Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Jaarboek

Prefab kanaalplaatvloeren in extreme diktes

Zonnepanelen-preco-1
Preco is volledig zelfvoorzienend met 3.300 zonnepanelen op het dak. Dit is genoeg om ook nog eens 200 huishoudens in Apeldoorn van stroom te voorzien.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Preco

21 december 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Ruim twee jaar geleden is Preco gestart met het produceren van prefab kanaalplaatvloeren in eigen huis. Het vormde het ontbrekende puzzelstukje voor Preco als totaalleverancier van prefab betonelementen. Sinds deze zomer gaat het bedrijf nóg een stapje verder door de kanaalplaten ook in extreme diktes te produceren tot wel 500 millimeter. Dit is uniek voor Nederlandse begrippen.

De productielijn van prefab kanaalplaatvloeren draait bij Preco op volle toeren. “Aanvankelijk produceerden we de prefab kanaalplaten altijd in de ‘bekende’ diktes van 200, 265, 320 en 400 millimeter”, zegt mede-eigenaar Theo Kool. “Totdat op een gegeven moment een vaste relatie van ons een project had aangenomen waarvoor kanaalplaten in extremer formaat benodigd waren. Voor ons het laatste ‘zetje’ om daarin te investeren. En zo geschiedde. Sinds deze zomer kunnen we dus ook prefab kanaalplaatvloeren leveren in diktes van 500 millimeter.”

Gunstig alternatief

Met deze 500 millimeter kanaalplaten kunnen hogere belastingen worden opgevangen en grotere overspanningen worden gemaakt. “Het produceren van een kanaalplaatvloer is op zich niet nieuw”, erkent Kool. “Het is een bewezen product dat al tientallen jaren bestaat. Ze worden alleen steeds dikker, vanwege de steeds hogere eisen die aan een vloer en/of ontwerp worden gesteld. Met de nieuwste ‘500-versie’ bieden we bovendien een economisch alternatief voor de voorgespannen TT-platen. We maken de vloeren in principe in elke gewenste lengte, afhankelijk van de reële overspanning die wordt gevraagd in combinatie met de belasting. Met een relatief lage belasting kun je tot wel 20 meter overspannen, bij een belasting van 20 kN is dat ongeveer 12 meter.”

De productielijn van prefab kanaalplaatvloeren draait bij Preco op volle toeren.

CSC Goud

Het feit dat Preco de kanaalplaten nu ook in extreme formaten kan leveren, maakt het plaatje als totaalleverancier compleet. “Vanzelfsprekend beantwoorden we als totaalleverancier ook aan de laatste duurzaamheidseisen. Al het afval dat bij de productie van kanaalplaten ontstaat, verwerken we in nieuwe producten. Restbeton bestaat bij ons dus niet. We zijn bovendien volledig zelfvoorzienend met 3.300 zonnepanelen op ons dak. Dit is genoeg om ook nog eens 200 huishoudens in Apeldoorn van stroom te voorzien. Tot slot leggen we momenteel de laatste hand aan een upgrade van ons CSC-certificaat van Zilver naar Goud. Deze certificering toont aan dat we voldoen aan de strengste milieu- en veiligheidseisen.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details