Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Prefab kent vooral winnaars. In 40 dagen een nieuw huis
Prefab bouw in een aardbevingsgebied.

Prefab kent vooral winnaars. In 40 dagen een nieuw huis

Aannemers onderkennen steeds meer de voordelen van prefabricage. Het belangrijkste argument is de snelheid van bouwen. Daarom kozen de bewoners van het aardbevingsgebied in de provincie Groningen niet voor verbetering van hun bestaande huizen, maar voor nieuwbouw die binnen 40 dagen weer bewoonbaar was. Een samenwerking tussen prefab producent MBS Groep en Nijhuis Bouw stond garant voor deze ultrakorte bouwtijd. De grootste winnaars: de bewoners.

De bouwplaats wordt meer een assemblageplek.

MBS Groep is in 2000 opgericht door Erik van Schaik en Wim van Looijengoed, die in Soest vooral producten vervaardigden voor de agrarische sector en infra. “Tegenwoordig bestaat de onderneming uit zes werkmaatschappijen met drie productielocaties die alle betonproducten kunnen leveren”, vertelt Geert Nieuwenhuis, commercieel directeur van MBS Groep. “In Emmen maken we de producten voor de agrarische sector en infra, in Soest staat het hoofdkantoor en worden ‘specials’ van zichtbeton als trappen en bordessen geproduceerd en in Alphen aan den Rijn staat een gloednieuwe fabriek voor wanden en vloeren die in grondgebonden woningbouw hun toepassing vinden. Die laatste is een voortzetting van de oude fabriek in Vianen; in 2022 is die productiefaciliteit in twee weken overgezet naar het zeer centraal gelegen Alphen aan den Rijn. Onze klanten hebben niets gemerkt van de verhuizing. En wij beschikken nu over een moderne fabriek pal aan een binnenhaven voor de aanvoer van grondstoffen.” In 2020 hebben de oprichters de dagelijkse leiding overgedragen aan de huidige directie. 

Binnen 40 dagen hebben de bewoners een nieuw huis op de oude plek terug, inclusief tuin, pvc op de vloer, complete keuken en de verwarming aan.

Hybride casco’s

In de nieuwe fabriek in Alphen aan den Rijn worden hoogwaardige prefab casco’s voor de woning- en hoogbouw geproduceerd. Nieuwenhuis: “We hebben ooit bedacht dat we niet alleen betonnen casco’s moeten maken, maar dat we die verder moeten ontwikkelen naar completere producten. We zijn ons toen gaan toeleggen op hybride casco’s met vloeren en wanden, compleet met installaties en gevels met de isolatie erin verwerkt. Daar komt ook de naam van het onderdeel MBS Hybrid Casco vandaan: het bij elkaar brengen van werelden. MBS Hybrid Casco verzorgt de grondgebonden woningen voor MBS Groep. De bouwplaats wordt daarmee meer een assemblageplek. We stellen de aannemers zo in staat om heel snel en kwalitatief hoogwaardig te bouwen.”

40 dagen uit en thuis

Een goed bijvoorbeeld is het project ‘40 dagen uit en thuis’ dat MBS Groep met vaste partner Nijhuis Bouw realiseerde voor Oosterwolde. Nieuwenhuis: “Daar was de uitvraag in eerste instantie verduurzaming van de bestaande woningen. Volgens ons is dat oude wijn in nieuwe zakken, met nog steeds lage plafonds en lage kozijnen voor de bewoners. Nijhuis heeft toen samen met ons een plan voorgesteld voor nieuwbouw. De insteek: in de tijd dat je een verduurzaming tot stand brengt, kunnen wij een heel nieuw huis realiseren. Om precies te zijn hebben de bewoners binnen 40 dagen een nieuw huis gekregen op hun oude plek, inclusief tuin, pvc op de vloer, complete keuken en de verwarming aan. De meerderheid van de bewoners koos uiteindelijk deze optie, die we nu met succes op meer locaties uitvoeren. We doen het vooral voor de bewoners, die wil je toch niet opschepen met bouwtijden van twee, drie jaar met dubbele lasten? Deze samenwerking smaakte naar meer en na 126 woningen in Oosterwolde zijn we nu bezig met 356 woningen in het midden van het aardbevingsgebied in Groningen.”

Vaste relaties

Een belangrijke rode draad in de bedrijfsfilosofie van MBS Groep is vaste relaties. “Eenmalige projecten zijn prima, maar wij zien vooral grote voordelen bij langdurige relaties. Met prefabricage moet je sowieso intensiever samenwerken omdat je vroeger aan tafel zit en veel engineering gezamenlijk uitwerkt. Bij langdurige relaties kun je ook van tevoren prijsafspraken maken over onderdelen van producten en je daarna concentreren op het efficiënter maken van de productie en het werk beter en leuker maken. Ik moet altijd denken aan een citaat van oud-Unilever Paul Polman, die zei: ‘Werk ik ten gunste van iemand of ten koste van iemand?’. Als je dat eerste kiest, krijg je langdurige relaties. Daardoor is 83% van onze omzet nu wederkerig en zijn veel bedrijven als relatie lang bij ons aangesloten.”

Geert Nieuwenhuis, commercieel directeur van MBS Groep: “Zie onze veelzijdige productiecapaciteit als een faciliteit voor met name middelgrote en grote aannemers.”

“Zie onze veelzijdige productiecapaciteit als een faciliteit voor met name middelgrote en grote aannemers”, aldus Nieuwenhuis. “Voor hen is eigen prefab productie namelijk nauwelijks te doen. Wij hebben moderne fabrieken waar we met behulp van geavanceerde ERP-software efficiënt kunnen werken, plannen en inkopen. Wij zijn naast prefab leverancier ook engineer en constructeur en kunnen meedenken met de klant. En vergeet niet de voordelen van bouwen met prefab: just-in-time levering, een zeer snelle bouwtijd, een opgeruimde bouwplaats en lage faalkosten. Mijn advies: bouw meer met prefab. Samenwerken betekent dat de aannemer doet waar hij goed in is en wij waar wij energie van krijgen. De combinatie van deze twee werelden maakt bouwen elke dag leuker en efficiënter.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details