Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Oude foto’s komen tot leven
Voor een klassieke Porschegarage reproduceerde Tachup advertenties uit de jaren ‘60.

Oude foto’s komen tot leven

Archiefbeelden als fotobehang

Het is een trend om oude foto’s uit te vergroten, bijvoorbeeld als fotobehang in een restaurant of bedrijf. Daarmee maak je een statement en breng je sfeer in de ruimte. Bij Tachup gaan ze erg ver in het reproduceren van historische foto’s. De beelden worden gedigitaliseerd, pixels worden toegevoegd en er wordt geprint in de beste kwaliteit.

“Het is een specialiteit van ons om reproducties te maken van oude foto’s en ansichtkaarten”, zegt Tachup eigenaar Martin Groenewege. “De kwaliteit ontstaat met name door het digitaliseren. Oude foto’s zijn vaak klein en soms ook beschadigd. Het is een heel proces om ze goed te vergroten.” Dit wordt niet gedaan door de foto’s simpelweg te scannen en te vergroten, maar door ze te fotograferen en zo een nieuwe foto te maken. “De kwaliteit van de foto zelf kun je niet verbeteren, maar je kunt wel pixel voor pixel kijken of je hem kunt optimaliseren”, aldus Groenewege.

Beschadigingen kun je niet uit de foto halen, maar dat heeft juist zijn charmes.

Zoeken naar de juiste beelden

Tachup gaat erg ver in het zoeken naar de juiste foto’s. Soms gaat ze naar een gemeentearchief om de juiste beelden te vinden. Het kan lang zoeken zijn naar het juiste plaatje en om overeenstemming te krijgen met elkaar. “Door de hedendaagse technieken lijkt het soms alsof alles tegenwoordig mogelijk is, maar ook vandaag de dag worden we nog gekaderd door de mogelijkheden die er zijn”, zegt Groenewege. “Het bewerken van de foto’s kost heel wat manuren, maar de meeste tijd gaat zitten in de zoektocht naar de juiste beelden.” De volgende stap is het printen in een goede kwaliteit, wat Tachup vanzelfsprekend vindt. Er wordt gewerkt met de meest milieuvriendelijke technieken en met duurzame materialen.

De sfeer van toen

Een mooi voorbeeld van gereproduceerde foto’s zijn de advertenties uit de jaren ’60 in een klassieke Porschegarage. Tachup maakte voor dit bedrijf aluminium prints van 3 bij 1,50 meter voor aan de wanden. Ook in het centrum van Eindhoven zijn de vergrote foto’s van Tachup terug te vinden. In zeven serviceflats middenin het centrum werden de entreehallen voorzien van beelden uit de tabaksfabrieken die hier vroeger stonden. Het gaat om foto’s uit het begin van de 19e eeuw. Groenewege vertelt: “We kregen grote scans van bestanden uit het archief. Daar was ik niet tevreden over, dus zijn we de originele bestanden opnieuw gaan digitaliseren. Natuurlijk zie je nog steeds beschadigingen op de afbeeldingen, maar dat heeft ook zijn charmes. Je blijft de look and feel houden dat het een oude foto is. Het laat de sfeer zien van vroeger.”

Vroegere arbeiders uit de tabaksfabrieken in Eindhoven sieren nu de entreehal van de serviceflats die ervoor in de plaats kwamen.

Enorme mogelijkheden

De prints zijn mogelijk op allerlei soorten materialen, maar meestal wordt naadloos fotobehang met een PVC-coating gebruikt. Met een rol van 5 bij 20 meter zijn de mogelijkheden letterlijk enorm. Ook hout wordt tegenwoordig regelmatig gebruikt. Bij vragen naar de mogelijkheden en verschillen, staan ze je bij Tachup graag te woord, zegt Groenewege. “We begeleiden het project van A tot Z tot het gewenste resultaat.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details