Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Prefab balkonsystemen komen optimaal tot hun recht in Grotius-woontorens

_1086228
Op de bouwplaats zijn de balkons met een kraan op de tunnelbekisting geplaatst en goed gepositioneerd.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Granito Betonproducten

4 januari 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Met een hoogte van 120 en 100 meter zijn woontorens Grotius I en Grotius II niet alleen belangrijk voor de stadsentree van Den Haag, maar ook een waardevolle aanvulling in de skyline. Kenmerkend voor de gebouwen zijn de spectaculaire bekroning, natuurstenen gevelbekleding én hoogwaardige BALQOON® balkonsystemen van Granito Betonproducten, waarmee de prefabgedachte en legolisering van de bouw naar het allerhoogste niveau worden gebracht.

“Tijdens de bouwbeurs van 2017 maakte ontwikkelaar Provastgoed Ontwikkeling B.V. voor het eerst kennis met BALQOON®. Partner Boudewijn Hellingman en voormalig ontwikkelingsmanager Annelot Daggelders hebben ons al in een heel vroeg projectstadium gekoppeld aan architecten Gideon Maasland en Sanne van Manen, die zeer te spreken waren over de praktische én esthetische mogelijkheden van de prefab balkonsystemen”, vertelt Ton Tetteroo, directeur van Granito Betonproducten. “In de ontwerpfase hebben wij een haalbaar en maakbaar plan voor de lichtgewicht en intern afwaterende BALQOON® balkonsystemen uitgewerkt, waarna BALQOON® is voorgeschreven in het bestek. Vervolgens hebben wij in opdracht van bouwcombinatie J.P. van Eesteren/BESIX de prefab balkonsystemen geproduceerd en geleverd.”

Perfecte aansluiting

Voor het Grotius-project zijn relatief kleine balkons ontworpen, vertelt Tetteroo. “BALQOON® komt hier optimaal tot zijn recht, omdat de beschikbare oppervlakte maximaal benut kan worden. BALQOON® is namelijk volledig vlak én vrij van opstanden en goten. De holle balkons kenmerken zich bovendien door een laag gewicht, waardoor ook de hoofddraagconstructie lichter uitgevoerd kon worden.” In totaal heeft Granito Betonproducten 549 balkons geproduceerd en kant-en-klaar en just-in-time op het project aangeleverd. “Bijzonder is dat tijdens de productie ook natuurstenen platen zijn vastgestort aan de zijkanten van de balkons, waardoor de balkonsystemen en gevelafwerking straks in één esthetisch hoogwaardige lijn doorlopen.” Op de bouwplaats zijn de balkons met een kraan op de tunnelbekisting geplaatst en goed gepositioneerd. Vervolgens is het beton voor de binnenvloeren tegen de balkons aan gestort, met tevens een perfecte bouwkundige aansluiting als resultaat.

In navolging van de BALQOON® balkonsystemen heeft Granito Betonproducten ook de betonnen trappen en de betonnen wanden voor de liftkernen van Grotius I en II mogen produceren en leveren.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details