Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Orona en  circulariteit’

Orona en circulariteit’

Mobiliteitsspecialist Orona richt zich op het ontwerpen, produceren, installeren, onderhouden en moderniseren van onder andere liften, roltrappen en rolpaden voor zorginstellingen, woongebouwen, commerciële gebouwen en stedelijke omgevingen. ‘Samen bereiken we meer’ is vanaf dag één het fundament van de organisatie, dat in 1964 is opgericht in het Spaanse Baskenland.

Een achttal jongens van de Technische School in Mondragón stichtte in die tijd een corporatie, waarvan alle Spaanse medewerkers mede-eigenaar zouden worden, vertelt Managing Director Nederland Corné van der Lans. En dat is Orona tot op de dag van vandaag nog steeds. Op dit moment zijn zo’n 1.300 Spaanse medewerkers eigenaar van het bedrijf, dat naast Spanje vestigingen heeft in Frankrijk, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, België, Nederland, Luxemburg, Noorwegen, Polen en Brazilië.

“De corporatieve gedachte leidt ook anno 2019 tot een grote motivatie en betrokkenheid van onze medewerkers, wat resulteert in een hoge arbeidsproductiviteit én hoge kwaliteit producten”, vertelt Van der Lans. “Om de beste lift voor ieder project te garanderen, komen wij graag in een zo vroeg mogelijk projectstadium met de belangrijkste stakeholders aan tafel, om mee te denken over het aantal liften, de gewenste grootte, de beste liftsnelheid en andere voorwaarden om mensen en goederen in een gebouw zo efficiënt mogelijk te kunnen transporteren. Vervolgens verzorgen wij graag de engineering en productie, in onze twee eigen, gespecialiseerde en modern uitgeruste fabrieken. Deze fabrieken bieden niet alleen de grootste integrale capaciteit voor liftproductie in Europa, er wordt ook uitsluitend met Europese producten gewerkt. Dat, in combinatie met onze visie op duurzaamheid en circulariteit, maakt ons uniek in de markt.”

Aandacht voor schone beheermethoden

Duurzaamheid en circulariteit staan vandaag de dag hoog op de agenda van veel bedrijven. Ook bij Orona, die hier ruim tien jaar geleden al speerpunt van maakte. “Al in 2008 zijn wij – als allereerste liftfabrikant ter wereld – gecertificeerd volgens ISO 14006/Ecodesign”, vertelt Van der Lans. “Schone beheermethoden staan centraal in alle fasen van de ontwikkeling, engineering, productie, installatie, montage, onderhoud en uiteindelijke ontmanteling en hergebruik van onze liftinstallaties, roltrappen en rolpaden. Minimale emissies, de juiste productiemethoden, energiezuinigheid en recycling of hergebruik van onderdelen spelen hierin een belangrijke rol.” In de ontwikkelings- en engineeringsfase wordt onder andere gekeken naar hoe de medewerkers met zo weinig mogelijk grondstoffen een lift kunnen ontwerpen die aan alle criteria voldoet, vertelt hij. “Vervolgens kijken we hoe we dit zo schoon en energiezuinig mogelijk kunnen produceren. Wat zijn de vervuilende factoren in ieder deelproces? En hoe kunnen we die elimineren? Producten worden zoveel mogelijk in een straal van 200 km rond de fabriek gekocht en per trein vervoerd, om de CO2-uitstoot te beperken. Installatie en onderhoud vinden bovendien zo efficiënt mogelijk plaats, zodat bespaard kan worden op de verkeersbewegingen van onze monteurs.”

“Onze vakmensen onderzoeken continu hoe onze liftinstallaties, roltrappen en rolpaden nog energiezuiniger kunnen functioneren, tijdens hun voltallige levensduur”, aldus Van der Lans. “Daarbij kijken we actief naar de mogelijkheden om, aan het eind van die levensduur, zoveel mogelijk installatiedelen te recyclen of opnieuw als grondstof in te brengen. Om hier optimaal invulling aan te geven, hebben we afspraken gemaakt met diverse toeleveranciers.”

Aandacht voor de maatschappij

Vanuit de corporatiegedachte zet Orona niet alleen hoog in op milieu, maar ook op de maatschappij, vertelt Van der Lans. “Als organisatie hebben wij onszelf verplicht om ieder jaar een vast percentage van onze winst in de maatschappij te laten terugvloeien. De Orona Foundation investeert hiertoe in diverse lokale maatschappelijke projecten in Hernani, San Sebastian, waar ook het hoofdkantoor van Orona is gevestigd. Dit hoofdkantoor is in 2012 in gebruik genomen en maakt onderdeel uit van de Orona campus, waar business, R&D, onderwijs én sociale omgeving samenkomen. Belangrijk onderdeel van de campus is de universiteit, die volledig door Orona wordt gefinancierd en waar studenten een master in engineering kunnen halen. Hierbij hebben zij keuze hebben uit twee specialisaties – duurzame energie of energieopslag – die de ambitie van Orona richting de toekomst onderstrepen.”


Curieweg 17
2408 BZ Alphen aan den Rijn

Postbus 147
2400 AC Alphen aan den Rijn

T  +31 (0)172 44 61 16
[email protected]
www.orona.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?