Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Oud schoolgebouw krijgt nieuw leven als inspirerende leeromgeving
Ingang onderbouw.

Oud schoolgebouw krijgt nieuw leven als inspirerende leeromgeving

RVE Onderwijs Jeugd en Zorg gemeente Amsterdam, de opdrachtgever, selecteerde Moke Architecten voor het ontwerp. “Het schoolgebouw is van oorsprong een prachtig pand”, vertelt architect Gianni Cito. “Door ondoordachte aanpassingen en nalatig onderhoud is het de afgelopen decennia echter in verval geraakt. Wij hebben goed gekeken naar hoe we de oude glorie in ons ontwerp konden terugbrengen.”

Oude betonstructuur, houten toevoegingen

“De betonstructuur van het schoolgebouw blijft behouden”, vervolgt Cito. “We benadrukken die structuur met een metalen gevelbekleding, die de oorspronkelijke betonnen buitengevel vervangt. Grote raampartijen maken het gebouw open en licht en geven het gevoel dat je buiten staat. Zeker aan de parkzijde is dat van grote toegevoegde waarde.” Moke Architecten breidde het schoolgebouw uit met een aula en klaslokalen. Cito: “Die toevoeging voerden we uit in hout, om een duidelijk verschil te laten zien tussen oud en nieuw.”

Prettige leeromgeving

In het hele gebouw wordt veel hout toegepast. Van de kapstokken tot de trappen en van de kasten tot de keukens. “Hout is een natuurlijk, goed te bewerken materiaal met een warme uitstraling”, zegt Cito. “Dat sluit naadloos aan op de prettige leeromgeving die we willen creëren. De drie meter brede gangen, met volop ruimte voor rustige leerplekken, dragen hier ook aan bij. Maar ook de gezellige speelhoekjes onder de trappen en de directe verbinding met de omheinde buitenspeelplaats.”

Entreehal met imposante podiumtrap.

Circulair

De aula is wat Cito betreft het mooiste stukje in de school: “Een prachtige houten constructie als kloppend hart van het gebouw, met een imposante houten podiumtrap annex tribune als blikvanger. Deze plek leent zich bij uitstek voor optredens en vieringen.” De aula en trap zijn vervaardigd uit hoogwaardig circulair hout, afkomstig uit een afgebroken gymzaal elders in de stad. Daarnaast vind je in het gebouw hergebruikte houten plafonds, Sfynx wasbakken, deuren en keukeninterieur. Cito: “In De Wereldburger leven diverse gebouwen op een volwaardige manier voort. De gemeente Amsterdam speelde hierin een belangrijke rol. Zij omarmde de circulaire gedachte volledig en deed grote inspanningen om bijvoorbeeld donorgebouwen te vinden.”

Uitvoering

De uitvoering is in volle gang. Moke Architecten is hier nauw bij betrokken. “Een goed ontwerp is belangrijk, maar gaat het erom hoe het gebouw er uiteindelijk écht uitziet”, benadrukt Cito. “Ik ben zeer te spreken over de manier waarop de aannemer, Friso Bouwgroep, onze ideeën tot leven brengt. Ik heb er het volste vertrouwen in dat De Wereldburger straks de veilige en inspirerende leeromgeving is die wij voor ogen hebben.”

Combinatie van nieuwe en circulaire materialen bij afbouwwerkzaamheden

Of het nu om woningbouw, utiliteitsbouw, retail of onderwijsinstellingen gaat, opdrachtgevers verwachten dat een gebouw bij oplevering volledig aan hun verwachtingen voldoet. Zowel op het vlak van ruwbouw als afbouw. Hoofdaannemers doen voor de totale afbouw veelal een beroep op een betrouwbare partner, zoals ACN Totale Afbouw uit Renswoude. 

“Friso Bouw Almere is verantwoordelijk voor de grondige make-over en uitbreiding van basisschool de Wereldburger in Amsterdam en contacteerde ons voor de afbouwwerkzaamheden. Zo plaatsten we al 800 m² binnenwanden, die we volledig in de hoogste klasse en sausklaar afgewerkt hebben. In de toiletten en natte ruimten monteerden we 120 meter systeemplafonds”, vertelt bedrijfsleider Thomas Jacobsen. “In dit project combineren we voor het eerst nieuwe en circulaire materialen. Momenteel zijn we bezig met de installatie van 700 m² lattenplafonds, die opgebouwd zijn uit houten latten, teruggewonnen uit andere gebouwen in Amsterdam. Deze gerecycleerde latten moeten goed bewerkt en gemonteerd worden om zo tot een optimaal resultaat te komen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details