Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Prefab cascosysteem doet De Molenwiek wekelijks in hoogte groeien

Prefab cascosysteem doet De Molenwiek wekelijks in hoogte groeien

De grote voordelen van prefab bouwen worden prima benut tijdens het project De Molenwiek in Almere Buiten. Bestcon, totaalleverancier op het gebied van prefab beton, levert er in opdracht van bouwkundig aannemer Trebbe Groep het Bestcon 60-cascosysteem. Bart Houweling, senior projectleider binnen Bestcon, vertelt over de door het Bestse bedrijf geboden oplossing. 

Met prefab beton kun je niet alleen sneller én hoger bouwen, ook heb je voor de montage ervan minder handjes op de bouwplaats nodig. Bij Bestcon weten ze er alles van. Het bedrijf biedt diverse geprefabriceerde betonbouwsystemen die voor uiteenlopende toepassingen kunnen worden ingezet. Het speciaal voor hoogbouw ontwikkelde Bestcon 60-cascosysteem is er daar één van. “Eén van de voordelen van dit bouwsysteem is dat de vloer op de wanden rust”, aldus Houweling. “Daardoor zijn er geen nokken aan de wanden nodig en wordt de ontwerpvrijheid danig vergroot. Verder worden de vloeren in het Bestcon 60-systeem onderstempelingsvrij gemonteerd. Desgewenst kunnen ze zelfs inclusief kozijnen en beglazing wind- en waterdicht door ons worden geleverd.”

345 vrachten
Het zijn precies díe USP’s waarvan Trebbe tijdens de bouw van het elf bouwlagen tellende en 7.000 m² metende appartementencomplex optimaal profiteert. In totaal levert Bestcon een kleine 800 prefab betonelementen met een totaalvolume van 3.200 m³. Een flinke brok die via 345 ritten naar Almere Buiten wordt vervoerd. Daarna worden de casco-onderdelen compleet met kozijnen en beglazing als droog stapelsysteem verdiepingsgewijs op hoogte getild en gemonteerd. En dat gaat, vooral vanwege het ontbreken van uithardingstijden, supersnel. “We trekken het casco per week één bouwlaag op”, zegt Houweling. “Een uitdagende klus: zowel qua logistiek, constructie als kraanwerk. De met sleufsparingen en uitkragende balkons uitgeruste vloeren wegen namelijk ieder 16 ton en zijn elk meer dan 10 meter lang. Binnen de woningbouw zijn dat behoorlijk spectaculaire getallen.”

Prefab cascosysteem

De ruim 10 meter lange voorgespannen BC 60-woningvloeren met leidingsleuven voor de installaties.


Vervolg
Is De Molenwiek voor Bestcon en Trebbe het eerste gezamenlijk uitgevoerde hoogbouwproject in prefab, het is zeker niet het laatste. “Hierna gaan we samen bouwen aan een volgend appartementencomplex, eveneens in Almere”, blikt Houweling vooruit. “Aansluitend staat een project op het programma waarbij we gebruik gaan maken van prefab metselwerk. Dan ben je helemáál snel en in een keer klaar met het gevelwerk.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details