Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Productinformatie

Primeur: slimme samenwerking bespaart tijd op de bouw

Nijhuis-Dierenriemstraat-19-5-2021-(1)

Tekst | Liliane Verwoolde

29 oktober 2021 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Het boren van doorvoeren, het plaatsen van ventieladapters, het onderstempelen hiervan met een plankje en het afwerken kost even tijd. Dat moet gemakkelijker kunnen, dachten ze bij Ubbink. Waarom storten we de ventieladapters niet direct in de vloer? Samen met Kuipers bouwmaterialen- en steenhandel, Nijhuis Bouw en installatiebedrijf Aalbers startten ze een pilotproject bij de appartementen van de Dierenriemstraat te Groningen.

De ventieladapters van het Ubbink Air Excellent luchtverdeelsysteem werden prefab in het beton van de breedplaatvloer gestort en aangesloten op flexibele slangen die eenvoudig onder de tralieligger konden worden doorgetrokken. “We hebben het idee samen uitgewerkt”, vertelt Marcel Beune, technisch projectmanager bij Ubbink. “Alle partijen waren het erover eens dat we hiermee veel werk en tijd konden besparen. Ook Nijhuis Bouw wilde het proberen.”

Flinke werktijdbesparing

Dankzij het prefabwerk hoefde er niet geboord of ingekort te worden. Stempels, stuc- en purwerk konden achterwege blijven en toch zag het er meteen netjes en strak afgewerkt uit. “Het is wel belangrijk dat iedereen het werk in BIM voorbereidt”, gaat Beune verder. “De plaats van het ventielmondje, de wapening en tralieligger van het beton moeten nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd.”

Ei van Columbus

“Het is een ei van Columbus. Als je zo’n vinding naar buiten brengt, zegt iedereen ‘Ach, natuurlijk’. Maar kom er maar eens op. Ubbink is de eerste en enige in Nederland die dit zo doet. Dat past overigens ook in ons straatje. We zijn altijd op zoek naar producten en werkwijzen die ons werk vergemakkelijken en verbeteren. Noem het maar ‘slimme plug & play-systemen’. Met deze ingestorte ventieladapters hebben we er zeker weer één gevonden.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details