Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Optimaal ingerichte processen en korte looplijnen

Om een efficiencyslag te maken, verwisselt Eurol haar diverse bedrijfslocaties in Nijverdal voor een grote nieuwbouwlocatie in Almelo.

eurollubricants kopiëren
In het nieuwe bedrijfspand voor Eurol speelt efficiency de hoofdrol.

Tekst | Liliane Verwoolde

Beeld | Madmax Diesajn

10 juni 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

In het nieuwe bedrijfspand – op een fraaie zichtlocatie langs de A35 – kan zij de bedrijfsprocessen nog beter op elkaar laten aansluiten. 

Het Nijverdalse Eurol is actief in oliën en smeermiddelen en doet zaken in 88 landen. Voor de bouw van haar nieuwe bedrijfspand kocht zij een perceel aan van zo’n vier hectare op XL Business­park in Almelo. Het nieuwe pand bestaat uit een ultramodern, volautomatisch hoogbouwmagazijn voor de opslag van producten en een laagbouw voor de expeditie ervan.

Praktisch en brandveilig

Voor het ontwerp van het pand benaderde Eurol Madmax Diesajn. Kon Madmax Diesajn de schil bedenken die strak om de installaties heen sloot, terwijl in het interieur de ideale routing werd gerealiseerd? “Het was aan ons om het gereedschap ontwerpen, waarmee Eurol optimaal haar werk kan doen”, vertelt Marcel Schuurman, architect van Madmax Diesajn. “En gereedschap heeft nu eenmaal de eigenschap dat het praktisch is. Daarbij moest aan de brandveiligheidseisen worden voldaan, die voor de oliebranche zeer hoog zijn.”

Optimale routing

Als eerste ondernam Madmax Diesajn de zoektocht naar de beste routing. “Op dit gebied was Eurol zelf de beste adviseur”, erkent Schuurman. “Met ruim 40 jaar ervaring in de branche had zij hierover uitstekende ideeën.” Zo vielen veel puzzelstukjes al tijdens de gesprekken op hun plaats en konden overal processen worden geoptimaliseerd en loop- en transportlijnen worden ingekort. Bijkomend aspect was de ligging aan het water, waar de ruwe olie per schip wordt aangevoerd en via leidingen naar de opslagtanks wordt getransporteerd.

Een CO2-blusgassysteem

Om de blusinstallatie te selecteren die aan de hoge brandveiligheidseisen kan voldoen, onderzocht Madmax Diesajn diverse varianten. Schuurman: “De totale inhoud van het hoogbouwmagazijn was vele malen groter dan de normaal toegestane brandcompartimenten. Voor een waterblusinstallatie zouden we dus heel veel compartimenten moeten inrichten, die tevens de processen zouden verstoren. Bij een CO2-blussing vielen deze nadelen weg. Het CO2 vermengt zich – nadat de brand is geblust – met zuurstof. Dat maakt CO2-blussing milieuvriendelijk en gunstig voor de bedrijfscontinuïteit.”

Logistiek op het buitenterrein

Om ook buiten het pand de logistiek te optimaliseren en het gebruik van de veertien laaddocks soepel te laten verlopen, koos Madmax Diesajn voor één toegangs- en uitgangsweg. Aan de achterzijde van het pand richtte zij een rotonde in, waar de vrachtwagens kunnen draaien. “Dit bespaarde niet alleen ruimte, maar ook de inrichting van een controleplek en weegbrug.”

Maar hoe efficiënt en praktisch ook, Madmax Diesajn vond ook nog ruimte om haar esthetische hart te laten kloppen. “Die ruimte hebben we besteed aan de kleuren van de gevelpanelen. Door de afscheiding van het grijs en blauw in vloeiende lijnen te laten verlopen – een verwijzing naar het product van Eurol – heeft het pand toch iets onderscheidends gekregen.”  

Bouwinfo

Opdrachtgever 
Eurol, Almelo

Architect 
Madmax Diesajn, Hellendoorn

Constructeur 
Aveco De Bondt, Holten

Aannemer 
Wilmink-Oosterveld, Borne

Installatieadvies 
Two steps ahead, Hengelvelde

Installateur 
De Groot Installatiegroep, Emmen

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details