Hoco Beton
01:14
16-08-2018

Perfecte afstemming van engineering tot just-in-time levering

Prefab betonspecialist levert 1.700 kuub beton

Voor project up:town engineert, produceert en levert Hoco Beton onder andere 123 kolommen, 37 balken, 237 liftwanden, 76 trappen, 298 balkons en 42 bordessen. Het was vooral een logistieke uitdaging om deze prefab betonnen elementen op het juiste moment op de bouwplaats te krijgen.

Voor grote en complexe werken als up:town heeft Hoco Beton de benodigde kennis en capaciteit in huis. Het in Weert gevestigde bedrijf is al meer dan 50 jaar actief in de specialistische toelevering van prefab betonnen bouwelementen. “Wij zijn volledig selfsupporting”, zegt algemeen directeur Ruud Smeets. “We hebben een eigen engineeringsafdeling, een mallenmakerij, een buig- en vlechtcentrale, een betonmortelcentrale en montageploegen in eigen beheer. Door de korte lijnen tussen deze afdelingen spelen we snel en flexibel in op de wensen van de opdrachtgever.” 

BIM
Stebru betrok Hoco Beton in de tweede helft van 2016 bij de nieuwbouw van up:town. Niet lang daarna volgde de opdracht. “Op basis van het ontwerp van Stebru voerden we de detailengineering uit in BIM”, vertelt hoofd bedrijfsbureau Luc Op de Beke. “Zo werden er in de prefab balkons bijvoorbeeld voorzieningen voor de WTW ingestort. Dit leverde bouwkundig gezien ruimte op in het ontwerp. Aan de hand van de 3D informatiemodellen communiceerden we met de aannemer en bespraken we eventuele knelpunten. We gebruikten het model eveneens om de productie aan te sturen.”

Hoco Beton

1.700 kuub beton
De prefab balkons, liftwanden, trappen, bordessen, kolommen en balken zijn samen goed voor 1.700 kuub beton. Smeets: “De 283 balkons voor de 107 meter hoge woontoren werden in 6 mallen geproduceerd. Om de snelle bouwtijd te kunnen volgen, moest de productie van deze balkons ruim voor de montage worden opgestart.” De prefab wanden in het plintgebouw hebben een stabiliserende functie. De toren haalt zijn stabiliteit uit de in het werk gestorte wanden.

Just-in-time
De levering van de elementen is logistiek gezien een behoorlijke uitdaging. Door de binnenstedelijke locatie en de beperkte opslagruimte van de bouwplaats vindt vrijwel elke levering just-in-time plaats. Op de Beke: “We leveren de prefab elementen op afroep. Door de locatie heeft onze chauffeur relatief weinig tijd om op het bouwterrein aanwezig te zijn. De elementen worden vanaf de vrachtwagen dan ook direct verwerkt. De logistieke afhandeling valt of staat met de afstemming met de aannemer. Dit verloopt perfect.”   

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Hoco Beton

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Lees meer over: Hoco Beton , Projecten , rotterdam , Stebru , Up:town

Stedenbouw partners

KozijnrecyclingHet Aviodome