Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Outstanding’ met deels circulaire gevel
Hybride betonbouwmethode uit constructieve overwegingen.

‘Outstanding’ met deels circulaire gevel

Op de kop van de Zuidas wordt woon-werklocatie Crossover gerealiseerd, naar een ontwerp van Team V Architectuur (BREEAM ‘Outstanding’). In februari 2021 is de bouw gestart en naar verwachting wordt het multifunctionele gebouw in het voorjaar van 2023 opgeleverd. Hoofdaannemer is BAM Wonen. “Wij hebben het gebouwontwerp inclusief installaties tot in detail uitgeëngineerd”, vertelt Senior Projectleider Speciale Projecten Paul Spaargaren.

Crossover wordt gebouwd bij de afrit Europaboulevard van de Ring A10.

Crossover ligt op de hoek van de afrit A10 Zuid en de Europaboulevard, tussen de laatste verbinding en de Gelrestraat – vlakbij Hotel nhow Amsterdam RAI. Gebiedsontwikkelaar AM leverde hier eerder woongebouw Rivers op en voegt nu nog een gebouw toe aan de kop van de Zuidas, met Equity Estate onder de naam Crossover Ontwikkel CV. Crossover bestaat uit een parkeerkelder met daarop een drielaagse commerciële onderbouw. Op deze plint verrijzen twee torens, een kantoortoren van acht bouwlagen en een appartementencomplex van zes verdiepingen. Het programma behelst ruim 12.000 m² BVO kantoorruimte, horeca en ruimtes voor sociaal-maatschappelijk functies, 120 startersappartementen voor woningstichting Lieven de Key en tien koopwoningen. Crossover heeft een BREEAM-NL ontwerpcertificaat ‘Outstanding’ ontvangen en krijgt ook het Well Core-certificaat ‘Silver’ in het kader van ‘healthy urban living and working’. Het gebouw is energieneutraal en wordt verwarmd en gekoeld met een WKO en warmtepompen in een technische laag – ondersteund door afgiftesystemen in de appartementen en klimaatplafonds in de kantoren. Op de daken en terrassen vindt waterberging plaats en worden zonnepanelen geplaatst; het gebouw is vrij indeelbaar voor een toekomstbestendige exploitatie.

Het gebouw is ontworpen met het oog op een flexibele exploitatie.

Circulaire steenstripelementen

In de gevel worden circulaire bakstenen toegepast. Deze zijn gefabriceerd met gerecycled keramiek. “Restanten van keramisch materiaal zijn vermengd met klei, en van de nieuw gebakken stenen zijn steenstrips gezaagd die in de fabriek bij Leebo Intelligente Bouwsystemen op staalframe-elementen worden verlijmd”, zegt Spaargaren vanuit de bouwkeet van de uitvoerders. “Deze worden vervolgens op locatie geassembleerd. Het mooie is dat we hier voldoende ruimte hebben voor twee torenkranen. Die heb je echt nodig.” Het casco is met uitzondering van de liftschachten en galerijen volledig in het werk gestort. “Dat heeft te maken met de afdracht van het gebouw”, aldus Spaargaren. Het op combi-palen gefundeerde pand is volledig onderkelderd, de beganegrondvloer rust op kelderwanden en de wanden van het woongedeelte lopen niet helemaal symmetrisch. Daar is gekozen voor een constructieve onderbouw. “De eerste verdiepingen vormen de constructieve basis. Het kantoordeel is gebouwd met een staalconstructie die negen meter uitkraagt – ook uitdagend. Deze is voorzien van kanaalplaatvloeren met druklaag.” De gevels worden gedicht met binnenspouwbladen voorzien van kozijnen. De steenstripelementen worden daartussen geplaatst.

Het meest intensief richting oplevering is de commissioning van het ‘Outstanding’-certificaat, vervolgt Spaargaren. “Daar zijn wij nu al mee bezig, zoals het in kaart brengen van de afvalstromen en het realiseren van een materialenpaspoort. De gemeente Amsterdam is straks op de hoogte van elk grammetje bouwmateriaal in het gebouw.” BAM Wonen levert Crossover voor de bouwvak van 2023 op.  

Bouwinfo
  • Ontwikkelaar Crossover Ontwikkel CV (AM en Equity Estate)
  • Ontwerp Team V Architectuur
  • Hoofdaannemer BAM Wonen Speciale Projecten
  • Installaties Duurzaam Opgewekt (duurzame energiesystemen), STEBOMA (ventilatie) en Blom Elektrotechniek (E)
  • Bouwperiode februari 2021 – voorjaar 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details