Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Plus Ultra Amsterdam: De beste balans tussen flexibiliteit en duurzaamheid
Op het Medical Business Park in Amsterdam wordt eind dit jaar gestart met de bouw van Plus Ultra Amsterdam.

Plus Ultra Amsterdam: De beste balans tussen flexibiliteit en duurzaamheid

Op het Medical Business Park in Amsterdam wordt eind dit jaar gestart met de bouw van een nieuw multi-tenant gebouw voor de sector Life Sciences & Health. Met Plus Ultra Amsterdam biedt ontwikkelaar Kadans Science Partner niet alleen een interessante mix van kantoren en laboratoria, maar ook toegang tot netwerken en talent. Daarmee vormt het gebouw een perfect ecosysteem voor medische vooruitgang. Deerns werd al in een vroeg stadium betrokken, als adviseur en ontwerpende partij voor de bouwfysica, brandveiligheid, duurzaamheid en installatietechniek.

Kadans Science Partner richt zich op de ontwikkeling van kennisintensief vastgoed. “De ontwikkelend belegger realiseert met regelmaat multi-tenant projecten op Nederlandse Science Parks, waarin meerdere huurders in Life Sciences & Health gehuisvest kunnen worden”, vertelt Arnoud Matser, Adviseur bij Deerns. “Ook Plus Ultra Amsterdam is een typisch Kadans-gebouw. Met het esthetische ontwerp van cepezed als onderlegger hebben wij een all-electric gebouw met lege verdiepingen ontworpen, waarin uiteenlopende bedrijven zich kunnen vestigen. Uniek hierbij is dat de lab- en kantoorfuncties overal in het gebouw zijn in te passen. De plafondhoogtes op alle verdiepingen en in alle ruimtes zijn gelijk. Bovendien is overal voldoende ruimte voor de toe- en afvoer van grote hoeveelheden lucht en voor kanalen met gebouwtechniek. Daarmee bieden wij toekomstige huurders maximale flexibiliteit.”

Per oriëntatie de meest optimale gevel 

Deerns is al vanaf de tenderfase bij het project betrokken. “Amsterdam UMC en de gemeente Amsterdam hebben in oktober 2019 een tender uitgeschreven voor de ontwikkeling van het Medical Business Park. Kadans Science Partner vroeg ons mee te denken in de planvorming, waarin duurzaamheid een belangrijke rol speelde”, aldus Matser. “Omdat hoge EPC-scores werden beloond, hebben wij een ontwerp gemaakt waarin naast het gebouw- en gebruikersgebonden energieverbruik ook de energie voor de EV-infrastructuur door Plus Ultra zelf wordt opgewekt. Op het dak en over de luchtbehandelingskasten heen komt straks een stalen frame, die volledig wordt bekleed met zonnepanelen. En ook de bouwkundige gevel wordt voorzien van grote aantallen zonnepanelen. Om alle eisen ten aanzien van interne warmtelast, zoninstraling, daglichttoetreding én zonne-energieopwekking perfect af te stemmen, hebben wij de gevels gesimuleerd in een digitaal model. Hierdoor konden we per oriëntatie de meest optimale gevel ontwerpen.”

Uniek is dat de lab- en kantoorfuncties overal in het gebouw zijn in te passen.

Het meest duurzame multi-tenant gebouw van Nederland 

Net als de andere projecten van Kadans Science Partner wordt ook Plus Ultra Amsterdam BREEAM-NL-gecertificeerd, vertelt Matser. “Bij dit project heeft Kadans ervoor gekozen om BREEAM-NL ‘Outstanding’ als ambitie te stellen. De hoge BREEAM-NL-ontwerpscore van 89,9% is het resultaat van o.a. een uitstekende daglichttoetreding, een thermisch geïsoleerde schil met HR++ glas, een WKO-installatie met warmtepompen, LED-verlichting, efficiënte, vraaggestuurde klimaatregeling en een grote hoeveelheid PV-panelen.” Ook noemt Matser het ontwerp van een groenblauw dak; een sedumdak met mogelijkheden voor waterberging (retentie) die het gemeenteriool bij hevige regenval ontlast. “De sedumdaken bevorderen bovendien de biodiversiteit, wat tevens geldt voor de toevoeging van vogel- en vleermuiskastjes.”

Mooi visitekaartje

Tijdens de uitvoeringsfase controleert Deerns onder andere het uitvoeringsgereed ontwerp van de bouwkundig aannemer, W- en E-installateurs. “Bovendien coördineren wij de bewijsvorming en aanvraag van het BREEAM-NL ‘Outstanding’ oplever­certificaat, inclusief de inbedrijfstelling en commissioning van alle installatietechnieken”, aldus Matser. “Daarmee komt onze volledige dienstverlening, kennis én expertise in complexe projecten heel mooi samen.” In de zomer van 2023 moet Plus Ultra Amsterdam worden opgeleverd.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details