Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Jaarboek

Passie voor gevels

_BVW8447
Neolife® houten gevelbekleding bij woonzorgcentrum De Bunterhoek.

4 februari 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

De één stamt nog uit de tijd die wij alleen in zwart-wit kennen, terwijl de ander wordt gesierd door de strakke lijnen van nu. “Hoe verschillend gevels er ook uitzien, ze hebben allemaal hun eigen charme”, vindt Roel Tromp, eigenaar van LJ Solutions. “Helemaal wanneer ze in goede conditie verkeren. Met onze slimme geveloplossingen zorgen wij dat zowel oude als nieuwe gevels zich van hun beste kant kunnen tonen!”

Onder LJ Solutions vallen de merknamen LJ Innovate en LJ Cladding. Waar LJ Innovate gespecialiseerd is in het voorkomen van koudebruggen in buiten­gevelisolatie en de ventilatie van spouwmuurconstructies met gevelstuc, focust LJ Cladding op hoogwaardige en duurzame gevelbekledingen. “Zowel bij nieuwbouw- als renovatieprojecten kijken wij actief met de architect, ontwikkelaar en opdrachtgever mee, om tot de beste geveloplossing voor ieder project te komen”, vertelt Tromp. “Hierbij hebben wij niet alleen aandacht voor ons eigen product, maar voor de complete constructie. Van achterconstructie t/m brandklasse en detailleringen en met ruim oog voor duurzaamheid, milieu, uitstraling én prijs. Want alleen dan kan een hoogwaardige en duurzame gevel gegarandeerd worden. Wij delen onze bouwkundige kennis gedurende de complete looptijd van het project, terwijl we uiteindelijk alleen ons product in rekening brengen.”

Natuurlijke uitstraling, geen onderhoud

“Circa 95% van onze projecten betreft duurzaamheidsprojecten”, benadrukt Tromp. “Opdrachtgevers stellen nog altijd prijs op een zo natuurlijk mogelijke uitstraling, maar tegelijkertijd groeit de aandacht voor bijvoorbeeld Total Cost of Ownership, onderhoudsvrijheid en circulariteit. Hoe is een product geproduceerd? Beschikt het product over een PEFC (Chain of Custody) certificering? En wat gebeurt er aan het eind van de gebouw- of productlevensduur? Hoeveel procent van het product kan gerecycled worden? Op basis van deze informatie maken architecten én eindgebruikers vaak andere en bewustere productkeuzes. Zo zien we een snel groeiende belangstelling voor onze Neolife® gevelbekleding, dat de natuurlijke uitstraling van hout combineert met een maximale onderhoudsvrijheid.”

Het geventileerde Scanroc® gevelsysteem bestaat uit een metalen frame, isolatiemateriaal en steenstrips. (Beeld: Andriy.Yayicko)

Neolife®: duurzame keuze

“In de markt zijn tal van houtcomposieten beschikbaar, die meestal worden gemaakt van houtzaagsel in combinatie met 30-50% kunststof”, duidt Tromp. “De milieubelasting van dit kunststof is hoog. Ook heeft kunststof een hoge uitzettingscoëfficiënt, waardoor het een technisch uitdagend product is. Omdat de meeste producten in Azië geproduceerd worden, heb je bovendien te maken met vele transportkilometers (en een hoge CO2-uitstoot). Neolife® biedt hiervoor een duurzaam alternatief. De gevelbekleding – op basis van gepatenteerd VESTA®-materiaal – wordt gemaakt van houtvezels, afkomstig uit Europese bossen. De houtvezels worden verlijmd met behulp van een houteigen stof. Ook worden minerale zouten en pigmenten toegevoegd.” Afhankelijk van de gekozen gevelbekleding bevat Neolife® ca. 80% natuurlijke houtvezels, 12% mineralen en 8% schoon PVC. “Deze ingenieuze combinatie levert een volstrekt stabiel, duurzaam én sterk product op, dat uitstekend geschikt is voor WELL- en BREEAM-projecten. Omdat het minerale zout niet uitloochent, kunnen wij brandklasse B voor lange tijd garanderen. Daarnaast biedt VESTA® een uitstekende schok- en aardbevingsbestendigheid. Het product kan meerdere keren gerecycled worden, zonder aan kracht te verliezen.”

Neolife® wordt geleverd in panelen van 30 cm breed, die met een veer- en groefverbinding in elkaar vallen. Afhankelijk van het type product kunnen de panelen geschroefd of blind gemonteerd worden met montageclips. De gevelbekleding wordt door en door gekleurd met minerale pigmenten met een hoge UV-bestendigheid. “Op basis van zonlicht en weersomstandigheden stabiliseert de oorspronkelijke tint van het pigment na verloop van tijd. De kleur wordt uiteindelijk dus iets lichter dan tijdens de montage. Op de eindkleur wordt 100% garantie afgegeven.”

Scanroc®: efficiënt gevelsysteem

Ook een interessant product in het kader van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid is Scanroc®, dat uitblinkt in design, aardbevingsbestendigheid en brandveiligheid. “De lichtgewicht keramische en cementgebonden gevelbekleding behaalt met gemak een brandklasse A1 en biedt een hoogwaardig alternatief voor standaard metselwerk”, aldus Tromp. “Bovendien is Scanroc® direct te monteren op de HSB-wand. Anno 2021 worden steeds meer semipermanente gebouwen gerealiseerd. Ook worden bouwelementen steeds vaker in de fabriek voorbereid, waarop Scanroc® perfect aansluit. Omdat de cementgebonden en keramische strippen net zo hard zijn als regulier metselwerk, wordt een optimale stabiliteit geborgd.”

Het geventileerde gevelsysteem bestaat uit een metalen frame, isolatiemateriaal en steenstrips en is 100% circulair en demontabel, vertelt hij. “Hierdoor scoort het systeem zeer goed in de Milieu­Prestatie Gebouwen (MPG) berekeningen. Afval is niet aan de orde. Daarnaast worden koudebruggen efficiënt geëlimineerd. Het 100 mm brede isolatiemateriaal maakt het tevens mogelijk om geluidsniveaus > 2 keer te reduceren.”

De Scanroc® steenstrips zijn leverbaar in diverse afmetingen en kunnen eenvoudig vanaf een hefsteiger of met een hoogwerker worden aangebracht. Van onder tot boven wordt het systeem automatisch verankerd, waarmee LJ Cladding tevens aansluit bij de nieuwe eisen van het Bouwbesluit.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details