Wonen in een kerk, in Den Haag is het binnenkort mogelijk. Daar worden in de Pauluskerk 21 appartementen gerealiseerd. Woningen met een geheel eigen karakter, afgestemd op de wensen van de koper. Hoofdaannemer is Giesbers Rotterdam. Die heeft inmiddels de heipalen aangebracht en start binnenkort met de nieuwe fundering en de bouw van de indeling van de appartementen.
In de kerk worden 21 woningen gerealiseerd: 10 grondgebonden woningen met een tuin en 11 woningen met een balkon of ruim dakterras. Het unieke van het kerkgebouw is in iedere woning terug te zien, of het nu gaat om de devotiekapel, doopkapel, een biechthokje of een kerkraam. Bovendien hebben de kopers – alle appartementen zijn verkocht – bepaalde wensen met betrekking tot hun woning kenbaar kunnen maken. “Die worden in het voortraject tijdens het uitwerken van de bouwplannen meegenomen”, vertelt Rutger Veldhoen, adjunct-directeur bij Giesbers Rotterdam. Dat bedrijf kocht de kerk Pauluskerk aanvankelijk en droeg het gebouw over aan ontwikkelaar Urbannerdam.
De werkzaamheden worden in bouwteam uitgevoerd, in nauw overleg met de opdrachtgever en diverse andere gespecialiseerde bedrijven. “Bouwen in een bestaand gebouw brengt altijd uitdagingen met zich mee en in de Pauluskerk is dat niet anders”, geeft Veldhoen aan. “We gaan gebruik maken van een doos-in-doos-constructie met behulp van prefab elementen: steelframe concrete floors en metalstud wanden. Dat binnenpakket in het gebouw brengen, is een uitdaging. De elementen worden via het dak – dat gedeeltelijk is verwijderd – naar binnen gebracht.” Het gebouw is zorgvuldig ingemeten, vertelt hij. En ja, zoals zo vaak is het niet recht. “Maar het valt op zich wel mee; er zijn geen heel grote afwijkingen.” Het dak in zijn vroegere vorm komt niet terug. “Er komt een bovenbouw met een woning op de kerk.”
Hoge duurzaamheidswaarde
De getransformeerde Pauluskerk krijgt een hoge duurzaamheidswaarde, beter dan de huidige normen voor nieuwbouw. Dat wordt onder andere bereikt door vloeren en wanden hoogwaardig te isoleren, triple beglazing toe te passen en het gebouw aan te sluiten op de stadsverwarming. “Het worden comfortabele, eigentijdse woningen, maar het karakter van het wederopbouw monument blijft op veel plekken behouden. De sloop- en voorbereidende werkzaamheden worden dan ook met veel zorg en beleid uitgevoerd. Wel worden er bijvoorbeeld enkele nieuwe kerkramen gemaakt, zodat er meer licht binnenvalt en in het midden van de kerk komt om diezelfde reden een atrium.”
Beperkte ruimte
In februari zijn de heipalen voor de nieuwe fundering aangebracht. Veldhoen verwacht dat de bouwwerkzaamheden – momenteel zijn er sloop- en voorbereidende werkzaamheden – over enkele weken weer worden opgepakt. De voorbereiding daarvan bevindt zich in een afrondende fase. Daarbij is veel aandacht voor de logistiek. “We moeten hier rekening houden met een bouwplaats met beperkte ruimte. Alles moet meteen worden verwerkt. De toegangswegen zijn beide eenrichtingsverkeer. Op de openbare weg kunnen we niets opslaan. Bovendien wordt er naast de kerk nog een nieuwbouwcomplex aangelegd. De keldervloer daarvan gebruiken we een tijdje om een kraan op te zetten. Waar de kraan vervolgens komt te staan, zoeken we momenteel uit. Alles in nauw overleg met de gemeente.” Daarnaast is er een communicatietraject opgezet naar de omgeving. Naar omwonenden, maar ook naar twee scholen en gebruikers van een sportveld, zegt Veldhoen. “We moeten met een heel diverse doelgroep rekening houden. Daarom zijn we bijvoorbeeld in overleg met de scholen en sturen we regelmatig informatie naar andere betrokkenen. We bereiden dat nu zo goed mogelijk voor zodat de overlast tijdens de uitvoering beperkt zal zijn.”
Veldhoen geeft aan dat de planning uitdagend is, want er is nog veel te doen. “Er is meer asbest ontdekt dan verwacht, maar dat heeft niet voor grote vertraging gezorgd. Zoals het er nu uitziet, verwachten we in het voorjaar van 2020 op te kunnen leveren.”