Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Parel in de Polder: een duurzaam en circulair hoogstandje
De resultaten van één van de co-create workshops.

Parel in de Polder: een duurzaam en circulair hoogstandje

Toen bouwbedrijf De Vries en Verburg in Stolwijk besloot een nieuw kantoorpand te bouwen, waren de ambities hoog. Ingenieursbureau Deerns deed er nog een schepje bovenop. Samen met het bouwbedrijf verwezenlijkte zij het ontwerp van een kantoor met de prestigieuze WELL Platinum-certificering en BREEAM ‘Outstanding’-certificering. Linus Klaasen, adviseur duurzaamheid bij Deerns, vertelt over het project.

“Het bijzondere aan dit project is dat we allemaal dezelfde kant op wilden”, vertelt Klaassen. “Iedereen deelde de ambitie voor dit duurzame gebouw. Voor ons was dat een verademing. Uiteindelijk hebben we onze eigen duurzaamheidsambities voor dit project zelfs overtroffen.”

Ambitie is een zo klein mogelijke footprint van het gebouw.

Meer dan energieneutraal

Deerns was onder andere verantwoordelijk voor het energieadvies. Oftewel: bepalen hoeveel energie het ontwerp van het gebouw genereert en verbruikt en adviseren hoe dit verder te verbeteren. “Het plan was om energieneutraal uit te komen, en dat gaat ook lukken. We kijken niet alleen naar het verbruik, maar ook naar de circulaire materiaalkeuze en de gevolgen daarvan.”

“Als je de energie- en materiaalprestatie bij elkaar brengt, kom je uit bij de Whole Life Carbon (WLC)-methode. Daarmee berekenen we niet alleen hoeveel CO2 het gebouw jaarlijks uitstoot, maar ook wat de bouw en de afbreuk aan het einde van de levensduur voor emissies tot gevolg heeft. Zo komen we tot een circulaire beoordeling met een zo klein mogelijke footprint van het gebouw. Deze footprint vergelijken we met andere gebouwen, om te zien welke milieu-impact we hebben bespaard.”

Teamsport

In de ontwerpfase van het project is er gewerkt in co-create workshops; een door Deerns voorgestelde samenwerkmethodiek. Het doel was om in drie sessie van twee dagen samen te ontwerpen, rekenen en tekenen. “Samen zorg je dat het past. Door compromissen te sluiten, krijg je het beste van beide werelden. Zonder deze manier van werken was het niet mogelijk geweest om in zo’n korte tijd zo’n duurzaam en gezond gebouw te ontwerpen. Daarnaast heb ik nog nooit een ontwerpteam met zoveel plezier aan een project zien werken.”


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details