Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
“Prefab houtskeletbouw is het element van de toekomst”
De President, Den Haag.

“Prefab houtskeletbouw is het element van de toekomst”

De fabrikant van HSB-elementen, die sinds 2020 onder het label Kroonhout communiceert, verwerft steeds meer aanzien als bouwpartner in nieuwbouw- en transformatieprojecten. Zowel de hoogwaardige producten als de integrale werkwijze dragen hieraan bij.

“Kroonhout is een label van K&A Groep”, vertelt directeur Pascal Vergouwen. “K&A Groep is al 25 jaar actief in de markt als bouwer van houtbouw schottenketen, paviljoenen en clubgebouwen. Met Kroonhout slaan we een geheel nieuwe weg in. Inspelend op de toenemende behoefte aan toekomstbestendige oplossingen bieden we maatwerk oplossingen in prefab houtskeletbouw. HSB-elementen zijn duurzaam, luchtdicht en ze dragen bij aan een efficiënt bouwproces. Bovendien zijn ze een stuk lichter dan bijvoorbeeld beton. Constructies en fundamenten hoeven hierdoor minder zwaar belast en dus ook minder zwaar uitgevoerd te worden.”

Kennisdeling en bouwpartnerschap

De HSB-elementen die Kroonhout engineert en produceert zijn van hoge kwaliteit. Een vanzelfsprekendheid, zo vindt Vergouwen. “Wij maken vooral het verschil door onze manier van werken. Kennisdeling en bouwpartnerschap staan hierin centraal. Steeds meer aannemers betrekken ons al vroegtijdig in hun bouwteam. Binnen zo’n bouwteam maken we optimaal gebruik van elkaars expertise en komen we tot een interessante, realistische aanbieding.”

Integraal ontwerpen

“Ook in de engineeringsfase denken we graag mee”, vervolgt Vergouwen. “Een belangrijk aandachtspunt in die fase is de opbouw van het HSB-element, gerelateerd aan het project. Ook is er veel aandacht voor de juiste detailleringen en aansluitingen en de afstemming op de andere disciplines. Hierbij is BIM 3D ontwerpsoftware niet meer weg te denken. Door alle disciplines te integreren in één driedimensionaal model, wordt de foutmarge aanzienlijk kleiner. Eventuele clashes worden al in een vroeg stadium ontdekt en geëlimineerd.”

Rachmaninoffhuis, Utrecht.

Gevelklare producten

Een ander voordeel van BIM is dat de semiautomatische productiestraat van Kroonhout naadloos op het tekenprogramma aansluit. Wat virtueel wordt opgebouwd, wordt door de machines één-op-één gemaakt. Vergouwen: “Wij prefabriceren de HSB-elementen tot gevelklare producten en bouwen desgewenst de kozijnen ‘af fabriek’ in. Dit gebeurt in onze eigen productiehal, onder geconditioneerde omstandigheden. De kwaliteit van onze producten is hierdoor constant. Bovendien kunnen we de levering van de elementen just-in-time inplannen. Op de bouwlocatie is het alleen nog een kwestie van monteren.”

Van transformatie tot nieuwe stadswijk

Inmiddels is een flink aantal nieuwbouw- en transformatieprojecten al voorzien van de HSB-elementen van Kroonhout. Vergouwen noemt een aantal voorbeelden: “Voor Heembouw engineerden en produceerden we de binnenspouwbladen voor het Rachmaninoffhuis. In dit project werd het voormalige stadskantoor aan het Rachmaninoffplantsoen in Utrecht getransformeerd tot woongebouw met 132 appartementen. Ook De President in Den Haag en het nieuwe, duurzame kantoor van Heembouw in Berkel en Rodenrijs voorzagen we van onze binnenspouwbladen. Een ander mooi voorbeeld is Zeeburgereiland Blok 26 in Amsterdam. Voor deze nieuwe stadswijk aan het water engineerden en produceerden we in opdracht van Bouwcombinatie Zeeburgereiland (Kondor Wessels Amsterdam en Boele & van Eesteren) de HSB-elementen en stelkozijnen voor zeven gebouwen. En voor Van Wijnen zijn we betrokken bij de nieuwbouw van meerdere woonblokken op het Amsterdamse Oostenburgereiland.”

Toekomstmogelijkheden

Als fabrikant van HSB-elementen heeft Kroonhout het product van de toekomst in handen. Op de vraag wat zijn beeld van die toekomst is, antwoordt Vergouwen: “Ik zie nog diverse mogelijkheden om onze productiestraat uit te breiden. Maar ook om nog verder te gaan in het prefabricageproces, zodat we onze elementen nog meer kant-en-klaar kunnen opleveren. Verder blijven we stevig inzetten op kennisdeling en partnerschappen. Gebruikmaken van elkaars toegevoegde waarde, daar moeten we nog meer naartoe. Zo komen we met z’n allen tot het beste resultaat.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details