Topvorm Prefab
01:57
07-09-2018

‘Prefab woningbouw moet altijd custom-made zijn’

In de drie productiehallen van Topvorm Prefab in Terneuzen worden uiteenlopende bouwonderdelen geproduceerd, van prefab daken en dakkapellen tot HSB-wanden. Indien gewenst kan de complete woningschil worden geproduceerd en geleverd, voor uiteenlopende klanten tot gerenommeerde woningbouwers aan toe. “Bouwen onder geconditioneerde omstandigheden is altijd beter”, zegt mede-eigenaar Wim Timmerman. “Aansluiten bij de klantvraag maakt echter het verschil in ons vakgebied.”

Prefab aanbieders zijn er in alle soorten en maten. De één specialiseert in kant-en-klaar sanitair voor transformaties; de ander bouwt complete betoncasco’s voor woningen. Ook Topvorm Prefab heeft zijn specialisme: HSB-elementen voor de woningbouw. “Ons aanbod is op de klantvraag afgestemd”, zegt Timmerman. “De vertaling van die klantvraag is essentieel. Woningbouwontwikkelaars en aannemers werken steeds meer klantgericht. Wij benaderen onze opdrachtgever vanuit zijn vraag en niet andersom.” Dat blijkt te worden gewaardeerd, “mede omdat wij met dertig jaar ervaring weten wat er speelt in de bouw. En de klik met de klant moet er zijn. Je kunt wel ‘ja’ zeggen bij voorbaat, maar wij merken dat de klant zeker wil weten dat hij de goede prefab partner heeft gekozen, en ook de juiste input krijgt. Ik noem maar een voorbeeld: wij kunnen alles tekenen en uitwerken, wij hebben oog voor luchtdichtheidsdetails, maar ook de behoeften van de bouwplaats – zoals een snelle, veilige montage, heeft onze aandacht.” Goed partnerschap in de voorbereiding is derhalve de sleutel. 

“Prefab bouw is niet zomaar het verplaatsen van werk van bouwplaats naar bedrijfshal, maar hoogwaardige bouwindustrie. Onze klanten zien ons steeds meer als co-maker, als partner en niet als onderaannemer. Wij begonnen in 2006 met prefab daken en dakkapellen; het afgelopen decennium zijn wij binnen ons vakgebied uitgegroeid tot een belangrijke speler, met name omdat er grote ervaring aanwezig is onder ons personeel. Daardoor kunnen wij efficiënt en gericht werken, met korte lijnen.”

Topvorm Prefab
‘Zorgvuldige detaillering is toegevoegde waarde’.

‘Prefab neemt structurele problemen weg’
Topvorm Prefab tekent in 3D, vertaalt dat naar de CNC-zaagmachine met grote capaciteit en heeft veel ervaring in de just-in-time-levering van prefab bouwonderdelen – van prefab daken, dakkapellen en HSB-binnenwanden tot luifels en vloeren. “Wij kunnen de complete schil verzorgen, van een vrijstaande villa tot seriematige woningbouwproductie boven de honderd woningen. Wij werken onder KOMO-keur en zijn van oudsher FSC-gecertificeerd. De hoge isolatiewaarden van onze bouwonderdelen zijn een belangrijke pre, en daken en gevels zijn van enorm belang voor de energieprestaties van de woning. In onze productiehallen zijn de klimatologische omstandigheden beter te controleren dan op locatie, wat voor een betere kwaliteit zorgt; binnen een dag kan een dak of gevel met onze bouwonderdelen wind- en waterdicht worden gemaakt. De twee essentiële aspecten kwaliteit en snelheid combineren wij. De elementen kunnen wij eventueel leveren inclusief inbouw van de dakramen, kozijnen en voorzien van een wit afgewerkte binnenzijde. Je moet het zo zien: bouwkundig aannemers gaan steeds meer werken op basis van klantvraag, waardoor de werkdruk verschuift van de uitvoering naar de voorbereiding. Onze werkwijze sluit daarop aan. Bovendien: aannemers krijgen steeds meer te maken met een tekort aan gekwalificeerde timmerlieden, terwijl loonkosten toch al drukken op de begroting. Prefab productie neemt die structurele problemen in de bouwproductie zoveel mogelijk weg, en dat is in een groeiende markt aan de orde van de dag. Wat blijft is het volgende: prefab bouw moet altijd custom-made zijn. Onze vaste opdrachtgevers zien dat in; niet voor niets behoren zij tot de meest succesvolle woningbouwers van vandaag. Door al die ontwikkelingen is de bouw gelukkig weer aantrekkelijk geworden voor alle partijen. Ook voor jongeren die net klaar zijn met de studie.”    

Stedenbouw partners

Ballast NedamMariskwartier