Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Plug & play indaksysteem voor hybride installaties
Dakhoek laag.

Plug & play indaksysteem voor hybride installaties

Baanbrekend concept brengt energietransitie op stoom

De hybride warmtepomp is vanaf 2026 de standaard bij het vervangen van cv-ketels in woningen. Een veelbelovende ontwikkeling in het kader van duurzaamheid, die helaas ook uitdagingen meebrengt. “Het tijdsintensieve installatieproces van hybride oplossingen en het aantal woningen dat de verduurzaming moet doorlopen, leidt in combinatie met het tekort aan technisch specialisten tot een installatie-infarct”, meent Klaas Kanis, directeur van Breman Installatiefabriek. “Om dit tij te keren, hebben wij samen met de divisies Woningbeheer en Renovatie van Breman Installatiegroep een baanbrekend concept ontwikkeld: de Indak Hybride.”

De Indak Hybride is toepasbaar op dakhellingen van 30 tot 55 graden.

“Breman is het grootste familiebedrijf in de installatiesector dat focust op de woningbouw”, vertelt Kanis. “Wij zijn sterk in de seriematige woningbouw en kunnen de gehele levenscyclus van een woninginstallatie beheren. Waar Breman Installatiefabriek de engineering en realisatie van nieuwe installaties verzorgt, staat onze divisie Woningbeheer bijvoorbeeld in voor onderhoud en service. En moet de woning na verloop van tijd gerenoveerd worden, dan staat onze renovatietak paraat.”

Energietransitie versnellen

Als het gaat om de renovatie van woningen, dan ziet Breman een enorme vervangingsvraag op met name de woningcorporaties afkomen. “Waar in het verleden een cv-ketel werd vervangen door een cv-ketel, moet nu ten minste een hybride installatie worden voorzien”, weet Kanis. “De hoeveelheid extra arbeid die hiervoor nodig is, is enorm. In een tijd waarin technisch geschoold personeel steeds schaarser wordt, is een nieuwe aanpak noodzakelijk. Een handschoen die wij maar al te graag oppakken. Om de energietransitie te versnellen, zijn wij halverwege 2022 al een innovatie- en ontwikkeltraject gestart die geleid heeft tot de Indak Hybride. Dankzij dit innovatieve concept zijn aanzienlijk minder installatie-uren op locatie nodig, waardoor de tijd van technisch specialisten beter benut kan worden. Het installatiewerk wordt voor een belangrijk deel verplaatst van de woning naar de Breman Installatiefabriek. Op locatie is het slechts nog een kwestie van plug & play aansluiten.”

Gestandaardiseerd concept

“In de renovatiemarkt wordt projectmatig gewerkt. Hierbij wordt steevast gezocht naar projectmatige oplossingen, waardoor veel kostbare tijd verloren gaat”, weet Kanis. “In plaats hiervan wilden wij graag een gestandaardiseerd installatieconcept ontwikkelen, dat per situatie geoptimaliseerd kan worden.” Als voorbeeld noemt hij de dakhelling. De Indak Hybride is toepasbaar op dakhellingen van 30 tot 55 graden. Daarnaast kan het aluminium hoofdframe onder de EPS basiskuip eenvoudig versteld worden, zodat zo min mogelijk bruikbaar gebruiksoppervlak wordt ingenomen. Hierdoor hoeven bijvoorbeeld geen slaapkamers, washokken of andere nuttige ruimtes opgeofferd te worden voor onze installatie. In plaats hiervan wordt de Indak Hybride naadloos geïntegreerd in de loze ruimte van bestaande en te renoveren woningen.” Vanwege de positie op het dak wordt probleemloos aan de geluidsnormeringen voldaan. “Bovendien is het systeem vergunningsvrij te plaatsen.”

Minimaal bewonersoverlast

Voor corporaties zijn voldoende draagvlak en bewonerstevredenheid essentieel. Ook hier levert de Indak Hybride een bijdrage aan, door installatietijd en overlast zoveel mogelijk te reduceren. “De aannemer maakt het gat in het dak, waarna de Indak Hybride op het juiste moment op het project wordt afgeleverd en vanaf de vrachtwagen in de dakopening wordt gehesen”, aldus Kanis. “Tot dat moment kunnen bewoners vrij gebruik blijven maken van hun cv-ketel. Pas als de Indak Hybride wordt aangesloten op het afgiftesysteem en de installateur de installatie gaat inregelen, moet maximaal een halve dag overbrugd worden. Daarna kunnen bewoners direct van hun nieuwe en duurzame installatie profiteren.”

De Indak Hybride is in samenspraak met gerenommeerde warmtepompproducenten ontworpen, zodat het maximale rendement gewaarborgd blijft. De oplossing is geschikt voor diverse buitenunits. Inmiddels zijn de eerste succesvolle pilots uitgevoerd. De Indak Hybride is vanaf april leverbaar.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details