Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Prefab in de lift

Prefab in de lift

Een goede en veilige liftinstallatie is essentieel voor de toegankelijkheid van een gebouw én het comfort van haar bewoners of gebruikers. Van den Beemd Stalen Liftschachten B.V. draagt hier al geruime tijd aan bij. “Wij adviseren, engineeren, produceren en monteren maatwerk liftschachten in alle voorkomende vormen, maten en afwerkingen”, vertelt directeur Gerard van Dijk. “Hierbij gaan wij geen uitdaging uit de weg. Onze enthousiaste, ervaren en betrokken medewerkers zoeken continu naar innovatieve en creatieve oplossingen. De geprefabriceerde stalen liftschacht inclusief KONE liftinstallatie is hier een mooi voorbeeld van en is voor het eerst geïnstalleerd in project ‘Groenzoom’ te Leerdam.”

Aan de Groenzoom is een galerijflat uit de jaren ’60 geüpgraded en klaargemaakt voor de toekomst. “In opdracht van GB Vastgoed hebben wij een nieuwe liftschacht mogen realiseren”, vertelt Van Dijk. “In de flat was al een liftinstallatie aanwezig, maar deze voldeed niet meer aan de huidige eisen. Bijvoorbeeld als het gaat om afmetingen, toegankelijkheid en veiligheid. Omdat uitbreiding van de bestaande liftschacht niet mogelijk was, hebben wij voorgesteld om een nieuwe installatie tegen het gebouw te realiseren. De nieuwe lift is rolstoel- en brancardtoegankelijk, waardoor de kwaliteit en toekomstbestendigheid van het gebouw is geborgd.”

Pilot voor prefabricage

Project Groenzoom is door Van den Beemd Stalen Liftschachten B.V. en KONE aangegrepen als een pilotproject, om de mogelijkheden voor prefabricage in de praktijk te testen. “De stalen liftschacht voor project Groenzoom is al in onze fabriek in Dongen voorzien van de complete liftinstallatie”, vertelt Van Dijk. “Groot voordeel van deze werkwijze is de snelheid waarin het project gerealiseerd wordt. In de markt is grote behoefte aan efficiëntie en het minimaliseren van de doorlooptijd. Onder andere bij binnenstedelijke projecten, waar weinig ruimte beschikbaar is om materialen op te slaan. Bovendien wordt overlast voor zowel bewoners als omgeving tot een minimum beperkt. De complete installatie kan in slechts 2 tot 3 dagen geplaatst en in bedrijf gesteld worden.”

In één geheel

Groot voordeel voor deze werkwijze is dat de liftmontage in de fabriek volledig horizontaal gebeurt, onder de beste arbeids- en kli­maat­om­standig­heden.“zo dragen we zorg voor maximale veiligheid en minimale overlast” De 17 meter lange liftschacht voor project Groenzoom is in één geheel en met speciaal transport door M.J. van Riel B.V. naar Leerdam vervoerd en op zijn plek gehesen. “Vervolgens hebben wij zorg gedragen voor de aansluiting op de nieuwe hoofdentree. Omdat de liftschacht geplaatst is op een positie waar de bouwkundige aansluiting ontbreekt, hebben wij aan de portaalzijde prefab betonvloeren aangebracht.”

Voor elke uitdaging een oplossing

Van den Beemd werkt ambitieus aan creatieve en innovatieve oplossingen. De ene keer heeft de schacht een extreme hoogte, de andere keer een bijzondere bouwkundige constructie of specifieke bekleding gewenst. Denk bijvoorbeeld aan rabatdelen, zink, steenstrips, iso-panelen of glas. Binnenkort hoopt Van Dijk zelfs de eerste groen­afwerking te realiseren… 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details