Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Prefab betonspecialist speelt in op enorme woningnood: Slim, snel en uit voorraad bouwen met 3D-modules
CascoTotaal ontwikkelt en produceert innovatieve prefab bouwconcepten in beton. (Beeld: Limit fotografie)

Prefab betonspecialist speelt in op enorme woningnood: Slim, snel en uit voorraad bouwen met 3D-modules

CascoTotaal, een dochteronderneming van De Hoop Terneuzen, ontwikkelt en produceert innovatieve prefab bouwconcepten. “Al onze oplossingen worden geproduceerd in beton”, vertelt Commercieel Directeur Rob Hogendoorn. “Hierbij maken we gebruik van voor Nederland unieke driedimensionale mallen, waarmee we in één stort complete 3D-Betoncasco’s® kunnen realiseren. Met één module kan al een tiny house of studio van > 30 m² gerealiseerd worden. Snel, efficiënt en met minimale faalkosten. Bovendien is het mogelijk om de modules als legostenen naast en boven elkaar te plaatsen, tot vijf lagen hoog, waardoor ook rijwoningen en zelfs appartementengebouwen tot de mogelijkheden behoren.”

De 3D-betonmodules worden slim gecombineerd met een betonvloer, waarin alle leidingen zijn ingestort, vertelt hij. “Van rioleringsleidingen tot vloerverwarmingsleidingen en alles wat verder in een begane grond- of verdiepingsvloer nodig of gewenst is. Dit heeft als voordeel dat op de bouw geen installateur meer nodig is. Omdat in de modules ook de kozijnen en ramen al worden voorgemonteerd, ontstaat bovendien direct een wind- en waterdichte woning. De aannemer kan direct na de assemblage met de binnen- en buitenafwerking starten.”

Nieuw concept: Circle

Half oktober, tijdens de vakbeurs PREFAB, introduceerde CascoTotaal haar nieuwste concept in modulebouw: Circle. “Met Circle spelen wij in op de nood aan kwalitatief hoogwaardige en betaalbare woningen voor bijvoorbeeld starters en doorstromers”, vertelt Hogendoorn. “Het concept betreft eigenlijk een doorontwikkeling van onze 3D betoncasco’s en omvat één gestandaardiseerde module met een maximale binnenafmeting van 9,6 x 3,6 meter (lxb), waarmee talloze soorten gebouwen én gebouwvormen gemaakt kunnen worden. Het concept is in nauwe samenwerking met KAAN Architecten en ingenieursbureau ABT ontwikkeld. Architectonische en installatietechnische uitgangspunten zijn dus maximaal meegenomen in het ontwerp. De woning voldoet volledig aan de nieuwe BENG-eisen én het Bouwbesluit. Omdat we werken met een gestandaardiseerde module, kunnen we bovendien op voorraad produceren. Hierdoor wordt pas écht industrieel modulair bouwen mogelijk, met alle bijkomende (kosten)voordelen.”

Met één module kan al een tiny house of studio van > 30 m² gerealiseerd worden. Snel, efficiënt en met minimale faalkosten. (Beeld: Boaz Timmermans/Fos Fotografie)

Circular to the bone

Onderscheidend is ook de duurzaamheid van Circle, vertelt Hogendoorn. “Het concept is zeer slim én circulair ontworpen. Zo wordt bij de productie 30% minder beton gebruikt dan bij andere bouwmethodes, waardoor ook de uitstoot met 30% wordt verminderd. Ook maakt de gestandaardiseerde module hoogwaardig hergebruik mogelijk. Door de zorgvuldige scheiding van ruwbouwconstructie, afbouw en installaties kunnen onderdelen eenvoudig en goed gescheiden én hergebruikt worden. Zo kunnen bijvoorbeeld meerdere tiny houses worden omgebouwd tot één woonblok en vice versa. En ook het verplaatsen van woningen naar een andere locatie behoort tot de mogelijkheden. Wordt er geen nieuwe bestemming gevonden, dan kan het beton weer worden verwerkt tot granulaat en opnieuw in het productieproces worden ingezet. Hierdoor blijft de productketen te allen tijde gesloten en is ons concept ‘circular to the bone’.”

Inmiddels heeft CascoTotaal al 3D-Betoncasco’s® voor meer dan 500 woningen geleverd. De technologie heeft zich dus ruimschoots bewezen, aldus Hogendoorn. “Nu is het tijd voor een volgende stap: modulariteit. De afgelopen maanden hebben wij ons concept bij diverse opdrachtgevers getoetst. Dit leidde tot zeer enthousiaste reacties. Bijvoorbeeld vanuit projectontwikkelaars en architecten, die grote mogelijkheden zien voor de corporatiesector. Per dag kunnen wij tot 16 3D-betonmodules plaatsen. Door de modules uit voorraad te leveren, kunnen we bovendien vandaag nog beginnen met bouwen. Slim, snel en volledig circulair.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details