Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Park Harga, Schiedam: Zelfvoorzienend wonen dankzij energiesysteem met bodemwarmtepompen
De woningen worden gasloos en energieneutraal opgeleverd, met een EPC-waarde van 0. (Beeld: BAM Energy Systems)

Park Harga, Schiedam: Zelfvoorzienend wonen dankzij energiesysteem met bodemwarmtepompen

Bij het ontwerp van de woningen is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo worden de woningen gasloos en energieneutraal opgeleverd, met een EPC-waarde van 0. Dankzij de toepassing van triple beglazing, vloerverwarming, een eigen bodemwarmtepomp en voldoende zonnepanelen zijn de woningen niet alleen zelfvoorzienend, maar ook zeer comfortabel. In opdracht van projectontwikkelaar VolkerWessels Vastgoed heeft BAM Energy Systems de complete energievoorziening voor fase 1 en 2 (totaal: 158 woningen) geëngineerd en gerealiseerd. Onderdeel hiervan zijn de bodemwarmtepompen van Itho Daalderop.

“Fase 1 omvat de realisatie van 85 woningen, inclusief 21 sociale huurwoningen voor corporatie Woonplus”, vertelt Joel Granville, werkvoorbereider bij BAM Energy Systems. “Fase 2 telt 73 koopwoningen. Voor beide fases hebben we de mogelijke bodemeffecten van het bodemenergiesysteem onderzocht. Ook hebben we geïnventariseerd tot welke diepte de bodemlussen gemaakt moesten worden. Iedere woning beschikt over een eigen, gesloten bodemlus en warmtepomp, die zorgen voor voldoende koeling in de zomer en verwarming in de winter. Per woning hebben we bovendien 11 á 12 zonnepanelen gemonteerd, met de mogelijkheid tot bijkopen.”

De 5e generatie water/water-warmtepompen van Itho Daalderop: de WPU45 I-5G.

Hoge duurzaamheids- en EPC-eisen

Voor de selectie van de bodemwarmtepompen deed BAM Energy Systems een beroep op Itho Daalderop. Onder meer vanwege de hoge duurzaamheids- en EPC-eisen in dit project, in combinatie met de hoge rendementen, aldus Granville. Itho Daalderop maakt als één van de weinige warmtepompfabrikanten gebruik van schoon water in plaats van glycol als bron. “Bovendien levert ze diverse capaciteiten warmtepompen, met losse voorraadvaten voor warm tapwater, waarmee we voor iedere woning een passende oplossing konden bieden.” 

In Park Harga werd gekozen voor de 4e generatie water/water-warmtepompen, de WPU45 I-4G, met een COP van 6, aldus Erik Groenewoud, projectadviseur bij Itho Daalderop. “Uniek aan deze warmtepompen is een elektrisch back-upelement, dat uitkomst kan bieden bij calamiteiten. Mocht er onverhoopt een defect ontstaan in de energievoorziening, dan kunnen bewoners elke keer dat wordt ingeschakeld op de thermostaat 24 uur lang hun woning blijven verwarmen. Ook blijven zij beschikken over warm tapwater. Dit geeft BAM Energy Systems 24 uur om de storing te inventariseren en verhelpen, zonder dat bewoners (comfort)klachten ervaren.” De energiespecialist biedt namelijk ook onderhoudscontracten voor haar systemen aan. Een deel van de bewoners heeft er bovendien voor gekozen om de energiesystemen te leasen, aldus Granville. “Hier maakt het onderhoud standaard onderdeel uit van de overeenkomst. Daarnaast verzorgen we het onderhoud en de storingsopvolging van de 21 sociale huurwoningen. Omdat de warmtepompen van Itho Daalderop in Nederland geproduceerd worden, kunnen we indien nodig snel over de juiste onderdelen beschikken.”

Hoge uittapbaarheid

De warmtepompen in Park Harga zijn gecombineerd met voorraadvaten van 150 en 200 liter. “Omdat onze warmtepompen water van 58,5°C produceren, in plaats van de standaard 55°C, hebben de voorraadvaten een aanzienlijk hogere uittapbaarheid (95 i.p.v. 80%)”, benadrukt Groenewoud. “Bewoners kunnen dus aanzienlijk meer warm water uit de vaten halen, waardoor deze kleiner gedimensioneerd kunnen worden.”

Dankzij de toepassing van triple beglazing, vloerverwarming, een eigen bodemwarmtepomp en voldoende zonnepanelen zijn de woningen niet alleen zelfvoorzienend, maar ook zeer comfortabel. (Beeld: BAM Energy Systems)

Nieuwste generatie warmtepompen

Fase 1 is volledig met de 4e generatie warmtepompen uitgevoerd. In de overgang naar fase 2 werd de 5e generatie water/water-warmtepompen van Itho Daalderop geïntroduceerd: de WPU45 I-5G. “Deze warmtepompen beschikken onder andere over een dubbele wisselaar, waardoor het tapwaterrendement nog verder is verhoogd”, aldus Groenewoud. “Ook is de warmtepomp voorzien van een fraaie omkasting met een vierkante maatvoering, waarin alle techniek is geïntegreerd. Doordat gebruik wordt gemaakt van twee A-label pompen, is koeling in de zomer bijna gratis.” Omdat bij de start van fase 2 nog geen WPU45 I-5G warmtepompen in grotere vermogens leverbaar waren, is voor een combinatie van 4e en 5e generatie warmtepompen gekozen. Bij de grotere woningen zijn de warmtepompen gekoppeld aan twee voorraadvaten, voor een maximale tapwatervoorraad. Inmiddels is de 5e generatie warmtepompen leverbaar in vermogens van 2 tot 9,5 kW.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details