Pathé

De vernieuwde gevel is voorzien van een 'ouderwets' billboard.

01:55
31-01-2019

Pathé | Rotterdam

Vernieuwde bios speelt weer een glansrol in centrum Rotterdam

Het gebouw van Pathé Schouwburgplein in Rotterdam heeft het afgelopen half jaar een flinke opknapbeurt gekregen. De lichte, witte en deels transparante gevel oogt vele malen frisser en maakt van dit alom bekende bioscoopgebouw weer een waardige blikvanger.

De renovatie van de buitengevel is een opdracht van Pathé. Epicurus voert de bouwdirectie en de uitvoering is in handen van Dura Vermeer. Het van oorsprong Rotterdamse bouwbedrijf werd in maart 2017 bij het project betrokken, om in bouwteamverband mee te denken over de ontwikkeling en realisatie van het gebouw. “De buitengevel was nodig aan vernieuwing toe”, vertelt bedrijfsleider onderhoud en renovatie Cock Geerlings van Dura Vermeer. “Hij was niet alleen gedateerd en nagenoeg ongeïsoleerd, maar ook vervuild. De golfplaten op de gevel hadden jarenlang vuil verzameld en konden niet gereinigd worden.”

Pathé

Door de witte sierpleister of pleisterwerk en de witte kunststof gevelbeplating
is de gevel een stuk lichter en onderhoudsvriendelijker.

Lichter en onderhoudsvriendelijker
Vergeleken met het oorspronkelijke ontwerp is het nieuwe ontwerp van Koen van Velsen architecten een stuk lichter en onderhoudsvriendelijker. Het van een speciale coating voorziene stucwerk, alsmede de witte kunststof gevelbeplating dragen hier voor een groot deel aan bij. Bovendien is er nu ook een goed onderhoudsplan voor het bioscoopgebouw. De gevel aan de pleinkant van de bioscoop wordt met abseilers gereinigd. De overige gevels worden met een hoogwerker schoongemaakt.

Werkzaamheden
Afgelopen mei gingen de werkzaamheden van Dura Vermeer van start. “Eerst zetten we onze steiger aan de entreezijde”, vertelt Geerlings. “Van de bioscoopzaal die uitsteekt, stucten we de kopgevel en twee gedeelten van de langsgevel. De rest van het gebouw – zo’n 75%, hebben we voorzien van de kunststof platen. Deze platen zijn lichter en gladder dan de oude gevelbeplating, zelf isolerend en veertig millimeter dik. Ook hebben ze een hogere isolatiewaarde.” Dura Vermeer verwijderde de oude horizontale platen, paste de onderconstructie aan en monteerde de nieuwe platen verticaal. Geerlings: “De langste plaat die we monteerden, is 21 meter. Daarbij moesten we goed letten op de uitzetting van het gebouw. Door temperatuurverschillen kan zo’n plaat zomaar tien centimeter in en uit bewegen. Daar moest de constructie voldoende ruimte voor bieden.”

Pathé

De gevelbeplating is verticaal gemonteerd.

Complexe logistiek
Logistiek gezien vereiste de renovatie van de bioscoopgevel ook de nodige aandacht. Zo werd de bouwlocatie omsloten door twee openbare wegen, een Albert Heijn en concert- en congrescentrum De Doelen. Op het plein voor het bioscoopgebouw kon niets geplaatst worden en op het parkeerdek alleen licht materiaal. Om de steiger een stabiele basis te geven, plaatste Dura Vermeer deze door het dek heen, direct op de betonnen parkeergarage. Geerlings: “Ondanks de complexe logistiek, verliep het contact met de gebruikers van de omliggende panden soepel. Met de Albert Heijn en De Doelen konden we goede afspraken maken, en de gemeente was heel bereidwillig.”

Interne verbouwing
“De samenwerking met Pathé verliep eveneens zeer prettig”, vervolgt Geerlings. “Zij hebben tijdens de werkzaamheden de winkel open gehouden en zelfs nog een interne verbouwing uitgevoerd.” Nadat eerder al de vernieuwde IMAX-zaal geopend was, zijn nu ook alle andere zalen voorzien van grotere schermen en luxere stoelen met meer beenruimte. Voor een hapje en drankje kan de bioscoopbezoeker terecht in het nieuwe food & beverage-concept Pathé Boulevard. “Het is een mooi eindplaatje geworden”, aldus Geerlings. “Wie met Kerst naar de film gaat, waant zich in een compleet nieuwe bioscoop.”

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Frank Hanswijk

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Pathé Nederland, Amsterdam
Bouwdirectie Epicurus BV, Hoornaar
Architect Koen van Velsen architecten, Hilversum
Aannemer Dura Vermeer Bouw Heyma BV, Rotterdam
Bouwperiode mei 2018 – november 2018
Bouwprogramma Gevelrenovatie bioscoopgebouw

R&DIJsselmonde