Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Optimaal ingerichte processen en korte looplijnen
In het nieuwe bedrijfspand voor Eurol speelt efficiency de hoofdrol.

Optimaal ingerichte processen en korte looplijnen

In het nieuwe bedrijfspand – op een fraaie zichtlocatie langs de A35 – kan zij de bedrijfsprocessen nog beter op elkaar laten aansluiten. 

Het Nijverdalse Eurol is actief in oliën en smeermiddelen en doet zaken in 88 landen. Voor de bouw van haar nieuwe bedrijfspand kocht zij een perceel aan van zo’n vier hectare op XL Business­park in Almelo. Het nieuwe pand bestaat uit een ultramodern, volautomatisch hoogbouwmagazijn voor de opslag van producten en een laagbouw voor de expeditie ervan.

Praktisch en brandveilig

Voor het ontwerp van het pand benaderde Eurol Madmax Diesajn. Kon Madmax Diesajn de schil bedenken die strak om de installaties heen sloot, terwijl in het interieur de ideale routing werd gerealiseerd? “Het was aan ons om het gereedschap ontwerpen, waarmee Eurol optimaal haar werk kan doen”, vertelt Marcel Schuurman, architect van Madmax Diesajn. “En gereedschap heeft nu eenmaal de eigenschap dat het praktisch is. Daarbij moest aan de brandveiligheidseisen worden voldaan, die voor de oliebranche zeer hoog zijn.”

Optimale routing

Als eerste ondernam Madmax Diesajn de zoektocht naar de beste routing. “Op dit gebied was Eurol zelf de beste adviseur”, erkent Schuurman. “Met ruim 40 jaar ervaring in de branche had zij hierover uitstekende ideeën.” Zo vielen veel puzzelstukjes al tijdens de gesprekken op hun plaats en konden overal processen worden geoptimaliseerd en loop- en transportlijnen worden ingekort. Bijkomend aspect was de ligging aan het water, waar de ruwe olie per schip wordt aangevoerd en via leidingen naar de opslagtanks wordt getransporteerd.

Een CO2-blusgassysteem

Om de blusinstallatie te selecteren die aan de hoge brandveiligheidseisen kan voldoen, onderzocht Madmax Diesajn diverse varianten. Schuurman: “De totale inhoud van het hoogbouwmagazijn was vele malen groter dan de normaal toegestane brandcompartimenten. Voor een waterblusinstallatie zouden we dus heel veel compartimenten moeten inrichten, die tevens de processen zouden verstoren. Bij een CO2-blussing vielen deze nadelen weg. Het CO2 vermengt zich – nadat de brand is geblust – met zuurstof. Dat maakt CO2-blussing milieuvriendelijk en gunstig voor de bedrijfscontinuïteit.”

Logistiek op het buitenterrein

Om ook buiten het pand de logistiek te optimaliseren en het gebruik van de veertien laaddocks soepel te laten verlopen, koos Madmax Diesajn voor één toegangs- en uitgangsweg. Aan de achterzijde van het pand richtte zij een rotonde in, waar de vrachtwagens kunnen draaien. “Dit bespaarde niet alleen ruimte, maar ook de inrichting van een controleplek en weegbrug.”

Maar hoe efficiënt en praktisch ook, Madmax Diesajn vond ook nog ruimte om haar esthetische hart te laten kloppen. “Die ruimte hebben we besteed aan de kleuren van de gevelpanelen. Door de afscheiding van het grijs en blauw in vloeiende lijnen te laten verlopen – een verwijzing naar het product van Eurol – heeft het pand toch iets onderscheidends gekregen.”  

Bouwinfo

Opdrachtgever 
Eurol, Almelo

Architect 
Madmax Diesajn, Hellendoorn

Constructeur 
Aveco De Bondt, Holten

Aannemer 
Wilmink-Oosterveld, Borne

Installatieadvies 
Two steps ahead, Hengelvelde

Installateur 
De Groot Installatiegroep, Emmen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details