Nieuwbouw Havecon
02:32
10-11-2016

Positieve signalen in de tuinbouwsector

‘Bedrijfspanden zijn klaar voor uitbreiding’

Niet alleen de bouw veert op door het herstel van de economie, ook de tuinbouwsector vertoont een positieve groei. Kassenbouwer Havecon in Bleiswijk heeft weer alle reden om vertrouwen te hebben in de toekomst en een nieuw bedrijfspand te bouwen.

Havecon is een begrip in de Nederlandse tuinbouw, met name als producent en leverancier van complete glastuinbouwprojecten. Het bedrijf maakt op dit moment een sterke groei door, waardoor het toe is aan een nieuw bedrijfspand. De nieuwe producthal – 84,5 x 84,5 m – wordt onderverdeeld in een op- en overslaggedeelte met inpandig loadingblock en twee producthallen. De ene is bestemd voor de productie van dak- en gevelprofielen, de andere voor aluminium goten. Zowel boven als onder de verdiepingsvloer in de hal komen kantoren, een kantine en sanitaire ruimtes. Hanse Staalbouw is de hoofdaannemer van het turnkey project.

hal

Vakbroeders
Het project is een logistieke uitdaging. De ruimte rondom de bouwplaats is vrij beperkt en de tijdsdruk is hoog. Op 10 december 2016 moeten alle ruimtes klaar zijn voor gebruik. Om dit voor elkaar te krijgen, maakt Hanse Staalbouw onder andere een gedetailleerde planning, waarin de bouwvolgorde exact is aangegeven en waarin de activiteiten van alle onderaannemers nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd. “Dan merk je dat het vakgebied van Havecon erg lijkt op dat van ons”, vertelt Hans Slingerland, projectleider van Hanse Staalbouw. “Meestal is een half woord genoeg.”

In het ontwerp van het bedrijfspand is rekening gehouden met de toekomst. Er zijn al plannen voor nog een productiehal en hiermee wordt rekening gehouden bij de aanleg van de infrastructuur. De fundering onder de zijgevel is berekend op extra belasting en in de staalconstructie van de zijgevel worden voorzieningen getroffen voor aankoppeling van een aangrenzende staalconstructie.

4

Maximale takelruimte
Hanse moet slim omgaan met de hoogte van de productiehallen. Negen meter dakrandhoogte lijkt veel, maar met aftrek van de ruimte voor hemelwaterafvoeren, overheaddeuren en kraanbanen rest nog een vrije takelruimte van zo’n 6,1 m voor het laden en lossen van containers. Slingerland: “De juiste inrichting hebben we samen met Havecon uitgedokterd. De pluvia’s worden nu zo dicht mogelijk onder de stalen dakliggers en soms door de liggers gemonteerd, waardoor onder de haak voldoende vrije ruimte overblijft.”

Duurzame installaties
Het installatiewerk besteedt Hanse uit aan een totaalinstallateur. Het hele pand wordt voorzien van LED-verlichting en vloerverwarming voor een aangenaam werkklimaat. Omdat de infrastructuur op het terrein onvoldoende capaciteit heeft om te voorzien in de energievoorziening, bouwt Havecon er een eigen traforuimte bij en wordt het dak in de toekomst bekleed met zonnepanelen. Eind 2016 kan Havecon verkassen.

3


i-project-infov3Projectinfo

State-of-the-art installaties

In het nieuwe bedrijfspand van Havecon in Bleiswijk is onder meer veel aandacht voor de installaties. Die moeten voldoen aan de nieuwste standaard. Toekomstbestendig, zo omschrijft directeur Rob de Kloet van Ponsioen Installatiebedrijf het.

Ponsioen verzorgt zowel het loodgieterswerk als de E- en W-installaties. “De opdrachtgever kijkt heel nauwlettend mee, heeft een duidelijke mening en aangegeven dat al die installaties state-of-the-art moeten zijn. Ze weten wat ze willen. Het ligt in de kracht van Ponsioen hen hierin goed te adviseren en het naar wens in te vullen.”

De Kloet noemt onder andere de geavanceerde beveiligingssystemen met bijvoorbeeld nummerplaatherkenning en cameratoezicht vanuit een centrale locatie. “Dat kun je op diverse manieren invullen maar bij Havecon is sprake van het nieuwste van het nieuwste.” Verder is er een uitdagende planning, aldus De Kloet. “Dat komt vaker voor, maar hier speelt dat de klant enkele grote productieopdrachten heeft waaraan ze al voor de opleverdatum aan willen beginnen. Dan moeten bepaalde machines dus functioneren. Dat zorgt voor wat extra spanning, maar voor ons wel gezonde spanning.”

2


Transparantie

Eén van de kenmerken van de nieuwbouw van Havecon in Bleiswijk is het open karakter van het gebouw. In het ontwerp stonden uitstraling, transparantie en veel lichtinval dan ook centraal. Meer Gevelsystemen droeg daaraan bij met haar aluminium kozijnen en deuren. 

Voor dit project werd door de architect gekozen voor het Schüco AWS/ADS 65-systeem. Dat heeft een smal profiel en staat daarnaast bekend om haar verbeterde thermische isolatie. De profielen zijn voorzien van een moderne structuurcoating in de kleur RAL7016. Meer Gevelsystemen leverde voor dit project eveneens de draaideuren, met hetzelfde profiel.

Het bedrijf was behalve voor de levering eveneens verantwoordelijk voor de hele werkvoorbereiding, productie en montage van de systemen. Daarvoor werkt het zoveel mogelijk met eigen monteurs, om gedurende het werk de kwaliteit te kunnen bewaken. De werkzaamheden bij Havecon zijn voorspoedig verlopen. Meer Gevelsystemen heeft met haar aluminium kozijnen bijgedragen aan de uitstraling die de opdrachtgever voor ogen had.

Tekst | Liliane Verwoolde  Beeld | Hanse Staalbouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

AaBe Retailpark Tilburgscherpenhuizen