Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Post Utrecht | Utrecht

Post Utrecht | Utrecht

Leegstaand rijksmonument wordt dynamisch stukje stad

Na negentig jaar trouwe dienst en enkele jaren leegstand krijgt het voormalige hoofdpostkantoor aan de Neude in Utrecht een nieuwe bestemming. En wat voor één. Onder de naam ‘Post Utrecht’ wordt het rijksmonument een dynamische plek om te winkelen, studeren, verblijven en ontmoeten. 

Het pand deed sinds 1924 dienst als hoofdpostkantoor en later ook als telefooncentrale van de PTT. De dubbele vloeren herinneren aan de tijd dat telefonisch doorverbinden nog met koperen draden en schakelborden verliep. In 2011 sloot het postkantoor zijn deuren, in 2015 gevolgd door de telefooncentrale. Niet lang daarna vatte ASR real estate het plan op om dit bijzondere pand te herbestemmen. Toen de bibliotheek toezegde zich in het pand te vestigen, kwam dit plan in een stroomversnelling. 

Nieuwbouw als tweede voorkant
FiMek estate en Burgland Bouw haakten in 2017 aan voor respectievelijk het ontwikkelmanagement en de uitvoering van de herbestemming. “Met elkaar hebben we het plan gefinetuned”, zegt ontwikkelingsmanager Richard Elscot van FiMek. “Voor zover mogelijk dan, want in een project als dit kun je tijdens de uitvoering van alles tegenkomen.” Projectleider Teus Verhoef van Burgland Bouw voegt toe: “De herbestemming bestaat uit de renovatie van het bestaande deel en een gedeelte nieuwbouw. Het nieuwbouwdeel ligt aan de zijde van de Oudegracht en fungeert straks als tweede voorkant. In de kelder komt de Albert Heijn, die doorloopt tot in het souterrain van het bestaande deel. Op de begane grond komen winkels, met daarboven een brasserie en het auditorium van de bibliotheek. De grote, hoge ramen van het nieuwbouwdeel passen op een eigentijdse manier bij de bestaande architectuurstijl van het monumentale pand. Dat hebben de architecten van Rijnboutt heel mooi gedaan.”

Post Utrecht

Oudbouw blijft herkenbaar
“Het bestaande deel heeft de entree aan de Neudezijde en bestaat uit een souterrain, een begane grond en drie verdiepingen”, vertelt Verhoef. “Het grootste deel, waaronder de imposante hal op de begane grond, wordt in gebruik genomen door de bibliotheek en bijbehorende horecavoorziening. De huidige telefooncentrale van KPN is al in het pand gevestigd. In het souterrain komen de fietsenstalling en een deel van de Albert Heijn. Leuk detail is dat een aantal koekoeken hersteld wordt, zodat je van buiten weer in het souterrain kunt kijken.” Elscot: “Samen met Monumentenzorg hebben we goed gekeken naar hoe we het oude gedeelte herkenbaar kunnen houden. Bijvoorbeeld waar de roltrappen vanuit de nieuwbouw het oude gedeelte binnenkomen. Behoudens de sparingen laten we de buitengevel daar zoveel mogelijk intact en hergebruiken we elementen die we elders hebben verwijderd.”

Post Utrecht

Flinke ingrepen
“Ook de rest van het gebouw laten we zoveel mogelijk intact”, vervolgt Elscot. “Maar om van een telefooncentrale een bibliotheek te maken, zijn flinke ingrepen nodig!” Verhoef vult aan: “Kenmerkend voor het bestaande pand zijn het zware betonskelet met metselwerk, de lange beuken en het gesloten karakter. Om vanuit de centrale hal meer zicht naar de omliggende ruimten te creëren, realiseren we één grote doorkijk door het hele gebouw. Hiervoor creëren we openingen met glas. Voor de roltrappen maken we grote openingen in de bestaande constructie. En ook in de bestaande buitengevel, waar het oude en nieuwe gedeelte elkaar ontmoeten, brengen we flinke sparingen aan. Om al die openingen constructief op te vangen, brengen we een enorme hoeveelheid staal in.”

Post Utrecht

Slopen en afbouwen
De bouw is inmiddels een jaar aan de gang. Verhoef kijkt op de gedane werkzaamheden terug: “We begonnen in februari 2018 met de voorbereidingen, zoals het beschermen van het monument en het plaatsen van de schuttingen rondom de bouwplaats. Daarna startten we, van boven naar beneden, met slopen. De sloopwerkzaamheden op de begane grond en eerste verdieping zijn nog in volle gang. Tegelijkertijd zijn we op de tweede en derde verdieping al aan het afbouwen. We verwachten de (ver)bouwwerkzaamheden eind 2019 af te ronden.”

Post Utrecht

Archeologische vondsten
De nieuwbouwwerkzaamheden lopen parallel aan de werkzaamheden in het bestaande deel. Aan de Oudegrachtzijde sloopte Burgland Bouw een oude garage annex traforuimte, om vervolgens de kelderbak te ontgraven. Vanwege archeologische vondsten werd de grond in fasen afgegraven. “We liepen hierdoor iets uit op de planning”, zegt Verhoef, “maar die haalden we ook snel weer in. Voor de bouwvak was de kelderbak tot en met het betonwerk gereed. Sindsdien bouwen we het nieuwbouwgedeelte op. De ruwbouw, bestaande uit een staalconstructie met kanaalplaatvloeren en staalplaatbetonvloeren, is inmiddels afgerond. We dichten de gevel met een combinatie van architectonisch beton, keramische gevelbekleding en aluminium puien. De casco oplevering van de winkels staat gepland voor eind dit jaar.”

Post Utrecht

Gekkenhuis
De vele ingrepen, de grote hoeveelheid hulpstaal en de onvoorziene situaties maken het werk uniek en interessant, maar ook uitdagend. Dat geldt ook voor de logistieke omstandigheden. Elscot: “We zitten hier bovenop een OV-knooppunt en het drukste fietsgebied van Nederland. In de spits is het hier een gekkenhuis. Het is dan onmogelijk om hier een vrachtwagen te lossen. Tussen 7.00 uur en 9.30 uur, en na 16.00 uur voeren wij hier dan ook niets aan. Alle leveringen gebeuren op afroep en alles wordt vanaf de Potterstraat, via een torenkraan, in het gebouw gehesen. Voor de torenkraan geldt een strikt transportschema.” 

Waardevolle toevoeging
Elscot benadrukt dat, ondanks alle uitdagingen, het bijzondere karakter van het project de boventoon voert: “We geven een historisch pand een tweede leven als waardevolle toevoeging voor de stad. Daar mogen we met alle betrokken partijen trots op zijn.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details