Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Jaarboek

Perfectie in geveltechniek

_MG_2133
Het Van der Valk hotel in Deventer. (Beeld: Marc Maurer)

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Aluvo

23 december 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Van vliesgevels tot kozijnen, deuren, vouwwanden en schuifpuien: Aluvo is al bijna een halve eeuw dé expert in geveltechnieken. “Als aluminium gevel- en kozijnenspecialist hebben wij de engineering, productie en montage van gevelelementen volledig in eigen hand”, vertelt projectleider Klaas Mulder. “Hierdoor kunnen wij een optimum in uitstraling, maakbaarheid én technische prestaties garanderen. Vanuit onze productielocaties in Nieuwleusen en Apeldoorn werken circa 65 vakmensen dagelijks aan hoogwaardige nieuwbouw- en renovatieprojecten. Dankzij hun vaardigheid, een scherpe blik én de juiste materialen zijn wij dé ideale partner voor veel bouwbedrijven, architecten en projectontwikkelaars.”

De gevel bepaalt niet alleen de uitstraling van een gebouw, maar is ook bepalend voor de identiteit én het comfort van zijn gebruikers. “Beide aspecten komt het best tot hun recht wanneer Aluvo vanaf een vroeg stadium bij projecten wordt betrokken”, benadrukt Mulder. “Op basis van esthetisch ontwerp, thermische isolatiewaarden (Rc- en U-waarden), bouwfysische eigenschappen (zonwering, daglichttoetreding en geluidisolatie) en veiligheidsaspecten (inbraak- en brandwerendheid) selecteren wij de best passende profielsystemen. In 3D/BIM vertalen wij alle wensen en eisen bovendien naar een haalbaar en maakbaar ontwerp, dat in nauwe samenwerking met de architect én opdrachtgever wordt geoptimaliseerd en vervolgens in het gebouwontwerp geïntegreerd kan worden.”

Max & Moore in Amsterdam Buiksloterham.

Duurzaam en circulair

Aluvo werkt voornamelijk met de gerenommeerde profielsystemen van Schüco en Kawneer, vertelt Mulder. “Om een optimum in isolatiewaarden, comfort en energiezuinigheid te borgen, worden deze systemen steeds vaker gecombineerd met HR++ en triple (driedubbel) glas. Bovendien werken we veelal met extra geïsoleerde profielen en kunststof glasomrandingen, waarmee koudebruggen doeltreffend worden ondervangen.” Aluvo is ISO 14001-gecertificeerd. “Dit betekent dat wij milieurisico’s goed beheersen en waar mogelijk voorkomen. In onze projecten houden we nadrukkelijk rekening met BREEAM-NL credit MAT-5 voor vliesgevels, kozijnen en beglazing. Belangrijk in dit kader is bijvoorbeeld de duurzame oppervlaktebehandeling van onze systemen, waardoor een hoogwaardige esthetiek én lange levensduur samengaan. Aan het eind van hun levensduur worden onze aluminium producten en materialen duurzaam hergebruikt, zodat de grondstoffen hun waarde behouden. Om op tijd over de juiste en voldoende grondstoffen te kunnen beschikken, maken we duidelijke leveranciersafspraken.”

Flinke groei

Anno 2021 maakt Aluvo een flinke groei door. “Onze omzet is de afgelopen jaren bijna verdubbeld”, aldus Mulder. “Om ook in de toekomst snel en goed projecten te kunnen uitvoeren, vindt op dit moment een flinke automatiseringsslag plaats. In onze productielocatie in Nieuwleusen is recent een tweede CNC-machine geïnstalleerd, waarmee we profielen tot 7 meter lengte kunnen bewerken. En ook in Apeldoorn staat sinds kort een CNC-bewerkingsmachine. Om de productie nog verder op te schroeven, willen we bovendien onze bestaande locaties uitbreiden. De plannen hiervoor worden op dit moment uitgewerkt.”

Dimensio Verpakkingen in Almere.

Referentieprojecten

De opdrachtenportefeuille van Aluvo bestaat uit een gezonde mix van nieuwbouw- en renovatieprojecten. “Van luxe woningen tot grootschalige appartementencomplexen, kantoren, bedrijfsgebouwen en scholen: wij draaien onze hand nergens voor om”, benadrukt Mulder. “Mooie referentieprojecten zijn de nieuwbouw voor Dimensio Verpakkingen in Almere, het Van der Valk hotel in Deventer en de Albert Heijn XXL in Kampen.” 

Op dit moment is Aluvo betrokken bij herontwikkelingsproject Max & Moore in Amsterdam Buiksloterham. “In opdracht van Pleijsier Bouw leveren wij de aluminium vliesgevels en kozijnen voor beide kantoorgebouwen, met een vloeroppervlak van resp. 7.000 en 2.800 m². De kozijnen worden bijna volledig opgenomen in de gevels. Bijzonder aan Moore is bovendien dat voor de buitenzijde van de kozijnen is gekozen voor onbehandeld aluminium, waardoor een ruwe en robuuste geveluitstraling ontstaat. De delen die gecoat worden, krijgen een structuurlak.” Voor de gevels van Max is gekozen voor een groene uitstraling, vertelt Mulder. “Speciaal groen gekleurd glas in deze gevels sluit hier perfect op aan.” Opvallend in de kantoorgebouwen zijn de extreme raamafmetingen tot 2×2 meter. “Om een optimale bedienbaarheid van deze grote en zware ramen te garanderen, zijn speciale draaimechanismen met spindels toegepast.” Binnen, op de eerste en tweede verdieping van beide kantoorgebouwen, worden brandwerende vliesgevels van Aluvo gemonteerd.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Stedenbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details