Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Organisch ontwerp met schuine kozijnen en opvallend kleurenspel: Uniek burgerinitiatief resulteert in opvallend complex met sportzaal boven zwembad

VAN NOREL5_Oplevering 011, 11-12-2020 kopiëren
Het Sporthuis bestaat uit een zwembad met een 25 meter wedstrijdbad met beweegbare bodem, kleedruimtes en een koffiehoek.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | Van Norel Bouwgroep

31 mei 2021 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Zo is dit een burgerinitiatief waar niet de gemeente, maar wel de stichting als opdrachtgever optrad. Bovendien combineert het complex een zwembad met bovenop een multifunctionele sportzaal en koos architect Max van Huut voor een opvallend organisch ontwerp met schuine kozijnen en een spel tussen bakstenen, glas, hout en felgekleurde stalen gevelbeplating. Van Norel Bouwgroep was samen met het bouwteam verantwoordelijk voor de succesvolle realisatie van dit duurzame project.

Toen naast het treinstation van Abcoude in augustus 2019 de heipalen voor Het Sporthuis de grond in gingen, werd dat heel enthousiast onthaald. Het was immers het resultaat van heel wat voorafgaande inspanningen van de inwoners, die al startten in 2010, toen duidelijk werd dat het toenmalige zwembad Meerbad geen lang leven meer beschoren was. Met de steun van een actiecomité kon het zwembad nog een aantal jaar langer opengehouden worden en het zijn ook die investeerders die hun schouders onder dit project hebben gezet.

Architectenbureau Alberts & Van Huut stond samen met Amstel Architecten in voor het ontwerp en Van Norel Bouwgroep kreeg de opdracht om dit project in een bouwteamformule uit te voeren. “Een prijsofferte, gecombineerd met onze projectinsteek, is uiteraard bepalend of je de opdracht finaal krijgt. Toch blijft ook de mond-tot-mondreclame belangrijk. Voor Het Sporthuis werden we bij de opdrachtgever getipt door betrokkenen bij Thermen Berendonck in Wijchen, het grootste wellnessresort in Nederland”, vertelt Corné Vreugdenhil, projectleider bij Van Norel Bouwgroep. “Samen met het bouwteam hebben we eerst een Plan van Aanpak uitgewerkt en daarna de volledige uitvoering van dit toch wel complexe project in handen genomen.”

Bovenop bevindt zich de sporthal met een sportvloer van 22 x 42 meter, vier kleedkamers, ondersteunende ruimten en een bar.

Opvallend ontwerp op verschillende vlakken

De uitdaging lag vooral in het combineren van de functies. Het Sporthuis met ruim 4.200 m² BVO bestaat immers uit een zwembad met een 25 meter wedstrijdbad met beweegbare bodem, kleedruimtes en een koffiehoek. Bovenop deze ruimte bevindt zich de sporthal met een sportvloer van 22 x 42 meter, vier kleedkamers, ondersteunende ruimten en een bar. In de kelder zijn onder meer alle technische installaties voor het zwembad ondergebracht. “Omdat het sportcomplex op een kavel met een bepekte omvang gerealiseerd werd, tilden de architecten de sportzaal op, zodat die direct boven het zwembadgedeelte ligt. Dit is uitzonderlijk in Nederland. Tussen de warme en vochtige zwembadomgeving en een eerder koude sportzaal waren thermische isolatie en luchtdichtheid uiterst belangrijk. De overspanning over het zwembad zorgde ook voor forse eisen wat betreft de constructieve opbouw van de vloer. Om de overdracht van contactgeluid en trilling te beperken, werd voor een zwevende vloer gekozen”, legt de projectleider uit. “Het gebouw is verder gebaseerd op een staalconstructie en prefab betonelementen. De gevel combineert metselwerk, glaspartijen, houten aftimmeringen en stalen beplating en valt vooral op door de schuine kozijnen en het kleurenspel.”

De schuine kozijnen vormen een accent, die duidelijk de signatuur van de architect draagt.

Duurzaamheid en energiezuinigheid als extra troef

Een bijkomende uitdaging was de ligging van het complex. Omdat het project dicht bij het spoor ligt en de bemaling binnenin de bouwkuip een verlaging van de grondwaterstand gaf, werd er intensief overleg gepleegd met Prorail. “De verlaging van de grondwaterstand mocht namelijk niet tot verzakkingen aan het spoor leiden. Om deze verzakking tegen te gaan, werd gekozen voor het retour bemalen van het grondwater direct buiten de bouwkuip”, gaat Vreugdenhil verder. “Bovenop deze ingrijpende maatregel werd in overleg met het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een projectspecifieke werkwijze bedacht, om na het trekken van de damwanden verstoring van de verschillende watervoerende lagen te voorkomen.”

Het Sporthuis Abcoude is in elk geval een karakteristiek gebouw, waaraan ook op het vlak van duurzaamheid en energiezuinigheid de nodige aandacht besteed werd. Zo liggen op het dak 330 zonnepanelen, die door de inwoners uit de gemeente geadopteerd konden worden. Deze zonnepanelen, in combinatie met de andere technische installaties, maken dit sportcomplex tot een duurzaam en energiezuinig project.  

Projectinfo

Binnenafwerking tot in de perfectie uitgevoerd

De gevel is vaak het visitekaartje van een project, maar ook binnenin moet de afwerking steeds tot in de kleinste details nauwkeurig gebeuren. Voor de afwerking in Het Sporthuis Abcoude kon Van Norel Bouwgroep rekenen op de kennis en ervaring van Dekker Schilders. De firma uit Vriezenveen levert al sinds de jaren ’60 vakwerk bij nieuwbouw en renovatieprojecten en dat zowel in residentiële als andere projecten. 

“We hebben in het verleden al meerdere malen succesvol met Van Norel Bouwgroep samengewerkt. Zo kwam de hoofdaannemer ook voor dit nieuwe sportcomplex bij ons terecht”, stelt zaakvoerder Jeroen Dekker. “Na goedkeuring van onze prijsofferte stonden we in voor alle binnenbeglazing, inclusief de brandwerende beglazing in combinatie met speciale zwembadafdichting. Verder namen we de wandafwerking en het scheidbehang in de zwembaden alsook de afwerking van de binnenkozijnen en -deuren voor onze rekening. We waren gedurende drie maanden met gemiddeld twee mensen op de bouwplaats actief. De afgeschuinde kanten van de kozijnen vormden de grootste uitdaging.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details