“Een markant gebouw op een belangrijke locatie en een mooi visitekaartje voor ons bedrijf in Rotterdam.” Zo omschrijft Jacco Oostenbrug, Commercieel Directeur bij IJsselmonde, het vernieuwde pand van Pathé Schouwburgplein in het centrum van Rotterdam. IJsselmonde verzorgde het gestucte deel van de gevelrenovatie, dat in totaal een kleine tweeduizend vierkante meter beslaat.
IJsselmonde was al sinds begin 2017 bij de gevelrenovatie van de bioscoop betrokken. “In die voorbereidende fase hebben we een aantal intensieve overleggen gehad over de uitvoering en aanpak van de bouw”, zegt Oostenbrug. “Maar ook over het ontwerp, waarin in eerste instantie veel bijzondere profielen en kaders zaten. Dit zorgde voor een zeer fraai beeld, maar leverde ook risico’s op met betrekking tot lekkage. Uiteindelijk hebben we samen met de betrokken partijen besloten het ontwerp iets aan te passen.”
Aansluitdetails
“De initiële eis voor het stucwerkgedeelte bestond uit een geventileerd stucsysteem”, vervolgt Oostenbrug. “Het nadeel van dit systeem is dat er dilatatievoegen in moeten, wat er vaak niet fraai uitziet. Ook is het systeem onderhoudsgevoelig, wat evenmin wenselijk is.” IJsselmonde adviseerde een ander gevelsysteem dan aanvankelijk was voorgeschreven. Namelijk een systeem van een ander fabricaat en een andere gevel- en systeemopbouw. Oostenbrug: “We kozen voor StoTherm Classic, een buitengevelisolatiesysteem dat al meer dan veertig jaar wereldwijd wordt toegepast. Met dit systeem boden we een thermisch betere oplossing, zonder storende dilatatievoegen en met betere aansluitdetails.”
Zeven bewerkingen
Het aanbrengen van het StoTherm-gevelsysteem was behoorlijk arbeidsintensief. “Op de oude gevel brachten we eerst EPS Isolatieplaten aan, met daarop de wapeningslaag en een basislaag van sierpleister”, zegt Oostenbrug. “Op die basislaag brachten we weer twee lagen StoMilano aan. Dit is een organische, zeer fijnkorrelige modelleerpleister waarmee we de muren strak en glad afwerkten. Daaroverheen brachten we nog een tweelaagse vuilwerende coating aan, de StoLotusan. In totaal hebben we het dus over zeven bewerkingen.”
Planning en logistiek
Eind mei startte IJsselmonde met het aanbrengen van het systeem. Door het intensieve voortraject was dat iets later dan gepland. De einddatum stond wel vast, waardoor de bouwtijd korter werd. Door goed te plannen en door voldoende mensen op het werk te zetten, hield IJsselmonde de uitdagende planning onder controle. “Een andere uitdaging betrof de logistiek”, zegt Tymen van der Werf, bedrijfsleider van IJsselmonde en verantwoordelijk voor de uitvoering van het project. “De binnenstedelijke locatie, omgeven door twee drukke wegen, plus de beperkte bouwruimte maakten dat we de aanvoer van grondstoffen en materialen slim moesten plannen. De meeste transporten vonden just-in-time plaats.”
Trots
Met de werkzaamheden achter de rug kijkt Oostenbrug tevreden terug. “Er zijn in het begin best wat scherpe gesprekken gevoerd, maar daar was tijdens de uitvoering niets meer van te merken. In goede samenwerking, en met het gezamenlijke eindresultaat voor ogen, hebben we met elkaar een mooi gebouw neergezet met bijzondere afwerkingen en een hoog uitvoeringsniveau. We zijn er trots op dat we als oer-Rotterdams bedrijf dit project voor een oer-Rotterdamse hoofdaannemer mochten realiseren.