Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Partner in prefab
Woongebouw M’DAM is volledig opgetrokken uit kant en klare Cross Laminated Timber (CLT) modules, waarin de Knauf Brio droge dekvloeren slim geïntegreerd zijn.

Partner in prefab

Om de krapte op de woningmarkt het hoofd te kunnen bieden, is het belangrijk dat snel nieuwe en betaalbare woningen worden toegevoegd. Prefab en modulair bouwen kan hiervoor een oplossing zijn. “Waar de afgelopen jaren vooral prefab elementen werden toegepast, zien we inmiddels een groeiende trend naar modulebouw”, aldus Niek Wouda, Market Manager Droge Afbouw bij Knauf. “Er komen steeds meer fabrieken waarin complete woningen worden samengebouwd. Als producent van innovatieve afbouwmaterialen en systemen gaan wij hier graag in mee…”

“De prefab trend zal de komende jaren de woningbouw overstijgen”, verwacht Wouda. “Dat zie je bijvoorbeeld al in de droge afbouwprojecten, waarin steeds meer gevraagd wordt om efficiënte processen. Hierbij wordt al zeer vroeg in het bouwproces nagedacht over o.a. maatvoeringen, bevestigingen en montagevolgorde, zodat de materialen op de bouwplaats snel, efficiënt en in één arbeidsgang gemonteerd kunnen worden. Deze trend zal zich in de komende maanden en jaren gaan doorzetten naar andere bouwmethoden. Maar ook naar de prefab fabrieken, die er tevens bij gebaat zijn om zo min mogelijk additioneel werk te doen.”

Kwaliteit- en prestatiegarantie

“Knauf heeft vele specialisten in huis. Van technisch specialisten tot bouwfysische experts en BIM-experts, die vanaf de ontwerpfase met de opdrachtgever en architect mee kunnen denken over de juiste systemen én afwerkingen voor elk project”, aldus Wouda. “Hierbij houden we nadrukkelijk rekening met de wensen en eisen t.a.v. isolatie, brandwerendheid, inbraakwerendheid en akoestiek. Van al onze systemen zijn uitgebreide testrapporten beschikbaar. Naar wens kunnen we tijdens de uitvoering bovendien een fysieke inspectie uitvoeren. Voldoen de montage en systeemopbouw aan onze kwaliteitsstandaard, die door onafhankelijke laboratoria is getest en aangetoond? Dan kunnen we niet alleen de kwaliteit, maar ook de specifieke prestaties garanderen. KnaufZeker, noemen wij dat.”

M’DAM in Monnickendam

Zowel droge afbouwprojecten als prefab projecten vragen steeds vaker om totaalconcepten. Niet alleen voor de gevels, maar voor de complete woning en/of het gebouw, benadrukt Maxim Sprong, Commercieel Technisch Adviseur Prefab Industrie bij Knauf. “Om hier optimaal invulling aan te geven, zoeken wij actief naar samenwerkingen met ketenpartners. Zowel in de houtbouw, staalframebouw als unitbouw. Maar ook met grote aannemerspartijen, die steeds vaker modulaire fabrieken neerzetten.” 

Een voorbeeld van zo’n aannemer is De Groot Vroomshoop, waarmee Knauf een groot project in Monnickendam heeft uitgevoerd. “Woongebouw M’DAM is volledig opgetrokken uit kant en klare Cross Laminated Timber (CLT) modules, waarin onze Knauf Brio droge dekvloeren slim geïntegreerd zijn”, aldus Sprong. “Om een efficiënte assemblage te garanderen, zonder afval, zijn al onze Brio-vloeren exact op maat en in de juiste montagevolgorde gepalletiseerd en aangeleverd. Al in de ontwerp- en engineeringsfase hebben wij de (prestatie-)eisen t.a.v. contactgeluid en luchtgeluid, de mogelijke integratie van kabels en leidingen én het productieproces geïnventariseerd en vertaald naar een oplossing op maat.”

Recent was Knauf betrokken bij de herbestemming van de Grote Kerk in Hoorn tot een viersterren boetiekhotel en restaurant.

Grote Kerk in Hoorn

Ook was Knauf recent betrokken bij de herbestemming van de Grote Kerk in Hoorn tot een viersterren boetiekhotel en restaurant. “Belangrijk in dit project was dat de authentieke buitenschil in tact moest blijven”, aldus Sprong. “Onze relatie Steel Framing Holland heeft daarom een constructie met staalframebouw profielen gerealiseerd, die los staat van de gebouwschil. Onderdeel van deze wandconstructie zijn onze constructieve Knauf Diamond Board X gipskartonplaten. Deze platen zijn tailormade aangeleverd, in een specifieke lengtemaat en met een afgeschuinde kant i.p.v. volle kant. Bovendien zijn de platen in 20 i.p.v. 40 stuks per pallet geleverd, om het transport binnen de kerk te vergemakkelijken. Ook dat is maatwerk, volgens ons.”

Onderdeel van de wandconstructie in de Grote Kerk zijn de constructieve Knauf Diamond Board X gipskartonplaten.

Verandering in mindset

De vraag naar prefab heeft ook gevolgen voor de producten en systemen van Knauf, vertelt Wouda. “In de ‘nieuwe markt’ zijn niet alleen de producten bepalend, maar vooral hoe deze producten passen in het totale verwerkingsproces. Dit vraagt een verandering in mindset. Bijvoorbeeld de gipskartonplaten die in het verleden op de bouw werden geschroefd, worden in het prefab proces vaak geniet of genageld. De producten moeten hier wel geschikt voor zijn. Onze R&D-afdeling zet hier heel hoog op in.” Ook wordt steeds meer met machinaal in plaats van met de hand gewerkt. “Om ook op dit vlak een optimale efficiëntie te borgen, moeten producten bijvoorbeeld anders worden aangeleverd.” Sprong: “We leveren onze gipskartonplaten standaard met zichtzijde op zichtzijde. Voor een monteur in het werk is dat prima. Een prefab bedrijf echter ontvangt de platen het liefst met de zichtzijde naar boven, zodat zij met een mechanische vacuümheffer opgetild en direct verwerkt kunnen worden. Hier houden we met de palletage rekening mee.” Wouda: “Een laatste interessante verandering is dat meer en meer wordt gezocht naar integraliteit en complete concepten, waarin verschillende systemen én installaties geïntegreerd worden. Ook hierin spelen wij graag een rol. Zowel met onze ketenpartners als met ons zusterbedrijf Knauf Insulation, waarmee wij ook de Grote Kerk hebben uitgevoerd.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details