Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Pioniers in de panelenmarkt
Floriworld, Aalsmeer.

Pioniers in de panelenmarkt

De afgelopen 25 jaar is er veel veranderd en ook de komende decennia zullen nieuwe ontwikkelingen elkaar opvolgen. Als totaalleverancier van sandwichpanelen is Cladding Point dan ook continu in beweging. 

“Door dagelijks te innoveren, behoren we tot de voorlopers in de markt”, vertelt Sales Director Harry van der Veen van Cladding Point. “Brandwerendheid en duurzaamheid zijn voor ons belangrijke speerpunten. Zo zetten wij nieuwe maatstaven met een brandconcept dat voldoet aan de meest recente Europese normen en eisen. Daarnaast bieden we revolutionaire oplossingen als het gaat om  circulair bouwen.”

Hyperion College, Amsterdam.

Brandwerendheid 

Wat brandwerendheid betreft, wordt er steeds meer van een sandwichpaneel verwacht. Van der Veen licht toe: “Nederland is een van de dichtstbevolkte gebieden. De grond is schaars. Daar ga je als grondeigenaar efficiënt mee om, door zo’n groot mogelijk deel van je kavel te bebouwen. Wat we zien, is dat afstanden tussen gebouwen steeds kleiner worden. Brandwerendheid wordt dan een issue. Tussen twee panden moet die brandwerenheid 60 minuten zijn. Dat wordt deels gerealiseerd door de onderlinge afstand. Staan panden dicht op elkaar, dan moeten aanvullende maatregelen genomen worden. Wij spelen hierop in met diverse brandwerende oplossingen.”

Brandwerende oplossingen

Cladding Point biedt een uitgebreid gamma aan revolutionaire brandwerende oplossingen met sandwichpanelen. Deze zijn voorzien van FX-hardschuim of FX-minerale wol. Hiermee wordt voldaan aan de laatst geldende Europese normeringen en specifiek aan de Nederlandse in het Bouwbesluit opgenomen regelgeving. “Wij helpen de klant bij het vertalen van die regels naar hun specifieke situatie”, laat Van der Veen weten. “Met behulp van onze FX-selector bepalen we samen wat de beste brandwerende oplossing is en welke producten daarbij passen.”

Invloed van warmte  

Andere factoren waar Cladding Point mee te maken krijgt, zijn de steeds extremere weersomstandigheden. Hoge temperaturen tijdens de steeds hetere zomers zorgen ervoor dat panelen uitzetten. Dit moet voorkomen dan wel opgevangen worden en wel zodanig, dat de brandwerendheid gegarandeerd blijft. Van der Veen: “Daarbij moeten we rekening houden met de kleur van een paneel. Een wit paneel wordt in de zon maximaal 50 graden. Bij zwarte of antracieten panelen, die je tegenwoordig vaak ziet, kan de temperatuur oplopen tot maar liefst 93 graden. Met als gevolg dat het paneel zo’n tien centimeter uitzet. Dat is een behoorlijke uitdaging!”

Cladding Point, Elst.

Wet op de Kwaliteitsborging

Regelgeving wordt steeds belangrijker in de panelenwereld. Zo gaat (naar verwachting) vanaf 1 januari 2022  de Wet op de Kwaliteitsborging stapsgewijs in. In het kort houdt deze wet in dat een pand pas een gebruikersvergunning verkrijgt als aantoonbaar aan alle bouwtechnische voorschriften voldaan is. De uitvoerende partijen zorgen zelf voor de onderbouwingen. In het geval van Cladding Point zijn dat bijvoorbeeld brandwerendheidsrapportages en informatie over overspanningen en achterconstructies.  Een externe, onafhankelijke partij toetst de onderbouwingen. “Een hele belangrijke ontwikkeling”, zegt Van der Veen. “De Wet op de Kwaliteitsborging zorgt voor duidelijkheid over de kwaliteit van een project. Bovendien wordt de bouwheer, die eindverantwoordelijk is, beter beschermd.” 

Eerste leverancier met terugnamegarantie

“We moeten ons tegelijkertijd realiseren dat alles wat we bouwen, snel veroudert”, vervolgt Van der Veen. “Vooral in de industriële bouw moeten we er rekening mee houden dat een pand na dertig jaar nagenoeg afgeschreven is. Bijvoorbeeld omdat een pand dan niet meer voldoet aan de nieuwste veiligheids- en duurzaamheidseisen. Of wellicht hebben we over dertig jaar helemaal geen grote distributiecentra meer nodig omdat alles dan on demand geprint wordt. In elk geval groeit het besef dat een distributiecentrum aan het einde van zijn levensduur afgebouwd moet kunnen worden. Daar spelen wij sterk op in. Wij zijn de eerste leverancier met een volledige terugnamegarantie van onze sandwichpanelen. We kunnen volledig Cradle2Cradle produceren en leveren en zetten hier de komende jaren ongetwijfeld verdere stappen in. We blijven innoveren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details