Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Oude flat wordt duurzaam, esthetisch appartementengebouw
Het verschil tussen oud en nieuw is aanzienlijk.

Oude flat wordt duurzaam, esthetisch appartementengebouw

Wat een contrast! Met het weghalen van de eerste steigers wordt in één oogopslag duidelijk wat een enorme transformatie ‘Flat 11’ doormaakt. Het zestig jaar oude flatgebouw aan de Prinses Margrietlaan in Zeist past na oplevering geheel in de hoogwaardige beeldkwaliteitsvisie van de wijk. Bovendien is het gebouw bijna energieneutraal (BENG).

Tekst | Patricia van der Beek   Beeld | Coen Hagedoorn Bouwgroep

Optimaal plan

Coen Hagedoorn Bouwgroep, vaste partner van Woongoed Zeist, is sinds januari 2019 bij de renovatie en verduurzaming van Flat 11 betrokken. Projectcoördinator Marco Wijkhuizen vertelt: “Met Woongoed, AG-NOVA Architecten, installatieadviseur Trecodome en Van der Sluis Technische Bedrijven zochten we in bouwteamverband naar het optimum in esthetiek, techniek en duurzaamheid. Wij namen daarin vooral het technische aspect voor onze rekening. Ook dachten we na over de meest efficiënte dagcyclus; erg belangrijk voor de terugkerende bewoners die tijdens de werkzaamheden in een logeerwoning verblijven.”

Kunststof kozijnen aan de galerijzijde.

Nieuw, duurzaam jasje

“We hullen het gebouw in een nieuwe thermische schil”, vervolgt Wijkhuizen. “We vervangen de voor- en achtergevel door Unidek SIPS elementen met een Rc van 6,0 m² K/W van Kingspan. De kopgevels, het dak en de vloeren voorzien we van extra isolatie met een Rc van 9.0 m² K/W. De langs- en kopgevels worden bekleed met het Sto-systeem met keramische en minerale steenstrips. Verder brengen we nieuwe kunststof kozijnen aan. Op het dak komen zonnepanelen.” Qua beeld verandert er eveneens veel. De architect bracht authentieke elementen, die door de jaren heen verloren zijn gegaan, weer terug in het gebouw. Een mooi voorbeeld is de originele horizontale gevelbelijning, die sinds de renovatie in de jaren tachtig schuilgaat achter een rasterwerk. Met staand en in diepte verspringend metselwerk wordt deze belijning weer teruggebracht. Verticale metselwerkpenanten accentueren de kolomstructuur en ter plaatse van de oorspronkelijke panelen komt metselwerk in combinatie met glas.

Comfortabeler en zuiniger

In hun appartement gaan de bewoners er ook flink op vooruit, zowel qua comfort als qua energiebesparing. De keukens, badkamers en toiletten worden grondig gerenoveerd. Ook krijgt elke woning een Nilan Compact S ventilatie warmtepomp, een individuele installatie voor comfortabele verwarming, warm water en frisse lucht. “De warmtepomp heeft een warmteterugwinsysteem en levert een belangrijke bijdrage aan het behalen van de BENG-eisen”, zegt Wijkhuizen. “Aandachtspunt hierbij is dat de woningen geheel van het gas af gaan en meer elektrisch vermogen vragen. Dit moet, met het oog op de woningcyclus, goed afgestemd worden met de nutsbedrijven.”

Nieuwe achtergevel Flat 11.

Tweede helft gestart

De werkzaamheden gingen van start op 16 maart, juist toen de intelligente lockdown als gevolg van COVID-19 werd afgekondigd. Wijkhuizen: “Het was de bedoeling om vier weken over de binnen- en buitenzijde van een woning te doen. Die planning kon al snel op de schop. Omdat er maar twee werklieden tegelijk in een woning aan het werk mochten, verruimden we de planning naar gemiddeld vijf weken per woning. Die planning volgen we nog steeds. Inmiddels zijn we bezig met de tweede helft van het gebouw, waar we ook de entree upgraden, de lift vernieuwen en de oude bergingen vervangen door nieuwe bergingen. In het eerste kwartaal van volgend jaar verwachten we op te leveren.”

Bouwinfo

Opdrachtgever Woongoed Zeist, Zeist
Architect AG-NOVA architecten, Amersfoort
Aannemer Coen Hagedoorn Bouwgroep, Amersfoort

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details