Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Prefab gevelbouw met voegloos metselwerk:

Prefab gevelbouw met voegloos metselwerk:

‘De klant duurzaam ontzorgd’

‘Voegloos stenen stapelen met onbeperkte ontwerpmogelijkheden’, biedt het LeeBrick-afwerkingsysteem van Leebo. Bij de nieuwbouw van het Hermann Wesselink College in Amstelveen (5.500 m²) is het systeem onderdeel van een totaal geprefabte maatwerkgevel, waarin naast geveldichting en -bekleding zelfs E-installaties en nestkasten zijn meegenomen. “Kern van de zaak is dat ontwerpkeuzen vrij zijn en dat de bouwpartners in de prefab productie volledig worden ontzorgd”, vertelt Hoofd Calculatie/Verkoop Jan Couwenberg.

Voor de nieuwbouw van het Hermann Wesselink College levert en monteert Leebo de beproefde combinatie van volledig beglaasde, geveldichtende LeeFrame-elementen met het LeeBrick-afwerkingssysteem. “Een concept op basis van BIM-gemodelleerde stalen profielen inclusief bevestigingsmiddelen. Op maat gemaakt van de gekozen baksteen, die in de fabriek in alle gewenste formaten, verbanden en texturen voegloos kan worden voorgemonteerd”, aldus Couwenberg. “De architect is volledig vrij in de keuze van de steensoort en de prefab productiewijze doet niets af aan het eindresultaat.”

Naast de bekende logistieke voordelen van prefab gevelbouw, zoals een snelle montage op locatie en een dito geveldichting, biedt een afwerking met LeeBrick nog meer, zegt Couwenberg. “Namelijk een voegloze gevel. Zoals bekend is de voeg qua levensduur en onderhoud het gevoeligste onderdeel van een metselwerkgevel; dat vooruitzicht nemen wij weg. De thermische werking van de gevel is volledig voorzien in het achterliggende LeeFrame-systeem, gebaseerd op een binnenblad dat grote overspanningen mogelijk maakt en voornamelijk uit maatwerkframes wordt samengesteld. De geveldichting in Amstelveen, inclusief beglazing met aluminium kozijnen vooraf in de fabriek, is al gerealiseerd voordat wij aan de montage van de eindafwerking beginnen.”

mock-up-hwc-kopieren

Een mock-up in de fabriek.

 

Complete ontzorging met vrije keuze

In gevallen worden de binnenwanden van de school al afgewerkt wanneer Leebo met de uiteindelijke ‘decorbouw’ volgens het LeeBrick-systeem begint. “Afgezien van het feit dat wij met verschillende elementen werken en er weinig logistieke ruimte is, kunnen wij altijd met eigen kranen en verreikers terecht. Ook in dit geval, met een smalle steeg aan de achterzijde en een bestaand schoolgebouw op de bouwlocatie.” Dat Leebo hiermee aardig wat voorbereidende logistiek op het bord krijgt, is Couwenberg wel gewend. “Je kunt je voorstellen dat prefab productie van metselwerkgevels in de fabriek andere eisen stelt aan de productielogistiek dan de fabricage van aluminium composiet, zoals in het geval van de bekende LeeBond-gevels. Wij maken elk element op maat; zelfs de baksteenfabriek kan dat nog niet realiseren.” Het eindresultaat is een complete gevelrealisatie tussen november 2019 en juni 2020, ontworpen op maat en geproduceerd op tijd. “Inclusief E-installaties voor de verlichting en bewaking, alsmede nestkasten voor zwaluwen en vleermuizen. Op basis van een goede voorbereiding kunnen wij dit realiseren: 75% van de productie-omvang staat bij aanvang van de montage al klaar in de fabriek. Op deze manier bieden wij een complete ontzorging van de gevelbouw, binnen een concept met vrije keuze.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details