Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bouwen Aan Monumenten

Paleis Het Loo | Paleistuinen bekijken tijdens grootscheepse verbouwing

reco-paleis-het-loo-1-kopieren

18 april 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De komende jaren ondergaat Paleis Het Loo een ingrijpende vernieuwing en verbouwing. Tijdens deze werkzaamheden is het hoofdgebouw gesloten. De stallen en paleistuinen zijn in de zomermaanden geopend. Dankzij de tijdelijke lift, trappen en galerijen van RECO kunnen bezoekers de tuinen en werkzaamheden van bovenaf bekijken.

Paleis Het Loo was nodig aan onderhoud toe. In het hoofdgebouw worden onder meer de installaties vervangen en asbest gesaneerd. Tegelijkertijd vindt er een ondergrondse uitbreiding plaats. Ter plaatse van het binnenplein is een kelder ontgraven voor de realisatie van een grote foyer. Een glas- en waterpartij op het binnenplein, waar zich voorheen vier grasparterres bevonden, biedt direct zicht op deze ondergrondse ruimte. 

Paleisdak bereikbaar houden
“Door de werkzaamheden is het dak van het paleis niet meer van binnenuit bereikbaar”, zegt projectleider Iwan Knoeff van RECO. “Het dak moet tijdens de renovatie echter wel toegankelijk blijven; het zicht vanaf het dak op de paleistuinen is een grote publiekstrekker van Paleis Het Loo. Koninklijke Woudenberg, de aannemer, vroeg ons mee te denken over een oplossing om het dak bereikbaar te houden.” RECO heeft al de nodige ervaring in het realiseren van steigerconstructies en publieksvriendelijke installaties. Eerder voorzag RECO het Rijksmuseum van een vindingrijke steigerconstructie tijdens de renovatie. Vorig jaar realiseerde RECO ook al een tijdelijke personenlift voor Queen Elizabeth om aan boord te komen van een nieuw vliegdekschip voor de Britse Royal Navy. 

RECO

Dankzij de tijdelijke lift, trappen en galerijen van RECO kunnen bezoekers de tuinen en werkzaamheden van bovenaf bekijken. (Beeld: Marnix Klooster)

Lift, trappen en galerijen
“De oplossing voor Paleis Het Loo lag in een tijdelijke, publieksvriendelijke lift aan de buitenzijde van het gebouw”, vervolgt Knoeff. “Op verzoek van Paleis Het Loo heeft deze lift glazen deuren. Vanuit deze lift kunnen minder valide bezoekers de paleistuin bekijken en het twintig meter hoge dak bereiken. Naast de lift installeerden we ook een trappenconstructie en drie galerijen. Vanaf die galerijen kunnen bezoekers de werkzaamheden in het gebouw volgen.”

Strakke planning
Om de publieksvoorzieningen te bouwen, moesten de materialen vanaf het binnenplein – over het gebouw heen – in de achtertuin gehesen worden. Dat transport vond plaats vlak voordat de kelder voor de ondergrondse uitbreiding werd ontgraven. RECO had alleen dat ene moment om de materialen aan te voeren en moest dit dus goed voorbereiden. Knoeff: “Voor het bouwen van de tijdelijke publieksvoorzieningen hadden we tien dagen. We moesten op tijd klaar zijn voor de feestelijke opening van het paleisdak. Een strakke planning, want normaal gesproken duurt het opbouwen van zo’n constructie twintig dagen. Dankzij de inzet van onze uitvoerder Roel van der Woude en alle bouwplaatsmedewerkers haalden we de planning. Tegelijkertijd moesten we voorzichtig te werk gaan, omdat we in de juist gerenoveerde kasteeltuin stonden.”

Rijksmuseum in de steigers.

 

Bouwplaatsinstallatie zonder storingen
RECO verzorgde tevens de bouwplaatsinstallatie voor de aanleg van de ondergrondse ruimte en de asbestsanering. Zo bracht RECO de verdeelkasten en bekabeling aan. Hiervan is één verdeelkast aangesloten op de bestaande installatie in de oostvleugel en één op de westvleugel. Van daaruit maakte RECO 120 aansluitingen in het paleis. Speciaal voor dit project zijn de kabels in twee kleuren uitgevoerd: groene voor de ondergrondse werkzaamheden en blauwe voor de asbestsanering. Ook zijn er tussenmeters geplaatst. “Een complexe klus”, aldus Knoeff. “Zeker toen tijdens de uitvoering bleek dat een deel van de kabels door de ondergrondse uitbreiding zou lopen. We moesten toen ad hoc een alternatief bedenken.” De bouwplaatsinrichting functioneert vanaf het eerste moment prima. Tot tevredenheid van de aannemer is er nog geen enkele storing geweest.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details