BISON Shopping Center

Impressie parkeergarage Bisonspoor in Maarssen.

02:09
29-11-2018

Parkeergarage Bisonspoor, Maarssen

Nieuwe parkeergarage BISON Shopping Center is prettig, veilig én mooi

In opdracht van eigenaar Winter Trust B.V. en in samenwerking met dochteronderneming en parkeeradviesbureau Continental Car Parks, verkeersadviesbureau Goudappel Coffeng en Op ten Noort Blijdenstein architecten en adviseurs heeft Aan de Stegge Twello het ontwerp, het vergunningentraject en de overleggen met de stakeholders/huurders van het winkelcentrum, de gemeente en alle nutsbedrijven voor zijn rekening genomen. Vervolgens is gestart met de bouw, waarvoor de Gelderse aannemer gebruik heeft gemaakt van haar prefab Parkdeck parkeersysteem, dat een staalconstructie met slanke en eenvoudig te reinigen kokerkolommen omvat, evenals monoliet afgewerkte, gladde kanaalplaatvloeren met een vloercoating en vlakke, ultrastrakke plafonds. “De LED-verlichting en hemelwater-afvoerputjes zijn in de constructie geïntegreerd, wat zorgt voor een hoogwaardige en strakke uitstraling”, vertelt Jeroen Drenth van Aan de Stegge Twello. “Overdag komt veel licht binnen en ’s avonds weerkaatst de LED-verlichting op de vlakke plafonds. Hierdoor kan aanzienlijk op de verlichtingskosten worden bespaard. Het ontbreken van brede kolommen zorgt bovendien voor een prettig en veilig gevoel, zonder donkere hoekjes.”

BISON Shopping Center

Eerste én laatste contactmoment
Dat prettige en veilige gevoel was één van de uitgangspunten in het ontwerp, vertelt hij. “De parkeergarage moet – als eerste én laatste contactmoment met bezoekers – bijdragen aan een hoger kwaliteitsniveau van het winkelcentrum en de naastgelegen kantoortorens. Brede rijbanen, grote, schuine parkeervakken, duidelijke bewegwijzering, meerdere personenliften, een ruim trappenhuis, maximale daglichttoetreding én goede verlichting leveren hier een belangrijke bijdrage aan. In Leidsche Rijn is recent een nieuw winkelcentrum geopend, waaraan het BISON Shopping Center competitief moet zijn. De aantrekkelijke entree en het feit dat bezoekers eenvoudig en snel hun auto kunnen parkeren, zonder files, is hiervoor een belangrijke voorwaarde. Kantoorgebruikers en -bezoekers moeten bovendien vlot naar hun afspraak en terug naar kantoor kunnen.”

Aantrekkelijke entree
De parkeergarage en het winkelcentrum zijn met elkaar verbonden middels een architectonisch vormgegeven voetgangersbrug met meerdere verdiepingen, die grotendeels in glas is uitgevoerd. Bamboe details zorgen voor een hoogwaardige uitstraling, vertelt Drenth. “In de komende maanden zullen we bovendien een aantrekkelijke entree voor de kantoortorens bouwen, die over het dak van de nieuwe parkeergarage wordt aangelegd. In deze entree worden tevens een koffiecorner, diverse meetingpoints en grote vergaderruimtes ingericht.” Ook wordt in de komende weken nog een hoogwaardige, onderhoudsarme aluminium gevelconstructie om de parkeergarage aangebracht. 

BISON Shopping Center

Voor de parkeergarage maakt de aannemer gebruik van haar Parkdeck parkeersysteem, dat onder meer een staalconstructie met slanke en eenvoudig te reinigen kokerkolommen omvat.

Stimulans voor een snelle bouw
Om de nieuwbouw mogelijk te maken, is de bestaande parkeergarage gesloopt. Daarmee verloor het winkelcentrum tijdelijk zijn parkeercapaciteit, wat voor diverse uitdagingen zorgde. Drenth: “Samen met de opdrachtgever hebben we een plan uitgewerkt om tijdens de bouw toch voldoende parkeerplekken voor bezoekers te garanderen. We hebben tijdelijke parkeerplekken gerealiseerd en ons bouwpersoneel verzocht om zoveel mogelijk te carpoolen. Opslag op de bouw is tot een minimum beperkt en we hebben – in samenwerking met de winkeliers – diverse acties opgezet om het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen te stimuleren. Bovendien hebben we met de opdrachtgever een modus gevonden, om de bouw zo snel mogelijk te kunnen uitvoeren.” In plaats van een boeteclausule bij te laat opleveren stelde Winter Trust B.V. een bonus in het verschiet, wanneer Aan de Stegge Twello binnen de afgesproken bouwtijd zou opleveren. “Door gebruik te maken van een prefab bouwsysteem, waarbij alle elementen in de fabriek en onder de beste omstandigheden werden geproduceerd, hebben we hier optimaal invulling aan kunnen geven. Op de bouw hoefden de elementen slechts nog geassembleerd te worden, waardoor de overlast voor de omgeving bovendien tot een minimum is beperkt. Drie weken voor de deadline hebben we het project opgeleverd.”   

BISON Shopping Center

De parkeergarage en het winkelcentrum zijn met elkaar verbonden middels een architectonisch vormgegeven voetgangersbrug met meerdere verdiepingen, die grotendeels in glas is uitgevoerd. Bamboe details zorgen voor een hoogwaardige uitstraling.

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: Aan de Stegge Twello

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Comfortabel en veilig parkeren
De werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties in de nieuwe parkeergarage van het BISON Shopping Center in Maarssen zijn geëngineerd, geleverd en gemonteerd door totaalinstallateur Lomans. 

“In opdracht van Aan de Stegge Twello en conform het bestek hebben wij de hemelwaterafvoeren, verlichting, hellingbaanverwarming en algemene voorzieningen gerealiseerd, evenals de verlichting in de loopbrug”, vertelt Bart-Jan Kuijl namens Lomans. “Om een optimaal en gelijkmatig lichtniveau in de parkeergarage te borgen, zonder donkere hoeken, hebben wij Luminaid LED-tubes boven de parkeervakken gemonteerd die de rijbanen vanaf twee zijden aanlichten. De verlichting wordt geschakeld door middel van bewegingssensoren. Tevens is er rijspoorverwarming toegepast in de parkeergarage ter voorkoming van gladheid in de winter. Dit is toegepast ter plaatse van de hellingbanen tussen de bovenste twee verdiepingen. Diverse sensoren meten constant de temperatuur van het wegdek, op basis waarvan de verwarmingsinstallatie automatisch en vraaggestuurd wordt in- en uitgeschakeld. Daarmee worden een optimale toegankelijkheid, veiligheid én comfort in de parkeergarage geborgd.”

Stedenbouw partners

BlittaParkeergarage P3