Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Osdorpplein, Amsterdam | Renoveren met 100% gerecyclede kunststof kozijnen

Osdorpplein, Amsterdam | Renoveren met 100% gerecyclede kunststof kozijnen

Niet te onderscheiden van nieuw kunststof

De zestigerjarenwoningen aan het Osdorpplein waren hard aan een opknapbeurt toe. Daarom gaf woningbouwvereniging Stadgenoot opdracht om ze weer geschikt te maken voor deze tijd. Soms gaat het ook verder. De samenwerking tussen Hemubo en Schipper Kozijnen leidt bijvoorbeeld tot de eerste 100% gerecyclede kunststof kozijnen.

Om het wooncomfort van de woningen aan het Osdorpplein in Amsterdam te verbeteren, worden de kopgevels geïsoleerd en bekleed met steenstrips. De kozijnen worden vernieuwd, de galerijen opgehoogd en de galerijhekken vervangen. Aan de binnenzijde wordt de installatie klaargemaakt om de collectieve ketels te vervangen voor stadsverwarming; standleidingen en radiatoren worden vernieuwd en overal wordt mechanische ventilatie geïnstalleerd. Het sanitair wordt vernieuwd indien nodig. Hemubo Almere voert de renovatiewerkzaamheden uit terwijl de bewoners op
logeeradressen verblijven.

Gercycled materiaal in extruder.

 

Verhuizen per strang

Bij het Plan van Aanpak bepalen de standleidingen van de verwarming de volgorde van de werkzaamheden. Sandra Dekker, technisch bedrijfsleider van Hemubo, licht dit toe: “We verzoeken de bewoners per strang om gedurende drie weken naar een logeerwoning te verhuizen. Zij laten hun eigen woning zo leeg mogelijk achter en waar nodig helpen we een handje. De coördinatie van de verhuizingen hebben we uitbesteed.”

Specialist in complexe woningbouw

“Wij werken regelmatig met Hemubo”, zegt Jappe Dekker, Hoofd Verkoop Zakelijke Markt van Schipper Kozijnen. “Met name als het om complexe woningbouwprojecten gaat, waarbij de impact op de bewoners groot is. Als één van de grootste kozijnfabrikanten in Nederland werken we veel voor de particuliere markt. De kennis en ervaring die we daar in de afgelopen decennia hebben opgebouwd, wordt steeds vaker ook op projectniveau gevraagd.”

Wederzijdse uitdaging

“Al jarenlang speelt duurzaamheid bij elk project een belangrijke rol”, vervolgt Dekker. “Dat past bij ons. Wij staan open voor innovatie en denken graag proactief mee van ontwerp tot oplevering.” Dat gebeurde dus ook bij het project Osdorpplein. De frisse kleuren van de deuren en de geprefabriceerde borstweringen met steenstrips bezorgen de woningen weer een fris aanzicht. Maar in dit project gaat het verder. De vervangende deuren, ramen en kozijnen zijn vervaardigd van 100% gerecycled kunststof. “Het idee ontstond spontaan”, vertelt Dekker. “Eigenlijk waren we elkaar gewoon een beetje aan het uitdagen. Hoe mooi zou het zijn om kozijnen te ontwikkelen van 100% gerecycled kunststof? De echte uitdaging kwam natuurlijk later. Het vroeg een jaar om de profielen te produceren in de gewenste kwaliteit.”

De renovatie vindt plaats per strang.

 

Begin 2018

De ontwikkeling van kozijnen van gerecycled kunststof begon met een bedrijfsbezoek aan Profine Group in Berlijn. Schipper Kozijnen had Hemubo meegenomen naar haar belangrijkste toeleverancier. “Het idee om meer te doen met circulariteit en duurzaamheid was al meerdere keren ter sprake gekomen. Maar tijdens de borrel aan het eind van ons fabrieksbezoek stelden we gewoon brutaal de vraag ‘Waarom maken jullie niet eens profielen van 100% hergebruikt pvc?’ Aanvankelijk reageerde men terughoudend, maar we bleven aandringen om het ‘gewoon’
eens te proberen.”

Doorbraak in 2019

Het zou nog bijna een jaar duren, voordat de eerste proefstukken werden afgeleverd in de fabriek van Schipper Kozijnen. In dat jaar werd er van alles ontworpen, getest en uitgeprobeerd. “Het kleurverloop was grillig”, herinnert Dekker zich. “Het schoot heen en weer tussen grijs, bruin, groenig, lichtroze en alles wat daartussenin ligt. Om te laten zien dat het materiaal wel degelijk netjes kon worden afgewerkt, brachten we op de helft van het proefstuk een proCoverTec-coating aan.” Dat bleek en goede greep. De prototypes van Schipper Kozijnen werden bij Hemubo met open armen ontvangen. Zij wilde onmiddellijk samen op zoek gaan naar klanten en geschikte projecten. Niet veel later vond zij opdrachtgever Stadgenoot bereid om het innovatieve experiment aan te gaan.

Klaar om door te pakken

Om woningbouwvereniging Stadgenoot nog enthousiaster te maken voor het recycleproject, presenteerde Schipper Kozijnen met Hemubo een modelwoning. Op dat moment hadden alle profielen al de vertrouwde, luxe uitstraling. “Een buitenstaander kon het gerecyclede kunststof toen niet meer onderscheiden van nieuw kunststof. Dat was echt een geweldige stap. Recyclen hoort bij ons. We hebben grote investeringen gedaan en zijn nu klaar om door te pakken.” Aan het Osdorpplein vervangt Schipper Kozijnen ruim 500 kozijnen. Ook een nieuw project zit er al aan te komen. Na de bouwvak 2020 vervangt zij de kozijnen van één van haar allereerste projecten door kozijnen met 100% gerecyclede K-VISION-profielen. “Hoe mooi is het om op deze manier de cirkel rond te maken?”

Just-in-time leveringen

Rondom de woningen op het Osdorpplein ontbreekt de ruimte voor de inrichting van een bouwplaats. Dat vraagt om creatieve oplossingen. Zo bouwt Hemubo een staalconstructie over de entree voor de steiger met bouwlift. En bij het keerpunt van de trambaan plaatst zij drie containers op elkaar om een doorgang voor de bewoners te creëren. Voor andere problemen heeft Hemubo al pasklare oplossingen. Dekker: “De aan- en aflevering van bouwmaterialen gebeurt bijvoorbeeld volgens strakke just-in-time roosters. Dat is een behoorlijke puzzel, zeker omdat de ketenpartners hierin ook meedraaien. Het resultaat is dat alle materialen per woning worden aangeleverd. De mensen op de werkvloer krijgen de leveringstijden door via hun telefoon.”

Het nieuwe normaal

Inmiddels zijn twee strangen gerenoveerd. In verband met het coronavirus zijn de roosters enigszins aangepast. “Mocht iemand op het logeeradres ziek worden, dan moet er de gelegenheid zijn om hier twee weken langer te blijven. Deze ruimte is gecreëerd door in twee strangen tegelijk te werken. Overigens zien we dat in de samenwerking het nieuwe normaal al aardig is ingeburgerd. De mensen houden al 1,5 m afstand zonder erbij na te denken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?