Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Opvallend groot is Upstairs niet; Opmerkelijk en markant zeker wel

Naamloos-2 kopiëren
Alle gevels vertonen dezelfde materialen, lichte kleuren en vriendelijke ramen.

Tekst | Liliane Verwoolde

Beeld | René de Wit

19 april 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Maar wat doe je als het aantal vierkante meters van deze bijzondere plek toch beperkt is? ‘Dan ontwerp je een gebouw dat opvalt door zijn markante uitstraling.’ 

Paleiskwartier is een grootschalige ontwikkeling in ’s-Hertogenbosch waarbij een industrieterrein wordt getransformeerd tot woongebied. Het appartementengebouw Upstairs is onderdeel hiervan en bevindt zich op de plek waar twee richtingen in het stedenbouwkundig plan bij elkaar komen. “Dit heeft de vorm van het gebouw bepaald”, vertelt Geert Bosch, architect van HILBERINKBOSCH architecten. “Op de begane grond volgt Upstairs dus de richtingen van de straten. Omdat het bouwvolume wat klein was ten opzichte van de omringende gebouwen, hebben we gekozen voor spektakel. Boven de Bordeslaan heeft Upstairs een enorme uitkraging.” Upstairs telt 10 woonlagen, 63 appartementen en 3 commerciële ruimtes.

Het zevenlaagse gevelfront is uitgevoerd in wit beton.

Een constructieve uitdaging

Hoe begrijpelijk deze keuze ook was, de opeenstapeling van de vormen zorgde voor uitkragingen van bijna 12 meter. En wie heeft gekozen voor spektakel, gaat dit niet oplossen door er een voor de hand liggende kolom onder te plaatsen. “Deze constructieve uitdaging hebben we getackeld door de zijgevel dragend te maken”, vertelt Bosch. “We hebben het gebouw zoveel gewicht gegeven, dat het kon fungeren als tegenwicht. Mede door deze opzet heeft het gebouw ook geen achterkant gekregen. Het zijn allemaal voorgevels, met dezelfde materialen, lichte kleuren en vriendelijke ramen, hier en daar afgewisseld door loggia’s en balkons in verschillende maten.”

De overkraging van laag 1 t/m 4 met speciaal ontworpen plafonds.

Aansprekend voor alle leeftijden

Om de menselijke schaal in het gebouw te brengen, koos HILBERINKBOSCH architecten voor een entree die het gebouw in alle opzichten benaderbaar maakt. De grote ruime entree ligt op de hoek van het gebouw en valt op. “Een mooie plek om elkaar te ontmoeten.” Eenmaal binnen treft de bezoeker een woongebouw met een mix aan afmetingen. De appartementen variëren van 35 tot 160 m². Bosch: “Dit hebben we gedaan om een brede doelgroep aan te spreken. We weten inmiddels dat dit is gelukt. De bewoners zijn afkomstig uit alle leeftijdsgroepen.”

De lichte, frisse bakstenen, de speelse afwisseling in de gevels en de variëteit in afmetingen hebben van Upstairs een gebouw gemaakt dat weliswaar kleinschalig is, maar zeer compleet. Het hecht zich bijna organisch aan de nabijgelegen binnenstad en is – ondanks haar korte bestaan – nu al een begrip.  

Bouwinfo

Opdrachtgever
BV Ontwikkelingsmaatschappij
Paleiskwartier

Architect
HILBERINKBOSCH architecten,
’s-Hertogenbosch

Ontwikkeling
SDK Vastgoed BV, Eindhoven

Realisatie 
Van de Ven Bouw en Ontwikkeling,  Tilburg

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details