Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Paleis Het Loo | Apeldoorn

Paleis Het Loo | Apeldoorn

Omvangrijke verbetering en restauratie van Paleis Het Loo:

‘Asbest saneren met witte handschoenen’

Paleis Het Loo in Apeldoorn is sinds januari 2018 drie jaar gesloten voor een ingrijpend bouwproject. Het voorplein wordt onderkelderd met nieuwe functies, installaties en liften worden vervangen, er wordt gerestaureerd en al het asbest moet uit het gebouw. “Dat zit echt overal, tussen wanden, vloeren en plafonds.”

Drie jaar lang kunnen bezoekers uitsluitend de tuinen, stallen en restaurants bezoeken, het paleis is vanwege een ingrijpende opknapbeurt en uitbreiding gesloten. Eén van de vijf bij dit bijzondere project betrokken aannemers is Koninklijke Woudenberg. Het bedrijf is verantwoordelijk voor diverse werkzaamheden, vertelt projectleider Maaike van den Hoeven. “We zijn in januari 2018 begonnen met het inrichten van de bouwplaats en het beschermen of weghalen van monumentale onderdelen, door het tijdelijk asfalteren van de beklinkerde wegen en het demonteren van het hekwerk voor de Bassecour. In die periode werd ook het museum leeggehaald. Het verhuizen van de kostbare stukken enerzijds en het inrichten van een bouwplaats anderzijds vroeg om een nauwkeurige afstemming.”

Specifieke benadering
Belangrijk onderdeel van het werk van Koninklijke Woudenberg is het verwijderen van het asbest uit het Corps De Logies, het oostelijk en westelijk paviljoen – Het Paleis –  en de west- en oostvleugel met bijbehorend kantorencomplex. Een enorme klus, zegt Van den Hoeven. “Het zit echt overal. Wij doen het werk samen met onze partner Dusseldorp. Wij vanuit onze expertise op het gebied van monumenten en restauratie en Dusseldorp met hun expertise voor de asbestsanering. Een monumentaal gebouw vraagt nu eenmaal om een specifieke benadering, zeg maar asbest saneren met witte handschoenen. We brengen in kaart welke monumentale onderdelen we weghalen en welke blijven zitten en beschermd worden ten tijde van de verbouwing. Dat doen we door alle ruimtes gedetailleerd te fotograferen en de uitgenomen onderdelen te nummeren en stickeren met ons track & trace systeem, waarna ze in ons magazijn worden opgeslagen.”

Paleis Het Loo

Een klein jaar na de start van die werkzaamheden zit de schwung er wel in, merkt ze op. “Onze medewerkers hebben hun kennis over asbest uitgebreid, het personeel van Dusseldorp over het werken in een monumentale omgeving. Vanwege de omvang van het werk ligt er nog wel een hele uitdaging voor ons. Over anderhalf jaar moeten we klaar zijn. Dat lijkt lang, maar zoals gezegd, het asbest zit overal, ook op onverwachte plekken.”

Volledig uit elkaar
De restauratiewerkzaamheden van Koninklijke Woudenberg volgen nadat de ruimtes gesaneerd zijn en door Heijmans zijn voorzien van nieuwe installaties. “Dat is voor ons het mooie werk. Uitgangspunt is dat men – nadat we klaar zijn – niet kan zien dat we bijna het gehele paleis ‘uit elkaar hebben gehad’. Nu het gebouw leeg is, zie je goed dat een opknapbeurt geen overbodige luxe is. Samen met onze partner Schildersbedrijf Wolters worden panelen geretoucheerd en andere monumentale onderdelen hersteld. De nieuwe ondergrondse uitbreiding sluit aan op het onderhuis. Hiervoor is de bordestrap verwijderd. Onze zus Meesters in zal deze samen met de metselwerkgewelven herstellen.”

Asbestsanering en restauratie moeten in juli 2020 klaar zijn, maakt Van den Hoeven tot slot duidelijk. Dan keert de collectie terug in het paleis. “Zoals gezegd, er ligt nog een flinke uitdaging. Maar dat maakt ons werk juist bijzonder.”

Paleis Het Loo

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details