging in zitten. Een project kan uitdagend zijn omdat het complex is, de locatie valkuilen met zich meebrengt of dat de opleverdatum relatief dichtbij is. Het laatstgenoemde was bijvoorbeeld bij project EMA zo, waar ik via Velox op gewerkt heb. Daar was het een gaan gaan gaan-mentaliteit. Een project hoeft van mij daarentegen niet per se heel prestigieus te zijn.

Ik werk liever aan een kleiner woningbouwproject waarbij verschillende typen woningen moeten worden gebouwd, dan dat ik op een veel groter project met alleen maar identieke woningen bezig ben. Waar anderen misschien graag repeteren, denk ik graag na over wat ik moet uitvoeren. Helemaal als je alles wat je in je mars hebt kan inzetten bij een organisatie die behoefte heeft in jouw capaciteiten, dan ben je een heel eind op weg om je steentje bij te dragen aan de realisatie van een project.’’

‘’Soms zijn bijvoorbeeld de hijsmiddelen minimaal. Eens in de zoveel tijd komt er dan een kraan voor hijswerkzaamheden. Maar vanwege de beperkte tijd die je hebt, moet je heel creatief omgaan met die tijd en goed nadenken wat je wanneer aangeleverd krijgt van leveranciers en wat je wanneer naar boven gaat hijsen.

Ook loopt het soms spaak met de toeleveranciers. De ene keer leveren ze niet op tijd en de andere keer is er plots iemand met vakantie waardoor de planning in de soep loopt. Dan plan ik een moment in om met ze te bakkeleien om zaken weer op de rails te krijgen. Dan is de ergernis eruit en kunnen ze op de bouwplaats weer vrolijk fluitend hun taken uitvoeren.

Als je niet probleemoplossend bent, en als je denkt dat je met een bestek en een tekening werk kan maken zoals is aangenomen, dan kan je beter niet in de bouw werken.’’

Het gebouw waar Van Krimpen aan werkt en waar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zich in zullen gaan huisvesten, wordt een van de meest duurzame gebouwen van Nederland. Het moet als voorbeeldfunctie gaan dienen op het gebied van duurzaam bouwen en duurzame exploitatie.

De totale oppervlakte beslaat ongeveer 70 duizend vierkante meter. De opvallende transparante toren is zo’n 80 meter hoog en heeft 18 verdiepingen. Voor ongeveer tweederde deel zal het uit kantoren en laboratoria gaan bestaan waarmee 1676 werkplekken worden gecreëerd.

Tevens voldoet het nieuwe gebouw voor maar liefst 94 procent aan de duurzaamheidskenmerken van BREEAM, dé integrale beoordelingsmethode om de duurzaamheid van gebouwen te meten. Zo zijn de koeling en verwarming van het gebouw volledig energieneutraal. Dit betekent dat de benodigde energie zoveel mogelijk lokaal en op een duurzame wijze wordt opgewekt en er geen CO2 wordt uitgestoten. Daarbij is er aan de bereikbaarheid met het openbaar vervoer, vervoersplannen, parkeerbeleid en andere mogelijkheden dan autogebruik gedacht.

Als Uitvoerder heb je een aansturende functie. Wat vind je daar leuk aan?

‘’Het is leuk als je ziet dat je een leerling-voorman op een dusdanige manier motiveert dat je hem ziet vallen en opstaan. Dat je hem ziet ontwikkelen en groeien. In het begin van een overleg zitten ze als een dood muisje in de hoek en durven ze niks te zeggen, maar 20 vergaderingen verder leggen ze hun eigen visies en ideeën ineens op tafel. Dat vind ik mooie momenten. Daar krijg ik energie van.’’

Welke terugkerende uitdagingen kom je tegen?

‘’In Rotterdam hebben we een quote: ‘’Pleur op met je mening en kom met ideeën.’’ Die is ontstaan nadat ik meer dan eens tekeningen terugkrijg met boodschap: ‘’Sorry, maar dat gaat hem niet worden’’. Dan vraag ik wat er niet gaat lukken en wat de oplossing is. En dan krijg ik terug: ‘’Ik weet het niet’’. Ik mis vaak de onderbouwing als iemand ergens iets van vindt. Als iemand aangeeft iets niet te kunnen maken. Ik heb dan altijd een duidelijk advies.

Ga maar terug en neem je spullen mee. Pak een stoel en ga een uur op de betreffende locatie zitten kijken met de tekening voor je. Je hoeft verder niet te werken, geen tang beet te pakken, je hoeft niet te knippen en niet te zagen. Ga gewoon zitten en kijken en trek daar een uur voor uit. Dan kom je terug en vertel je: ‘’Dit gaat niet, maar als ik het zo en zo doe, gaat het wel.’’’’

Hierin hoor je direct je oplossingsgerichte houding terug. Stuur je daar ook op bij leerling-voormannen waarover je eerder sprak?

‘’Ja, want die krijgen straks met dezelfde uitdagingen te maken als ik. En die gasten komen soms met ideeën terug, die verzinnen ze hogerop niet. En daar zeggen ze dan: ‘’Ja, ja, moet kunnen. Ik reken het even door. En twee dagen later krijg je een nieuwe tekening hoe het wel kan. En dat vind ik leuk. Ik koester dat, want zij zijn de toekomst. Zij nemen mijn positie straks in. We hebben hen nodig.’’

Kun je kort beschrijven hoe de samenwerking met Velox je bevalt?

Ik werk al langer met Velox. Ik ken ze, en ik merk dat zij mij ook kennen. Ze weten wat mijn capaciteit is en kunnen dat goed verkopen op basis van de vraag die een opdrachtgever heeft. Ik werk graag met Velox omdat ze altijd goed contact onderhouden en weten waar mijn behoeftes liggen.’

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details