00:54
27-03-2020

Parkeergarage Garenmarkt | Specialist levert 600 prefab elementen voor parkeergarage

Het Markelose Holcon BV, onderdeel van de Holterman Groep, ontwikkelt, produceert en monteert prefab betonelementen voor utiliteits- en appartementenbouw en voor GWW. De firma beschikt daarvoor over productiefaciliteiten in het Duitse Xanten en Hattersheim bij Frankfurt.

“We doen meer dan alleen maar prefab betonskeletten en andere prefab betonelementen produceren. Het eerste project dat we voor de bouw­combinatie Dura Vermeer – BESIX gebouwd hebben, was de Lammermarkt in Leiden. Later volgde voor Dura Vermeer ook nog parkeergarage Toernooiveld in Den Haag, in prefab beton ontworpen in nauwe samenwerking met ingenieursbureau Bartels uit Utrecht. Hiervoor stonden we in voor de complete engineering. Als klanten dat wensen, kunnen we de elementen ook monteren via onze partner Mammoet Prefab Montage uit Etten-Leur”, legt commercieel adviseur Marcel van Engen uit. “Onze oplossingen hebben heel wat voordelen voor de uitvoering. De opdrachtgever is dan weer vooral gediend met de korte bouwtijd en de relatief eenvoudige manier van bouwen.”

Parkeergarage Garenmarkt was echter nog complexer dan de vorige projecten. Hiervoor heeft de bouwcombinatie gekozen om rechtsreeks met ingenieursbureau Bartels samen te werken. “Op basis van de voorlopige productietekeningen konden wij gericht een aanbieding maken t.b.v. de productie en levering. Uiteindelijk hebben we ongeveer 600 prefab elementen geproduceerd, zoals wanden, diverse typen balken, vloerplaten en randbalken, om er maar een paar te noemen, goed voor 3.000 kubieke meter beton en 400 ton staal”, zegt Van Engen. “Alle elementen werden in Hattersheim Dld geproduceerd en per schip naar Amsterdam getransporteerd om vervolgens ‘per as’ naar Leiden te pendelen. In februari 2018 kregen we de opdracht en in maart 2019 hebben we de eerste elementen geleverd, die door Kuijpers Montage op de bouwplaats gemonteerd werden.”    

Tekst | Johan Debaere

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

deca-cam-001-kopierenHoofdkantoor ING Amsterdam