Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Oude wijnterminal wordt omgetoverd tot hippe woon-, werk- en uitgaansplek

LEVS_TheHarbourClub2
De banquetingruimte in de nieuwbouw is als doos-in-doos losgekoppeld van de woningen.

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | LEVS architecten

28 juli 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Eén gebouw waarin historie en toekomst samenkomen, is The Harbour Club. LEVS architecten ontwierp een ensemble voor wonen, werken en uitgaan waarvan deze oude wijnterminal uit 1901 onderdeel is geworden. Drie oude wijnsilo’s op het dak vormen een nieuw icoon voor het Cruquiuseiland. Hierin komen drie stadswoningen.

De complexe stapeling van functies was een constructieve uitdaging. 

In The Harbour Club is de gelijknamige horecagelegenheid gevestigd. LEVS architecten kreeg de opdracht om de bestaande loods uit te breiden met nieuwbouw, waarbij de horecagelegenheid behouden bleef en tijdens de bouw zelfs bleef doordraaien. De oude loods werd verbouwd en aangevuld met een eventlocatie, die een apart onderdeel vormt van de nieuwbouw. In een L-vorm en deels bovenop de banquetingruimte komen 86 huurappartementen en dáárop komen drie koopwoningen. Aan één zijde kragen de woningen uit boven de oude loods, zodat deze geheel in oude staat bewaard kon blijven. Het ontwerp refereert met zijn industriële beeldtaal en materialisatie aan de geschiedenis van het gebied: een prominent zichtbare constructie aan de buitengevel die bekleed is met staal en aluminium. Boven de zeven meter hoge glazen gevel aan de straatzijde hangt straks een geperforeerde collage van historische havenbeelden.

‘De eventlocatie is trillingvrij met een eigen fundering ingepast in het ontwerp, om geluidsoverlast te voorkomen’

Constructieve uitdaging

Met name de eventlocatie was een uitdaging om te maken, vertelt architect Surya Steijlen. Deze is uiteindelijk trillingvrij, als een doos-in-doos met een eigen fundering ingepast om geluidsoverlast te voorkomen. “De doos bestaat uit een stalen frame met prefab beton en daarboven zweven doorzonwoningen, gedragen door zestien meter lange balken. Op het dak kwam een extra fundering voor de silo’s. Constructief was het een uitdagend project.”

Met de silo’s op het dak is het project een icoon voor het industriële verleden van het Cruquiuseiland.

Om er zeker van te zijn dat alles goed uitgewerkt zou worden, werd de oude wijnterminal ingemeten met een laser en vervolgens werd alles exact uitgewerkt in een BIM-model. Daardoor werd er een goed zicht verkregen op de maatvoeringen en werkzaamheden. “Je krijgt zo een beter zicht op problemen en wat wel of niet maakbaar is. We hebben zo diverse knelpunten weten op te lossen. Op de bouw zelf konden we de modellen inladen in een app, zodat we zaken realtime konden oplossen”, vertelt architect en partner Jurriaan van Stigt.

Elke silo wordt een unieke stadswoning op een unieke plek.  

Wonen in een wijnsilo

The Harbour Club vormt de entree tot het Cruquiuseiland. Echte blikvangers zijn de drie oude wijnsilo’s op het dak, die een terugblik bieden op de geschiedenis van het gebouw. Van Stigt: “De silo’s zijn schoongemaakt, geschilderd en onnodig materiaal is er vanaf gehaald. Op een tijdelijke locatie is het staal in de silo’s gebracht om ze te versterken en om vloeren te kunnen maken. Een extra stalen frame was nodig om ze op te kunnen tillen.” De drie woningen bestaan uit drie verdiepingen en staan op een gezamenlijk dakterras. Steijlen vertelt verder: “Ze worden gedeeltelijk casco opgeleverd, zodat de bewoners zelf de inrichting kunnen bepalen. Je hebt er straks een prachtig uitzicht op de omgeving. We hebben de silo’s steeds een beetje gedraaid, zodat ze een optimaal uitzicht bieden.”

Oorspronkelijk stonden de silo’s maar een paar meter verderop op het eiland. 

Geschiedenis in beeld

Bijzonder wonen op het dak, het restaurant met de eventlocatie aan de straat en het terras aan het water maken van The Harbour Club een schitterende entree tot de nieuwe wijk. De robuuste uitstraling van het gebouw is een eigentijdse interpretatie van de industriële geschiedenis van het gebied, die met de silo’s letterlijk in beeld wordt gebracht. Op dit moment is de bouw in een vergevorderd stadium. Naar verwachting wordt het project na de bouwvak opgeleverd. 

Bouwinfo

Opdrachtgever
Amvest, Amsterdam

Architect
LEVS architecten, Amsterdam

Hoofdaannemer
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen, Warmerhuizen

Staalconstructie
M.C. Kersten, Amsterdam

Bouwperiode
juni 2019 – september 2021

Totaal oppervlak
10.000 m2

Oppervlak restaurant en banquetingruimte
3.200 m2

Commerciële ruimte
240 m2

Aantal starterswoningen
86

Aantal luxe stadswoningen
3

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
  • Z&R

    Z&R

    Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

    Naar website
  • Profiel

    Profiel

    Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

    Naar website
  • I&L

    Instore & Livecomm

    Platform over beurzen, retail & online business

    Naar website
  • I&B

    Installatie & Bouw

    Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

    Naar website
  • GWW

    Grond / Weg / Waterbouw

    Platform over civiele techniek & infrastructuur

    Naar website
  • B&S

    Beton & Staalbouw

    Platform over beton en staal in de bouw

    Naar website
  • Gevelbouw

    Gevelbouw

    Platform over gevels, glas & daken

    Naar website
  • badz

    Bouwen aan de Zorg

    Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

    Naar website
  • mediagroeplogo

    Binnenwerk

    Platform voor de interieurbouwbranche

    Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details