Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Prefab E- en W-installaties vereenvoudigen montage op bouwplaats

Prefab E- en W-installaties vereenvoudigen montage op bouwplaats

In opdracht van Bouwbedrijf Kooi realiseert Aalbers uit Nieuw-Buinen de E- en W-installaties voor dit project, dat in het najaar van 2020 werd opgestart.

“Er werd gezocht naar duurzame, betaalbare oplossingen. Alle appartementen zijn uitgerust met vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp, die gekoppeld is aan een warmtekoudeopslag systeem in de bodem. Dit nieuwbouwproject wordt immers aangesloten op de gebieds-WKO van Eteck. Ten opzichte van klassieke radiatoren zal deze vloerverwarming de woningen gelijkmatiger verwarmen en zal ook het energieverbruik beduidend lager lig­gen. Verder moet vraaggestuurde ventilatie, maar dan zonder warmteterugwinning, voor een gezonde binnenlucht zorgen. De badkamers worden kant-en-klaar opgeleverd met alle sanitaire voorzieningen”, legt projectleider Bert Wekema uit. “Op zich is dit geen uitzonderlijk project, want alle appartementen worden casco opgeleverd met dezelfde installaties. Het hele project is volledig ontworpen in BIM. Hiermee sluiten we naadloos en efficiënt aan in het gehele bouwproces. Naast het ontwerp van de installaties halen we ook onze prefab installaties 1 op 1 uit het BIM-model. De prefab functionaliteit in BIM is voor ons een enorme vooruitgang. Verder bestellen we direct vanuit het model onze materialen. Dit zorgt uiteindelijk voor een kortere doorlooptijd, transparantie, een heldere communicatie en tijdwinst. De grootste winst zien we terug in besparing op montage uren op de bouwplaats. Alle projecten worden bij ons volledig in BIM uitgewerkt en dit is inmiddels onze nieuwe standaard.”

Net zoals bij andere projecten probeert Aalbers Installatietechniek ook in Groningen vooral met prefab elementen te werken. Zo wordt bijvoorbeeld de elektrische installatie in de fabriek in kant-en-klare elementen geproduceerd, die dan op de bouwplaats door de montageteams in elkaar worden gezet. Ook bij de waterleiding en riolering wordt op een gelijkaardige manier gewerkt. “Onze monteurs op de bouwplaats moeten uiteraard wel nog de tekeningen kunnen lezen, maar de individuele componenten zijn nu vervangen door complete elementen die ze enkel nog op een correcte wijze met elkaar moeten verbinden”, sluit Wekema af. “De tijd die we in een goede voorbereiding investeren, winnen we tijdens de montage terug. Bovendien is het kostenbesparend.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details