Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Jaarboek

‘Passie voor de perfecte symbiose van techniek en design’

Keerkring9
Een mooi voorbeeld van een innovatief project is de Stadskeerkring in Amersfoort, met zes stoere appartementenblokken en een dertien verdiepingen hoge toren.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Solarlux

24 november 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Maximale transparantie, royale openingen en vloeiende overgangen tussen binnen en buiten. Zowel in hoog- als laagbouwprojecten en ongeacht de windbelasting. Marktleider in flexibele geveloplossingen Solarlux innoveert en test haar producten continu, met oog voor technische details, design én een optimaal wooncomfort. Belangrijk onderdeel hierbij zijn de U-waarden voor profielen en beglazing, vertelt Jan Jaap Hofstra, Consultant Architecten bij Solarlux. “Doordat wij zeer hoge thermische isolatiewaarden kunnen garanderen, kunnen wij aan de voorhoede deelnemen in de meest duurzame én innovatieve projecten wereldwijd.”

Een mooi voorbeeld van een innovatief project is de Stadskeerkring in Amersfoort, vertelt hij. “Dit binnenstedelijke project bestaat uit zes stoere appartementenblokken, met als blikvanger een dertien verdiepingen hoge toren. De locatie nabij het spoor en diverse sportvelden zorgde voor een flinke geluidsdruk op de diverse gevels. Om een optimaal wooncomfort te garanderen, hebben wij in opdracht van Vastbouw BV alle geluidsbelaste gevels geluidsarm gemaakt. De balkons en loggia’s zijn door ons voorzien van een SL 45 aluminium borstwering, met daar bovenop voltransparante SL 25R balkonbeglazing met enkelglas en een smalle omkadering. Dankzij ons multifunctionele schuif/draaisysteem kunnen bewoners het hele jaar door van hun buitenruimte genieten. Bovendien zijn de buitenzijden van het glas eenvoudig van binnenuit te reinigen, waardoor bespaard kan worden op de glasbewassingsinstallatie.”

De balkons en loggia’s zijn door Solarlux voorzien van een SL 45 aluminium borstwering, met daar bovenop voltransparante SL 25R balkonbeglazing met enkelglas en een smalle omkadering.

Sublieme lichtinval

Op dit moment is Solarlux in opdracht van BPD/Sorba Projects bv betrokken bij de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor van Booking.com op het Oosterdokseiland in Amsterdam. In de zogenaamde ‘City Campus’ komen werken, wonen en ontspannen samen. Met zo’n 5.000 werkplekken en diverse sociale ruimtes, co-creatieruimtes, restaurants, een fraai dakterras én 42 appartementen is de multifunctionele nieuwbouw één van de grootste binnenstedelijke projecten in West-Europa, aldus Hofstra. “Het kantoorgedeelte beschikt over een BREEAM ‘Excellent’ ontwerpcertificaat en ook de appartementen zijn zeer duurzaam ontworpen. Bovendien onderscheiden zij zich door een modern design én sublieme lichtinval. Ons cero schuifsysteem levert hier een belangrijke bijdrage aan. Uniek aan dit systeem is de slanke omkadering, die ook bij 6 meter hoogte slechts 34 mm bedraagt. Met een doorzichtpercentage van 98% garandeert het systeem een maximale transparantie. Bovendien zijn de energetische waarden uitstekend; cero voldoet volledig aan energieprestatienorm BENG en de normen voor passiefhuizen.”

Best of Best – Iconic Award

Met cero heeft Solarlux in 2015 de iF Gold Award, German-Design Award en Iconic Award ‘Best of Best’ gewonnen in de gevelcategorie. Met het innovatieve Avalis-daksysteem is de gevelspecialist op 11 oktober jl. opnieuw bekroond met een ‘Best of Best – Iconic Award voor Innovatieve Architectuur’ in de categorie ‘gevel’. “Avalis is veel meer dan een thermisch geïsoleerd plat dak”, aldus de jury in haar rapport. “Het is een doordachte uitbreiding van de leefruimte: het maakt de grootst mogelijke transparantie mogelijk met tegelijkertijd een uitstekende thermische isolatie en dichtheid.”

Twee designvarianten en verschillende opties voor de transparante onderconstructie bieden speelruimte in de vormgeving. Avalis kent bovendien een uiterst smalle aanzichtbreedte met het dakoverstek met schuine rand. In de rechte versie kan een zonweringssysteem geïntegreerd worden. Een optioneel verkrijgbare lichtstraat met geïntegreerde en automatisch regelbare dakramen laat daglicht van boven naar binnen vallen. Voor een maximale transparantie kunnen Solarlux glazen vouwwanden of het cero schuifsysteem als horizontale beglazing worden gebruikt.

Het innovatieve Avalis-daksysteem is een doordachte uitbreiding van de leefruimte.

Totaalconcept

Het was niet alleen de esthetiek die de jury van de Iconic Award 2021 overtuigde, maar ook het totaalconcept: “Het feit dat de vereisten voor zowel de hoogste thermische isolatie als een betrouwbare ventilatie of de mogelijkheid tot zonwering al aan de systeemkant zijn opgelost, is ingenieus en bewijst de holistische ontwerpbenadering die aan deze oplossing ten grondslag ligt”, aldus de jury. Alle componenten zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd en komen van Solarlux als één enkele bron. Daarmee is de functionaliteit op lange termijn gegarandeerd.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details